56 % mener det generelt drikkes for mye alkohol i sommerferien når barn er tilstede.
Det viser en fersk undersøkelse fra IOGT, utført av Opinion.
Vi vet at barn ofte oppfatter endringer i de voksnes oppførsel før voksne selv føler seg beruset, og at mange barn opplever dette som utrygt.
Sommerferien skal gi et avbrekk fra hverdagen og gode minner for resten av livet. Det gjelder like mye for barn som for voksne.
I en undersøkelse fra alkovett organisasjonen Av og Til i 2017 svarte 3 av 10 barn og unge mellom 8 og 19 år at de opplevde at mamma eller pappa drikker mer alkohol på ferie enn det de gjør ellers.
I 2015 svarte 19 % av de voksne at de hadde opplevd andre foreldre beruset sist de var på sommerferie sammen med barn, og 7 % oppga at de selv hadde vært beruset i en annen undersøkelse fra Av og Til.
Tenk deg den usikkerheten som oppstår hos et barn når personene man er mest glad i og som kanskje er de eneste man kjenner i et land, ikke lenger føles trygge.
Det er postitivt å se at over halve befolkningen nå er oppmerksom på dette problemet. Det var kun 12 % som ikke var enige i at det drikkes for mye med barn til stede i sommerferien.
- Normer skapes i møtet mellom mennesker, og vi vet at også stordrikkere påvirkes av holdningene til mennesker rundt seg. Når DU snakker om at du ikke synes det er greit å drikke alkohol når du er sammen med barn på ferie er du med og forandrer alkoholkulturen slik at flere barn får gode sommerminner sammen med trygge voksne, sier Mari Marthe Katt-Ugle, kampanjeleder for IOGTs Fyll ferien-kampanje.
Les også: Fyll ferien: en kampanje med fokus på barn som alkoholfri sone i sommerferien.
I disse dager er frivillige over hele landet er ute på gater og torg for å minne folk om at barn trives best med edru voksne, også i sommerferien. Vi vil også legge ut innhold på IOGTs facebookside og Instagram-konto som gjør det enkelt for alle som ønsker å bidra til å øke bevisstheten rundt dette å spre budskapet i sin vennekrets. #fyllFerien
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
Sterk&Klar støtter og styrker de voksne i deres rolle som ungdomsforeldre og viktige rollemodeller. .
- Vi er enige om at foreldrene må mer på banen, men vi må huske at det er mange foreldre som gjør alt de kan for å hjelpe sine barn, men likevel ikke får det til, sa Frankeh Yaya Colley fra Sterk&Klar Intro til statsminister Erna Solberg på Groruddalstingets folkemøte denne uken.
I Bodø får mange mindreårige kjøpt alkohol i butikkene. Politikerne lover å øke kontroller og oppfølging for å stramme inn på dette. Ungdommene selv ønsker flere møteplasser og god undervisning om alkohol og rus. Foreldresamarbeid, som f.eks Sterk&Klar, løftes også frem som en viktig forebyggingsfaktor. Er det tomt snakk, eller vil politikerne satse på forebygging?
På årets inspirasjonsseminar i IOGT Midt Norge har vi valt å fokusere på oppvekstmiljøet for barn og ungdom. Kva er dei gode rammebetingelsane for ein lukkelig oppvekst og kva kan vi som vaksne gjere?
IOGT inviterte til debatt om ruspolitikken i Haugesund og Karmøy den 28. aug, og Haugesund avis intervjuet koordinator Jørn Hansen før møtet.
Lamin Frank Coker (35) var lei av at de alkoholfrie alternativene alltid var litt dårligere. Nå har han skapt det som kanskje er festivalens mest eksklusive område – helt uten alkohol.
Den ruspolitiske organisasjonen IOGT gjenvalgte sist søndag Ørnulf Thorbjørsen fra Trondheim som leder for to år, mens Elisabeth Hagen fra Elverum ble valgt til ny nestleder.
-Vi er en tradisjonsrik organisasjon som feirer 150-årsjubileum i 2027, samtidig som vi er en samfunnsaktuell ruspolitisk organisasjon i Norge i dag, sa Thorbjørnsen til landsmøtet.
FORUT er en del av IOGTs organisasjonsfamilie, og denne våren har FORUT lagt bak seg enda et hektisk og innholdsrikt halvår med kampanjer i norske barnehager og skoler.