- Avhengighet og misbruk er et familieproblem. De har alle vært med på nedturen, de må jobbe sammen for å få opptur, sier Rita Nilsen. Hun innledet på pårørendekurset i Haugesund i helgen. Hele 55 personer deltok.
IOGTs ANTA-program er for mennesker som sliter på grunn av egen eller andres avhengighet og misbruk. IOGTs ANTA-kurs hjelper folk å forstå avhengigheten sin og gir motivasjon til å leve et liv som ikke er styrt av misbruk. Men IOGT er også opptatt av de allierte; menneskene rundt den som sliter med misbruk.
ANTA står for Alkohol, Narkotika, Tabletter og andre Avhengigheter, og kurset ledes av en likeperson som selv har erfaring med problematikken.
De allierte er en dagssamling for nærstående til den som har gått et ANTA-kurs.
2. november inviterte IOGT derfor til et eget kurs for pårørende og nærstående (De allierte) til de som har gått på ANTA-kurs. Og mange satte stor pris på dette tilbudet. Det var pårørende og nærstående med og uten egen alkohol- og rusmiddelmisbruk
Mange av deltakerne hadde kjent på frustrasjon over at den de var pårørende til ikke fikk den hjelpen de trengte. De slet selv med å finne frem i hjelpeapparatet. Jon Gangdal snakket om hvor vanskelig det kunne være å få god hjelp i den tverrfaglige spesialisthelsetjenesten. Han mente fragmenteringen og den enkelte i tjenesteyteres tolking av taushets- og opplysningsplikten er den største årsaken til at livsnødvendig hjelp kommer sent (og i flere tilfeller for sent) til den hjelpetrengende. Med dette som bakteppe fikk vi fjernet en del av fortvilelsen mange satt med. Det er lett å tro at man er den eneste som opplever det sånn.
Les også: Passiv drikking, hva er det?
Rita Nilsen gikk igjennom "avhengighetssyndromet en familiesykdom", og så på hvordan den parallelle utviklingen er hos misbruker og familie.
- Igjennom de 19 årene jeg har drevet ANTA-kurset har jeg hatt mange kurs for pårørende. De fleste tilbakemeldinger er at økt kunnskap om Avhengighetssyndromet og de vanlige konsekvenser som følger denne sykdommen, har gjort en forskjell, sier hun.
Les også: Rita Nilsen. Jobber med det som ligger bak rusen.
Rita la også vekt på den enkeltes ansvar for å leve sitt liv, og ikke bruke misbruket som en unnskyldning for å ikke gjøre det som er rett for seg selv og sine barn. Og det er viktig at også de pårørende søker hjelp for å takle sitt eget liv.
- Jeg som har vært på begge sider av sykdommen vet mye om den smerten, fortvilelsen og sorgen som følger, sier Nilsen. Hun er glad for å kunne bidra med noe for dem som sitter i den hverdagen alkohol og rusmiddelmisbruk gir.
- Jeg er enormt glad for at jeg kan bistå bittelitt i det store endringsarbeidet mange må gjøre for å få det bedre, sier hun, og påpeker at det kan innebære en brutal inngripen for noen og at slikt kan man ikke makte alene.
Den siste timen kom Helseteamet til Gatenær, et lavterskeltilbud som kommunen har. De snakket om forebygging av overdosedødsfall, og bl.a hvordan man kan bruke Nalokson nesespray.
Mange av deltakerne skrev seg på liste, og sammen vil de lage en egen Support-gruppe for pårørende i Haugesund.
Nå er det et år siden Rita Nilsen kom inn i IOGT med sine ANTA-kurs. Rundt 300 mennesker har så langt fått hjelp til å leve et liv som ikke er styrt av misbruk.
Jørn Hansen er erfaringskonsulent og koordinator i IOGT i Haugesund. I et intervju med Haugesunds avis forteller han om sin bakgrunn og jobben han gjør i IOGT nå.
Selv om vi ikke kan ha aktiviteter som før kan vi fortsatt holde kontakt med folk som trenger oss. Miljøarbeider Mona Svartås i IOGT er en av mange som stiller opp.
Gjennom ANTA-programmet får mennesker som sliter med avhengighet verktøy og motivasjon for å leve et liv som ikke er styrt av misbruk. Mange har mistet viktige møteplasser nå, og vi trapper opp tilbudet med nettbaserte foredrag og samtalegrupper.
2. november invitrerer IOGT til samling for pårørende i Haugesund. Det setter Marianne Meinich Jensen pris på. - Jeg satt hjemme i 11 år, og visste ikke min arme råd. Jeg gjorde alt. Jeg sto på 24/7. Hadde ingen plasser å gå. Ingen å snakke med, sier hun til TV-Haugaland
Det neste vi trenger nå er en NOU som ser på helheten i tilbudet vi gir til folk med rusproblemer. Nå som vi uansett står overfor en stor rusreform har vi en gylden anledning! sier Sverre Nesvåg.
IOGT-huset. Torggata 1, 4. etg. Oslo
Scandicparken i Ålesund
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!