Fins det uproblematisk narkotikasalg?

Legalisering hjelper ikke mot det svarte marketdet. Mens forbud gir redusert bruk, og virker positivt på normene i samfunnet, skriver Torstein Torbjørnsen i et innlegg i Vårt Land.

Vårt Land 06.05..2015 Kari Bu skriver at brennevinsforbudet førte til ulovlig salg og høyt forbruk av hjemmelaget sprit, og sammenligner situasjonen med dagens narkotikaforbud.

Les innlegget på verdidebatt.no.

I Vårt Land (6.5) mener Kari Bu at uregulert narkotikasalg er problematisk. Det er ikke vanskelig å være enig i det, men da må en samtidig spørre om det fins noe uproblematisk narkotikasalg over hodet.

Bu mener dagens narkotikapolitikk har en moralsk bakgrunn og tar utgangspunkt bl.a. i brennevinsforbudet 1916-1927. Dersom hun dermed vil si at en forbudspolitikk fører til større forbruk og skader, så spriker denne tilnærmingen. Totalkonsumet og alkoholskadene sank under forbudstiden. Drukkenskapsforseelsene ble halvert fra 1916 (da forbudet ble innført) til 1917. Tallet holdt seg hele tiden lavere enn 1913, siste normalår før første verdenskrig (SSB).

Tilgang og forbruk 

Dette er ikke noe forsvar for forbudstiden, men å vise at det er samsvar mellom tilgang og forbruk. Det kan nok være uheldige forhold med vår narkotikapolitikk, som det var under forbudstiden. Men forbudet har effekt, både fordi det begrenser den fysiske tilgjengeligheten, og det gjør noe med normene i samfunnet.

Bu refererer til følgende sitat fra forsker Marie Smith-Solbakken: «Omsetning må skje under offentlig kontroll, og det må utvikles strategier for å knekke den svarte økonomien». Nå vet jeg ikke hvor gammelt dette sitatet er, men en har tydeligvis ikke fått med seg erfaringene fra land som har legalisert cannabis. Få land har gjort det til nå, noe som er grunn i seg selv til å avvente hva som skjer, erfaringene så langt viser at det svarte markedet blomstrer som aldri før i ly av det kontrollerte. Canada har hatt 30 prosent økning i cannabisbruk siden legalisering i oktober 2018 (Quartz). Omtrent et halvt år etter legalisering blomstrer fremdeles det svarte markedet, som hadde 79 prosent av omsetningen ved utgangen av 2018.

Illegalt marked blomstrer. 

Colorado i USA hadde som mål å bli kvitt det svarte markedet da staten legaliserte i 2012. Effekten ble tvert imot. Det illegale markedet blomstrer som aldri før (CBC News). Antallet cannabisrelaterte trafikkdødsfall i Colorado er doblet når en sammenligner femårsperioden før legalisering i 2008-2012 med perioden 2013-2017 (RHMIDTA 2018).

Blant de cannabisrelaterte dødsfallene i staten Washington utgjør de yngste førerne (16-25 år) den største gruppen. Hele 40 prosent av de trafikkdrepte i denne aldersgruppen testet positivt på både alkohol og THC (RHMIDTA 2018).

Problematisk. 

Unge vil oppleve legalisering og regulert omsetning av narkotika som et signal om at stoffene har fått et godkjent-stempel av samfunnet. All narkotikasalg er problematisk. Derfor løser ikke legalisering narkotikaproblemene.

Innlegget stod på trykk i Vårt land 20. mai 2019

20.00-21.00 26. september 2023

Zoom - meld deg på for å få tilsendt lenken

10.00 4. oktober - 15.00 6. oktober 2023

Tallin, Estland

12.00-15.00 25. oktober 2023

Biblioteket i Bodø - Stormen

12.00-18.00 28. oktober 2023

Parkveien 41a, Oslo

Nyheter

Hvordan skal IOGT se ut når vi går inn i feiringen av IOGTs 150-årsjubileum i 2027? Vi sparker i gang fornyelsesprosessen med en liten undersøkelse blant medlemmer og frivillige.

Til undersøkelsen

Unge som har det bra og har noe å drive med, ruser seg mindre. Derfor trenger vi lokalpolitikere som vil satse på fritidsaktiviteter til barn og ungdom. Frivillige bruker "Er du enig?"-kampanjen til å spørre kommunepolitikerne hva de vil gjøre. 

IOGT Norge er en av 45 medlemsorganisasjoner i Eurocare. I juni var det årsmøte og konferanse i Europaparlamentet, og Karin Vilming representerte IOGT der.