19 år gamle Ola døde i en rusrelatert ulykke. På IOGTs debattmøte i Kristiansand lørdag 29.mars stilte Rune Erling Pedersen, Olas far spørsmålet: "Er dette Olas problem, eller et samfunnsproblem?"
19 år gamle Ola døde i en rusrelatert ulykke. Han var en sosial og populær gutt med mange venner. I løpet av sitt siste år på videregående ble han eksponert for illegale rusmidler i ulike miljøer.
19 år gamle Ola døde i en rusrelatert ulykke. Han var en sosial og populær gutt med mange venner. I løpet av sitt siste år på videregående ble han eksponert for illegale rusmidler i ulike miljøer. Foreldrene hans så en adferdsendring, men trodde det skyldtes at han var lei av skolen. De hadde aldri forestilt seg at rus kunne spille en rolle.
Den 26. mars 2022 fikk moren, Ebba Birgitte Broager Thorsen, en beskjed ingen forelder ønsker seg. Presten stod på døren og fortalte at hennes eldste sønn var funnet død i Akerselva. Obduksjonen viste at han var påvirket av hasj og fleinsopp.
Foreldrene, Ebba Birgitte og Rune Erling Pedersen, delte sønnens historie på et debattmøte i Kristiansand lørdag 29.mars, arrangert av IOGT. Her stilte Rune spørsmålet: "Er dette Olas problem, eller et samfunnsproblem?" Spørsmålet traff en nerve i forsamlingen, som inkluderte engasjerte lokalpolitikere fra Ap, KrF, Høyre og Frp.
Alle politikerne var enige om at et godt forebyggende arbeid krever samarbeid mellom flere instanser.
Fire sentrale lokalpolitikere i Kristiansand ble utfordret på hvordan de best kan forebygge narkotikabruk blant unge.
Viggo Lütcherath (KrF) mener at holdningsskapende arbeid er avgjørende. Han påpeker at siden bruk av narkotika ikke lenger straffes, oppfatter mange unge det som lovlig. Han får støtte fra Ingrid Mæhre (H), som mener at politiske signaler har bidratt til å normalisere bruk av narkotika.
– Vi må dra i håndbrekket, sier Mæhre, som er bekymret for utviklingen og forsetter:
"Debatten om avkriminalisering, riksadvokatens rundskriv fra 2021 og regjeringens beslutning i 2022 om å flytte rusfeltet fra justis til helse har i sum svekket samarbeidet.
Ingrid Mæhre (H)
"
– I 2019 var Norge ledende i Norden på dette området. I dag er situasjonen en annen – vi er ikke lenger blant de beste. Oppfølging av unge som eksperimenterer med illegale rusmidler har forvitret, og den såkalte "diamanten" av samarbeid fungerer ikke lenger. Debatten om avkriminalisering, riksadvokatens rundskriv fra 2021 og regjeringens beslutning i 2022 om å flytte rusfeltet fra justis til helse har i sum svekket samarbeidet. Skoler og kommuner står alene, og politiet utfører ikke lenger de samme oppgavene som tidligere. Det som nå haster, er å gjenreise den tverrsektorielle samhandlingen slik den fungerte i 2019. Flere politiske beslutninger er tatt uten at man har skjønt konsekvensene, og dette må rettes opp.
Stian Storbukås (Frp) påpeker at politiet må få større mulighet til å ransake personer ved mistanke om besittelse av narkotika. Han er bekymret for at salg av narkotika skjer åpenlyst, både på skoler og i Wergelandsparken. Neda Blakstad (Ap) fremhever at regjeringen snart vil foreslå nye tiltak for å styrke det oppsøkende arbeidet blant unge.
Alle politikerne var enige om at et godt forebyggende arbeid krever samarbeid mellom flere instanser. Mæhre, med sin bakgrunn fra politiet mener det er en utfordring at de som bruker narkotika ikke lenger straffes og er opptatt av å gjeninnføre et tverrfaglig samarbeid for å følge opp unge i risikosonen. Hun mener også at en hurtigdomstol for unge kan bidra til raskere oppfølging. I dag må unge vente 6-12 måneder før de får hjelp og oppfølging.
Blakstad understreker behovet for å identifisere ungdom som er i ferd med å falle utenfor. Hun sammenligner det med å bygge et gjerde langs elva for å hindre dem i å falle ut i fossen. Når de har falt utfor er det ofte for sent, forebygging er nøkkelen og samarbeid mellom foreldre, skoler og fritidsarenaer er avgjørende for å forebygge narkotikabruk og ensomhet blant unge.
Foreldrene til Ola ber alle være mer bevisste. De ber foreldre være mindre naive, snakke med ungdommen sin og ha tett kontakt med deres vennekrets og deres foreldre.
Debatten i Kristiansand viste at det er bred enighet om at narkotikapolitikken må strammes inn blant de som deltok. Foreldrene til Ola ber alle være mer bevisste. De ber foreldre være mindre naive, snakke med ungdommen sin og ha tett kontakt med deres vennekrets og deres foreldre.
Panelet av politikere er enig: Rusproblematikk rammer både individet og samfunnet. Normaliseringen som pågår, er uakseptabel og det må skje en snuoperasjon.
Olas historie viser hvordan samfunnets holdninger til rus påvirker unge mennesker. Når signalene er uklare, kan tragedier skje. Skal vi beskytte ungdommen, må vi som samfunn være ansvarlige og ta stilling: Skal vi la utviklingen fortsette – eller gjøre en felles innsats for å snu den?
IOGT i Norge, sammen med flere organisasjoner på rusfeltet, sier nei til forslaget til rusreform. Vi er blant annet bekymret for at forslaget vil føre til at ungdom med rusproblematikk vil bli overlatt til seg selv og at bruken av narkotika vil øke blant unge.
IOGT avsluttet et hektisk år med fagdager både i prosjektet Trygg ungdomstid og Sterk&Klar med fagdag i Tromsø.
Rusforskningen er tydelig på at det er en sammenheng mellom den skadelige bruken av rusmidler og totalforbruket. Derfor ønsker vi å fremheve viktigheten av tiltak som retter seg mot hele befolkningen.
For mange unge er det ikke et valg mellom sprit eller hasj, de sier ja takk, begge deler. Men tydelige foreldre reduserer risikoen for dårlige rusvalg.
Det skrives og menes mye forskjellig om cannabis. En kunnskapsoppsummering av myter og fakta er nå samlet i et hefte og kan lastes ned.
- Med rapporten vil vi gi en stemme til den store majoriteten som ikke blir hørt. De som ikke ønsker mer cannabisbruk, som vil ha rusfrie lokalmiljøer og de som er uskyldige ofre for andres bruk av narkotika, sier Dag Endal i Drug Policy Future.
Torggata 1, 4. etg. Oslo
Denne helgen samles Arbeiderpartiet til landsmøte – og blant forslagene de skal ta stilling til er et programforslag om en liberalisering av alkoholloven som kan få store konsekvenser for hvordan vi bruker våre felles uteområder.
19 år gamle Ola døde i en rusrelatert ulykke. På IOGTs debattmøte i Kristiansand lørdag 29.mars stilte Rune Erling Pedersen, Olas far spørsmålet: "Er dette Olas problem, eller et samfunnsproblem?"
Hva er en verdig og virkningsfull behandling for medmennesker som sliter med rusproblemer? Det var tema da lege Stig Asplin holdt foredrag i IOGT i Lørenskog 20.mars 2025.