"Det som ikke skjedde". Mina Gerhardsen holdt foredrag om forebygging i Larvik.
Fullsatt sal på temalunsj om forebygging i forbindelse med rusfri dag 8. juni
Med dette viste hun til at det alt for ofte er mangelfull forebygging. Det mangler forebyggings tiltak. Eksempler er bl.a. fra Island som har fått en betydelig nedgang i vold og ungdomsproblemer. De har satset på konkret: Kartlegging av tiltak som viser resultater - Foreldreinvolvering - og Fritidstilbud for ungdom.
Utfordringen er å få til nødvendig satsing på forebygging. Da kan vi oppleve at ambulansen ikke trenger å rykke ut, natteravnene som får en rolig kveld, kriseteamet i kommunene som ikke trenger å samles, politiet som ikke trenger å hente inn en ungdom som er for full til å ta vare på seg selv eller stoppe en farlig situasjon.
Det er vanskelig å telle det som ikke skjer. Vi ønsker jo at mange opplevelser kunne vi være foruten. Det er lettere å kreve handling etter at lokalavisa skriver om gjengmiljøer eller økt vold enn å finne penger til økt bemanning i barnehager og barnevern. Selv om ungdommene som havner i gjenger antagelig har vært unger fagfolk har vært bekymret for siden barnehagen - og som med god oppfølging kunne fått en annen retning. Vi må gi alle en real sjanse.
Stortingspolitikere skal sende hilsen hjem. Det krever penger til det synlige og konkrete. Ordførere vil ha gjenvalg. Da er nye satsninger det som gir gode oppslag i lokalavisa. Det er dessverre mye mer prestisje i å åpne noe nytt enn å drive med vedlikehold, enten vi snakker om asfalt eller oppvekstvilkår.
"Det er alltid bedre å sørge for at barn og ungdom har det bra, at de er trygge og har gode voksne rundt seg, at de får hjelp til å ta gode valg framfor å sette inn hjelpen når det allerede har gått galt. For ofte er det vanskelig å reparere" avslutter Mina Gerhardsen.
"Det er alltid bedre å sørge for at barn og ungdom har det bra, at de er trygge og har gode voksne rundt seg, at de får hjelp til å ta gode valg framfor å sette inn hjelpen når det allerede har gått galt. For ofte er det vanskelig å reparere" avslutter Mina Gerhardsen.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
Det er foreldre som lærer ungdom, fra de er små, hvordan de skal håndtere ulike situasjoner, kanskje ikke alltid bevisst.
Hva mamma eller pappa sier betyr mye gjennom hele ungdomstiden. Det er helt nødvendig å få foreldrene med på laget for å skape en bedre og tryggere ungdomskultur.
Cannabis-industrien vokser og er en drivkraft for legalisering og normalisering av cannabis, skriver generalsekretær Widnes i Klassekampen 16. juli som svar til Foreningen for human narkotikapolitikk.
Det skrives og menes mye forskjellig om cannabis. En kunnskapsoppsummering av myter og fakta er nå samlet i et hefte og kan lastes ned.
Sterk&Klar støtter og styrker de voksne i deres rolle som ungdomsforeldre og viktige rollemodeller. .
Universitetet i Sørøst-Norge, Campus Drammen, Grønland 58
«Fremtiden» i Pellygata 70 i Sarpsborg
Kristiansand teateret, Kongens gate 2
Litteraturhuset i Bergen, Østre Skostredet 5
FNs narkotikakommisjon (CND) har sitt årlige møte i Wien i mars. I forbindelse med det inviterte Helse- og omsorgsdepartementets til dialogmøte for organisasjoner på rusfeltet. Her er innspillet fra generalsekretær Hanne Cecilie Widnes, som representerte IOGT.
Vil du følge opp medlemmer og frivillige i en engasjert og meningsfull organisasjon på rusfeltet?
Søknadsfrist: 10.02.2023
Irland får innføre lov om helseinformasjon og advarslar på alkohol. Også norske forbrukarar bør få slik kunnskap, så dei kan ta gode helseval, meiner IOGT.