Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
Omfattende forskning viser at foreldre er viktige forebyggere og rollemodeller. Dersom alkohol har en sentral rolle knyttet til kos og hygge for foreldrene, er det stor sannsynlighet for at ungdommene vil kopiere dette.
Tydelige regler og holdninger knyttet til alkoholbruk virker forebyggende. Studien «Å ha mammas stemmes på fest» (2018) viste at mange ungdommer tar med seg «mammastemmen» inn i ulike drikkesituasjoner. Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Ungdom ønsker tydelige foreldre. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
I en fersk undersøkelse gjennomført av Kantar på vegne av Vinmonopolet, svarer over halvparten av ungdommene at de har skaffet seg alkohol gjennom eldre venner og bekjente. Av de voksne svarer 28 prosent at de har kjøpt alkohol til mindreårige. Det er helt klart en holdningsendring som må til blant voksne.
Det er fire ting som kjennetegner ungdom som får tilbud cannabis, men velger å takke nei. De har et godt forhold til foreldrene sine; foreldrene har oversikt over hvem ungdommen henger med og hvor – og ungdommen vet at foreldrene vet; de har kunnskap om skadevirkninger knyttet til cannabisbruk; og de bruker sjeldent alkohol (Burdzovic, Bretteville-Jensen, Pape 2016).
I Sterk&Klar jobber vi med grensesetting gjennom å arrangere foreldretreff for foreldre som har barn på ungdomsskoler. Vi gjør foreldrene bevisste på hvordan de kan påvirke både barna sine og lokalmiljøet. Vi oppmuntrer foreldrene til å sette grenser i fellesskap, bry seg om hverandres unger, og være aktive rollemodeller. Noe av det viktigste vi gjør er å gi en møteplass for tenåringsforeldre, hvor de kan møtes og snakkes om rus, sosiale medier og psykiske helse.
Vi setter av god tid til samtaler i grupper og i plenum, hvor foreldrene diskutere regler. Å bli enige om felles regler i en klasse kan gjøre det lettere for foreldre som er redde for at barna skal bli ekskludert. Det kan handle om å vite hvor barna er, eller bli enige med barna om at de må ringe hvis de
Foreldre på lag kan skape et trygt og sunt ungdomsmiljø. Da må vi tilby gode møteplasser for foreldre hvor de kan diskutere utfordringer og løsninger.
Skrevet av
Hanne Cecilie Widnes, sosiolog og generalsekretær i IOGT i Norge
Mirjeta Emini, prosjektleder Sterk&Klar
Dette ble publisert som et leserinnlegg i Bladet Vesterålen.
SHOT-undersøkelsen viser økt narkotikabruk blant studenter, og sterkere støtte til legalisering. Med litt over 60 000 deltakende studenter er Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHot) Norges største undersøkelse om studenters helsesituasjon.
På IOGTs politiske seminar hadde vi fokus på hvordan samfunnet kunne gjøre det lettere for unge å ta rusfrie valg. Ungdom trenger gode alkoholfrie fritidsarenaer. Det er et problem at alkoholbruk gjør mange kulturopplevelser og også politisk aktivitet utilgjengelig for ungdom.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
"Det som ikke skjedde". Mina Gerhardsen holdt foredrag om forebygging i Larvik.
Bak, bak, bak - tidleg, tidleg, tidleg, var mantraet frå dei to foredragshaldarane Geir Riise og Fred Rune Rahm under IOGT Midt-Norge sitt inspirasjonsseminar i Ålesund 31. oktober. – Ansvarlege vaksne er alfa og omega, meinte Geir Riise, tidlegare generalsekretær i Den Norske Legeforening
Sterk&Klar støtter og styrker de voksne i deres rolle som ungdomsforeldre og viktige rollemodeller. .
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol
IOGT advarte mot legalisering og løftet frem forebygging som det viktigste tiltaket da vi i dag la frem våre innspill til Norges prioriteringer i møte i FNs narkotikakommisjon!
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.