10. juli 2018
IOGT i Norge lanserte 10. juli en rapport på Dagsrevyen som viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig plass. IOGT ber politiet gjøre mer for å redusere drikking av alkoholbruk i parker og på strender.
I rapporten "Parken for alle" legger IOGT frem en undersøkelse gjennomført av Opinion på oppdrag fra IOGT om alkoholbruk på offentlig plass.
- Undersøkelsen viser at dagens alkoholpolitikk er god forebygging. Det er solid oppslutning om drikkeforbudet på offentlig sted, og loven bidrar til at mange lar være å drikke eller begrenser egen alkoholbruk, sier generalsekretær Hanne Cecilie Widnes. 57 prosent har begrenset sin egen alkoholbruk og 44 prosent oppgir at de har latt være å drikke på grunn av forbudet. Widnes understreker at det likevel er behov for at politiet gjør mer for å redusere alkoholbruken, noe også undersøkelsen viser at det er bred støtte for.
NRK: IOGT ber politiet om å håndheve drikkeforbudet bedre
- Så mange som 1 av 4 unge har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til alkoholbruk på offentlig plass, enten det er parken eller skiløypa. Parken skal være et trygt og hyggelig sted der man kan slappe av sammen med venner og familie uten å måtte bekymre seg for fulle folk, understreker Widnes.
- Folk vil ikke ha pils i parken, slik flere partier tidligere har tatt til orde for. Her er både Høyre og Frp i utakt med befolkningen, sier Widnes. I undersøkelsen oppgir 60 prosent av de spurte at de er bekymret for at det vil bli mer alkoholbruk på offentlig plass dersom forbudet oppheves.
Skal være trygg for barn og unge
- 90 000 barn unde 18 år har en forelder som har misbrukt alkohol siste året. Vi har et felles ansvar for å legge til rette for at alle som opplever utrygghet hjemme skal skjermes fra alkoholbruk i det offentlige rom. Alle parker, strender og offentlige områder skal være trygge for barn og unge.
Undersøkelsen viser blant annet at:
Rapporten kan du i sin helhet lese her:
Faktasamling. 11 punkter som beskriver hva som er farlig med cannabis, og hvorfor et forbud er viktig for å begrense cannabisskadene i samfunnet.
Flere studier tyder på en sammenheng mellom salgstider salgsdager og alkoholforbruk og problemer, men det er begrenset forskning på dette området.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
Barn lærer av sine foreldre, og venner påvirker hverandre. Alle vokser vi inn i en måte å bruke rusmidler på som er vanlig i det miljøet vi er en del av. Alkoholvaner smitter.
“I’m dreaming of a white Christmas, just like the ones I used to know. May your days be merry and bright and may all your Christmases be white”, song Bing Crosby i 1942 og sidan den gongen er det mange som har sunge Irving Berlins klassikar når det nærmar seg jul.
Det var Dionelie og Annbjørn Egeland som driver Torget restaurant i Bryne som tok kontakt og ville invitere familier som ønsket å feire jul sammen. Og frivillig leder for Enestående familier i Sør-Rogaland, Vibeke Laastad, syntes det var en fantastisk ide, og la arrangementet sporenstreks ut på Enestående familiers nettside.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.