10. juli 2018
IOGT i Norge lanserte 10. juli en rapport på Dagsrevyen som viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig plass. IOGT ber politiet gjøre mer for å redusere drikking av alkoholbruk i parker og på strender.
I rapporten "Parken for alle" legger IOGT frem en undersøkelse gjennomført av Opinion på oppdrag fra IOGT om alkoholbruk på offentlig plass.
- Undersøkelsen viser at dagens alkoholpolitikk er god forebygging. Det er solid oppslutning om drikkeforbudet på offentlig sted, og loven bidrar til at mange lar være å drikke eller begrenser egen alkoholbruk, sier generalsekretær Hanne Cecilie Widnes. 57 prosent har begrenset sin egen alkoholbruk og 44 prosent oppgir at de har latt være å drikke på grunn av forbudet. Widnes understreker at det likevel er behov for at politiet gjør mer for å redusere alkoholbruken, noe også undersøkelsen viser at det er bred støtte for.
NRK: IOGT ber politiet om å håndheve drikkeforbudet bedre
- Så mange som 1 av 4 unge har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til alkoholbruk på offentlig plass, enten det er parken eller skiløypa. Parken skal være et trygt og hyggelig sted der man kan slappe av sammen med venner og familie uten å måtte bekymre seg for fulle folk, understreker Widnes.
- Folk vil ikke ha pils i parken, slik flere partier tidligere har tatt til orde for. Her er både Høyre og Frp i utakt med befolkningen, sier Widnes. I undersøkelsen oppgir 60 prosent av de spurte at de er bekymret for at det vil bli mer alkoholbruk på offentlig plass dersom forbudet oppheves.
Skal være trygg for barn og unge
- 90 000 barn unde 18 år har en forelder som har misbrukt alkohol siste året. Vi har et felles ansvar for å legge til rette for at alle som opplever utrygghet hjemme skal skjermes fra alkoholbruk i det offentlige rom. Alle parker, strender og offentlige områder skal være trygge for barn og unge.
Undersøkelsen viser blant annet at:
Rapporten kan du i sin helhet lese her:
Så langt i år har IOGT sendt inn høringssvar til kommuner over hele Norge i forbindelse med behandlingen av ruspolitiske handlingsplaner. Vi arbeider for å sikre trygge rammer i bymiljøer og setter hensynet til barn og unge først i alkoholpolitikken.
- Kristiansand er en by for alle, sa varaordfører Erik Rostoft da IOGT inviterte til fagseminar i byen. Han påpekte at det må legges vekt på tilrettelegging av både det organiserte og uorganiserte ungdomslivet.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
Høyres forslag til parti- program vil bidra til en mer utrygg hverdag for mange barn og unge. Programkomiteen foreslo bl.a. å fjerne dagens forbud mot å drikke alkohol på offentlig sted, samt tillate alkoholservering på internasjonale mesterskap og i eliteklubber.
IOGT skal delta på Arendalsuka. Kom gjerne innom oss på stand! Vi har også planer om å få med oss flere seminarer. Noen av dem kan du følge hjemmefra også.
Forventingene til regjeringens rusreform er store. Målet må være lavt forbruk og lav aksept. Her er seksten punkter som kan bidra til det.
Torggata 1, 4. etg. Oslo
Denne helgen samles Arbeiderpartiet til landsmøte – og blant forslagene de skal ta stilling til er et programforslag om en liberalisering av alkoholloven som kan få store konsekvenser for hvordan vi bruker våre felles uteområder.
19 år gamle Ola døde i en rusrelatert ulykke. På IOGTs debattmøte i Kristiansand lørdag 29.mars stilte Rune Erling Pedersen, Olas far spørsmålet: "Er dette Olas problem, eller et samfunnsproblem?"
Hva er en verdig og virkningsfull behandling for medmennesker som sliter med rusproblemer? Det var tema da lege Stig Asplin holdt foredrag i IOGT i Lørenskog 20.mars 2025.