56 % mener det generelt drikkes for mye alkohol i sommerferien når barn er tilstede.
Det viser en fersk undersøkelse fra IOGT, utført av Opinion.
Vi vet at barn ofte oppfatter endringer i de voksnes oppførsel før voksne selv føler seg beruset, og at mange barn opplever dette som utrygt.
Sommerferien skal gi et avbrekk fra hverdagen og gode minner for resten av livet. Det gjelder like mye for barn som for voksne.
I en undersøkelse fra alkovett organisasjonen Av og Til i 2017 svarte 3 av 10 barn og unge mellom 8 og 19 år at de opplevde at mamma eller pappa drikker mer alkohol på ferie enn det de gjør ellers.
I 2015 svarte 19 % av de voksne at de hadde opplevd andre foreldre beruset sist de var på sommerferie sammen med barn, og 7 % oppga at de selv hadde vært beruset i en annen undersøkelse fra Av og Til.
Tenk deg den usikkerheten som oppstår hos et barn når personene man er mest glad i og som kanskje er de eneste man kjenner i et land, ikke lenger føles trygge.
Det er postitivt å se at over halve befolkningen nå er oppmerksom på dette problemet. Det var kun 12 % som ikke var enige i at det drikkes for mye med barn til stede i sommerferien.
- Normer skapes i møtet mellom mennesker, og vi vet at også stordrikkere påvirkes av holdningene til mennesker rundt seg. Når DU snakker om at du ikke synes det er greit å drikke alkohol når du er sammen med barn på ferie er du med og forandrer alkoholkulturen slik at flere barn får gode sommerminner sammen med trygge voksne, sier Mari Marthe Katt-Ugle, kampanjeleder for IOGTs Fyll ferien-kampanje.
Les også: Fyll ferien: en kampanje med fokus på barn som alkoholfri sone i sommerferien.
I disse dager er frivillige over hele landet er ute på gater og torg for å minne folk om at barn trives best med edru voksne, også i sommerferien. Vi vil også legge ut innhold på IOGTs facebookside og Instagram-konto som gjør det enkelt for alle som ønsker å bidra til å øke bevisstheten rundt dette å spre budskapet i sin vennekrets. #fyllFerien
I IOGTs arbeid for å forebygge rusproblemer blant unge, henvender vi oss til foreldrene fordi forskning viser at omsorgsfulle, grensesettende og samarbeidende foreldre er det beste for å tilrettelegge for en rusfri ungdomstid.
IOGT avsluttet et hektisk år med fagdager både i prosjektet Trygg ungdomstid og Sterk&Klar med fagdag i Tromsø.
Det er tankevekkende at toppfolkene i helse opplever det som selvfølgelig at helsebudsjettene skal dekke deres alkoholbruk.
Kampanjen i 2018 fikk over 17.000 underskrifter og mer enn 400 frivillige har vært involvert. 3 av 4 spurte har fått med seg kampanjen.
For mange unge er det ikke et valg mellom sprit eller hasj, de sier ja takk, begge deler. Men tydelige foreldre reduserer risikoen for dårlige rusvalg.
Forventingene til regjeringens rusreform er store. Målet må være lavt forbruk og lav aksept. Her er seksten punkter som kan bidra til det.
Scandicparken i Ålesund
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!