2. november invitrerer IOGT til samling for pårørende i Haugesund. Det setter Marianne Meinich Jensen pris på. - Jeg satt hjemme i 11 år, og visste ikke min arme råd. Jeg gjorde alt. Jeg sto på 24/7. Hadde ingen plasser å gå. Ingen å snakke med, sier hun til TV-Haugaland
Hun forteller om 11 forferdelige år, med angst, frykt og hjelpeløshet sammen med kjærligheten for barnet sitt.
"- hvis jeg skal ut av det, så må jeg ha dem rundt meg på lag.
"
IOGTs ANTA-program er for mennesker som sliter på grunn av eget eller andres avhengighet og misbruk. IOGTs ANTA-kurs hjelper folk å forstå avhengigheten sin og gir motivasjon til å leve et liv som ikke er styrt av misbruk. Men IOGT er også opptatt av de allierte; menneskene rundt den som sliter med misbruk.
ANTA står for Alkohol, Narkotika, Tabletter og andre Avhengigheter, og kurset ledes av en likeperson som selv har erfaring med problematikken.
De allierte er en dagssamling for nærstående til den som har gått et ANTA-kurs.
- Det er like viktig å hjelpe og gi behandlig og hjelp til de pårørende som det er til oss som sliter med avhengighet. For hvis jeg skal ut av det, så må jeg ha dem rundt meg på lag, forteller erfaringskonsulent, Jørn Hanssen til TV-haugaland.
- Når jeg utvikler meg og forandrer meg og gjør endringene mine, og dem da som pårørende står på stedet hvil. Så vil den endringen jeg gjør være kjempeskummel for dem. For det første mister de kontroll også går dem rundt og er enda mer redd fordi jeg blir den personen som de ikke kjenner, sier han.
Se hele intervjuet med Marianne Meinich Jensen og Jørn Hanssen på TV-Haugaland her.
Jørn har holdt flere ANTA-kurs i Haugesund-området, og nå ønsker han å samle pårørende og nærstående til ANTA-kursdeltakerne til en dag der de kan få innsikt i hva deltakerne på ANTA-kurs har vært igjennom, og se nærmere på de ringvirkninger avhengighet og misbruk har på de som står rundt. Etter kurset vil han også bidra til at det bygges opp en supportgruppe for dem.
IOGT iniviterer til pårørende og nærstående dag i Haugesund 2. november 2019.
Kurset for de pårørende og nærstående ledes av Rita Nilsen som er nasjonal faglig leder innen rehabilitering i IOGT og den som har utviklet ANTA-programmet.
- Det er vondt å være så redd og usikker 24/7 og ikke ha noen å snakke med eller ha kunnskap om det som skjer med en som er fanget i et alkohol, narkotika eller medikamentmisbruk, sier hun og understreker at det også er viktig å huske at mange som har slitt med misbruk også selv er pårørende. De som deltar på ANTA-kurs har ofte har en oppvekst preget av omsorgspersoners rusmiddelmisbruk og er opptatt av at denne dagen også skal være nyttig for dem.
Invitasjonen til pårørende og nærstående dagen på Facebook finner du her
Selv om vi ikke kan ha aktiviteter som før kan vi fortsatt holde kontakt med folk som trenger oss. Miljøarbeider Mona Svartås i IOGT er en av mange som stiller opp.
Gjennom ANTA-programmet får mennesker som sliter med avhengighet verktøy og motivasjon for å leve et liv som ikke er styrt av misbruk. Mange har mistet viktige møteplasser nå, og vi trapper opp tilbudet med nettbaserte foredrag og samtalegrupper.
- Avhengighet og misbruk er et familieproblem. De har alle vært med på nedturen, de må jobbe sammen for å få opptur, sier Rita Nilsen. Hun innledet på pårørendekurset i Haugesund i helgen. Hele 55 personer deltok.
Mandag og onsdag, kl 12 til kl 17 I Strandgata 104
Velkommen til en kopp kaffe, en god prat og hyggelig selskap.
Nå er det et år siden Rita Nilsen kom inn i IOGT med sine ANTA-kurs. Rundt 300 mennesker har så langt fått hjelp til å leve et liv som ikke er styrt av misbruk.
Jørn Hansen er erfaringskonsulent og koordinator i IOGT i Haugesund. I et intervju med Haugesunds avis forteller han om sin bakgrunn og jobben han gjør i IOGT nå.
Sola Strandhotell
Oslo. Torggata 1. 4.erg. IOGT-huset.
Regjeringen kutter i helsebistanden i forslaget til statsbudsjett for 2025. - Nå er ikke tidspunktet for å kutte i innsatsen for å nå god helse for alle, et av de viktigste av FNs bærekraftsmål, sier Ståle Stavrum, utenlandssjef i FORUT.
Forebygging må være mål nummer en. Forbruket må ned. Det er den klare oppfordringen til de som nå jobber med partiprogrammene for neste stortingsperiode fra IOGTerne som har skrevet dette innlegget, som stod på trykk i Telemarksavisa.
Avkriminalisering av narkotika betyr at loven kan brytes uten sanksjoner. Det skaper ingen verdighet. Et bredere behandlingstilbud er et godt sted å begynne.