Allerede i løpet av det første døgnet etter at programmet for Sterk&Klars fagdag på Sola ble lagt ut, strømmet påmeldingene inn, og arrangementet ble fulltegnet på bare ti dager!
Fagdagen, som retter seg mot folk i skole- og forebyggingssektoren, er svært populær. Temaet denne gangen er "Sårbar ungdom - utfordringer og muligheter". Blant deltakerne er det både representanter fra skoler som allerede bruker Sterk&Klar, og nye ansikter som blir kjent med programmet for første gang. Kanskje inspirerer denne fagdagen til videre samarbeid. Til våren blir det en ny fagdag i Oslo, og denne vil også bli strømmet slik at flere kan delta digitalt.
Les mer om fagdagen i Sola
Sterk&Klar er et foreldreprogram som hjelper foreldre å bli bedre rustet til å snakke med ungdommene sine om alkohol og sette grenser. Forskning viser at foreldre er de viktigste forebyggerne, spesielt i ungdomsårene når mange tar sine første valg rundt alkohol. Programmet gir foreldre verktøy og kunnskap om ungdom i dagens samfunn. Vi tar opp temaer som foreldrerollen, forebygging, rus og psykisk helse og legger til rette for samarbeid mellom foreldre om felles regler.
At foreldre må involveres i forebyggende arbeid er en av de sakene IOGT jobber for politisk, og Sterk&Klar-programmet vårt er en god støtte for kommuner som er usikre på hvordan de skal gjøre det.
Sterk&Klar setter fokus på foreldresamarbeid gjennom treff der foreldre kan diskutere utfordringer og finne løsninger sammen. Nytt av året er også et foredrag rettet mot barneskoler, som har vist seg å være svært etterspurt. I 2024 har hele 8 nye ungdomsskoler og 6 barneskoler blitt en del av Sterk&Klar-familien.
Programmet kan implementeres på skoler gjennom kontrakter med FAU og rektor, eller kommunen ved SLT-koordinator hvis flere skoler deltar. Er du ikke rektor, SLT-koordinator eller i FAU? Da kan du bidra ved å tipse dem om programmet! Vi hjelper gjerne til med kontakt – send oss en e-post på sterkogklar@iogt.no.
Les også: Få det første foredraget gratis - slik bestiller du Sterk&Klar-foredrag
For å se hvor foreldremøtene finner sted, kan du sjekke kalenderen på nettsiden: sterkogklar.no.
I Rogaland støttes programmet av Stiftelsen Promenaden, noe som gjør at mange skoler i regionen deltar. Også enkelte IOGT-lag har hjulpet skoler i sine områder med finansiering. Sterk&Klar-programmet koster skolene 15 000 kroner per klassetrinn for hele skoleperioden, noe som kan være utfordrende i en presset skoleøkonomi. Du kan bidra ved å hjelpe med å finne finansiering, slik at det blir enklere for skolene å bli med. Din innsats kan bidra til at flere foreldre får de verktøyene de trenger for å støtte ungdommene sine.
Sterk&Klar er et viktig program som styrker foreldre og skoler i det rusforebyggende arbeidet. Ved å engasjere deg, kan du være med på å spre budskapet og bidra til at enda flere får nytte av programmet!
Cannabis-industrien vokser og er en drivkraft for legalisering og normalisering av cannabis, skriver generalsekretær Widnes i Klassekampen 16. juli som svar til Foreningen for human narkotikapolitikk.
"Det som ikke skjedde". Mina Gerhardsen holdt foredrag om forebygging i Larvik.
Det skrives og menes mye forskjellig om cannabis. En kunnskapsoppsummering av myter og fakta er nå samlet i et hefte og kan lastes ned.
Sterk&Klar støtter og styrker de voksne i deres rolle som ungdomsforeldre og viktige rollemodeller. .
Sterk&Klar er IOGTs forebyggingsprogram for ungdomsskoleforeldre. 19. mars inviterer vi alle som jobber i skolen og med ungdom til gratis fagdag med konkrete tips og verktøy. Forebygging er nøkkelordet.
- Vi er enige om at foreldrene må mer på banen, men vi må huske at det er mange foreldre som gjør alt de kan for å hjelpe sine barn, men likevel ikke får det til, sa Frankeh Yaya Colley fra Sterk&Klar Intro til statsminister Erna Solberg på Groruddalstingets folkemøte denne uken.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.