Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
Omfattende forskning viser at foreldre er viktige forebyggere og rollemodeller. Dersom alkohol har en sentral rolle knyttet til kos og hygge for foreldrene, er det stor sannsynlighet for at ungdommene vil kopiere dette.
Tydelige regler og holdninger knyttet til alkoholbruk virker forebyggende. Studien «Å ha mammas stemmes på fest» (2018) viste at mange ungdommer tar med seg «mammastemmen» inn i ulike drikkesituasjoner. Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Ungdom ønsker tydelige foreldre. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
I en fersk undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Vinmonopolet, svarer over halvparten av ungdommene at de har skaffet seg alkohol gjennom eldre venner og bekjente. Av de voksne svarer 28 prosent at de har kjøpt alkohol til mindreårige. Det er helt klart en holdningsendring som må til blant voksne.
Det er fire ting som kjennetegner ungdom som får tilbud cannabis, men velger å takke nei. De har et godt forhold til foreldrene sine; foreldrene har oversikt over hvem ungdommen henger med og hvor – og ungdommen vet at foreldrene vet; de har kunnskap om skadevirkninger knyttet til cannabisbruk; og de bruker sjeldent alkohol (Burdzovic, Bretteville-Jensen, Pape 2016).
I Sterk&Klar jobber vi med grensesetting gjennom å arrangere foreldretreff for foreldre som har barn på ungdomsskoler. Vi gjør foreldrene bevisste på hvordan de kan påvirke både barna sine og lokalmiljøet. Vi oppmuntrer foreldrene til å sette grenser i fellesskap, bry seg om hverandres unger, og være aktive rollemodeller. Noe av det viktigste vi gjør er å gi en møteplass for tenåringsforeldre, hvor de kan møtes og snakkes om rus, sosiale medier og psykiske helse.
Vi setter av god tid til samtaler i grupper og i plenum, hvor foreldrene diskutere regler. Å bli enige om felles regler i en klasse kan gjøre det lettere for foreldre som er redde for at barna skal bli ekskludert. Det kan handle om å vite hvor barna er, eller bli enige med barna om at de må ringe hvis de
Foreldre på lag kan skape et trygt og sunt ungdomsmiljø. Da må vi tilby gode møteplasser for foreldre hvor de kan diskutere utfordringer og løsninger.
Skrevet av
Hanne Cecilie Widnes, sosiolog og generalsekretær i IOGT i Norge
Mirjeta Emini, prosjektleder Sterk&Klar
Dette ble publisert som et leserinnlegg i Bladet Vesterålen.
Det er foreldre som lærer ungdom, fra de er små, hvordan de skal håndtere ulike situasjoner, kanskje ikke alltid bevisst.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
Det skrives og menes mye forskjellig om cannabis. En kunnskapsoppsummering av myter og fakta er nå samlet i et hefte og kan lastes ned.
IOGT har i mange år jobbet for at parker og offentlige rom skal være rusfrie og trygge for alle. I 2018 utarbeidet vi rapporten "Parken for alle" der vi dokumenterte stor støtte i befolkningen for å beholde forbudet mot alkohol på offentlig plass.
Faktasamling. 11 punkter som beskriver hva som er farlig med cannabis, og hvorfor et forbud er viktig for å begrense cannabisskadene i samfunnet.
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
Nett
Denne våren har IOGT virkelig hatt vind i seilene med årets 17.mai-kampanje og budskapet «Edru på 17.mai – barnas dag». Mye tyder på at Oslo bystyre sitt hastevedtak om utvidet 17.mai-skjenking allerede fra klokka 08:00 på morgenen har fått mange til å engasjere seg litt ekstra i år.
Sammensenteret i Grimstad søker miljøterapeut i 50 % vikariat med mulighet for forlengelse. Sammensenteret i Grimstad er et lavterskeltilbud for mennesker med rus- og psykiske helseutfordringer. Les annonsen og søk på Finn.no.
Vi lanserer ny kampanje! Gå inn på rusfornuft.no - signer oppropet i dag og bli med i mobiliseringen for en ruspolitikk som forebygger og beskytter – ikke normaliserer.