31. januar 2025
IOGT advarte mot legalisering og løftet frem forebygging som det viktigste tiltaket da vi i dag la frem våre innspill til Norges prioriteringer i møte i FNs narkotikakommisjon!
I dag deltok IOGT på et viktig dialogmøte med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) om Norges posisjon i det kommende møtet i FNs narkotikakommisjon i Wien. Møtet samlet et bredt spekter av sivilsamfunnsorganisasjoner, fra ACTIS, IOGT og FORUT til organisasjoner som jobber for legalisering av cannabis.
Statssekretær Usman Ahmad Mustaq innledet møtet med en gjennomgang av regjeringens politikk frem mot Wien-sesjonen. Han understreket at Norges tilnærming bygger på tidligere års politikk og den nye forebyggings- og behandlingsreformen, som ble presentert i oktober 2024.
Statssekretær Usman Ahmad Mustaq i Helse- og omsorgsdepartementet holdt en innledende orientering i møtet med sivilsamfunnsorganisasjonene fredag 31.januar 2025
Mustaq påpekte også at forhandlingsklimaet internasjonalt er krevende, med økende motsetninger i synet på ruspolitikk. Dette har blitt ytterligere aktualisert etter at USA har meldt seg ut av WHO. Med et slikt utgangspunkt er ikke spørsmålet bare hvilke nye gjennomslag man kan få på narkotikafeltet, men hvordan Norge kan bidra til at vi unngår tilbakeslag på et internasjonalt arbeid med en kunnskapsbasert og helhetling folkehelsetilnærming i narkotikapolitikken.
Norges holdning er at det er behov for økt satsing på forebygging og at Norge fortsatt sier nei til legalisering av narkotika. Samtidig registrerer departementet at flere spørsmål innen skadereduksjon er omstridte i den internasjonale debatten.
Tydelige signaler om folkehelseperspektivet og grunnleggende mennskerettigheter til den 68.sesjonen i FNs narkotikakommisjon i Wien i mars 2025. Fra venstre ser vi seniorrådgiver Ingvar Midthun som representrerer IOGT og FORUT, Internasjonal leder Stig Erik Sørheim i Actis og statssekretær Usman Ahmad Mustaq i Helse- og omsorgsdepartementet.
IOGT og FORUT har i fellesskap oversendt en uttalelse til Helse- og omsorgsdepartementet, hvor vi understreker at bruk av rusmidler har størst konsekvenser for de mest sårbare i samfunnet og bidrar til fattigdom og sosial ulikhet. Vi påpeker at forebygging er det mest effektive og økonomiske tiltaket, og at Norges standpunkter må reflektere dette i et krevende forhandlingsklima internasjonalt.
Videre advarer vi mot legaliseringsargumenter som hevder at regulering vil føre til en mer «ansvarlig» bruk av cannabis. Vi ser at industrien bak cannabislegalisering benytter seg av de samme strategiene som den globale alkoholindustrien, hvor kommersielle interesser prioriteres over folkehelse. Dette avleder oppmerksomheten fra skadene rusbruk påfører enkeltpersoner og samfunn.
For at vi skal kunne nå FNs bærekraftsmål om god helse, fattigdomsbekjempelse og likestilling, må vi føre en politikk som reduserer skadene fra rusmiddelbruk – ikke øker dem. IOGT og FORUT mener at helseperspektivet og menneskerettigheter for alle må være det overordnede målet i ruspolitikken, både nasjonalt og internasjonalt.
Les hele uttalelsen fra IOGT og FORUT her
Actis var også blant organisasjonenene som leverte sine kommentarer og innspill til arbeidet. I tillegg er Internasjonal leder Stig Erik Sørheim i Actis valgt ut som en av to offisielle representanter fra norske sivilsamfunnsorganisasjoner til Wien-møtet i mars.
9. september er det valg, og nye kommunestyre vil bli dannet for de fire neste årene. En av de viktigste oppgavene til de folkevalgte bør være å gjøre vedtak som sikrer gode lokalsamfunn med friske innbyggere. Det betyr blant annet at det må være lett å ta sunne valg.
IOGT avsluttet et hektisk år med fagdager både i prosjektet Trygg ungdomstid og Sterk&Klar med fagdag i Tromsø.
Gravejournalisten Olivier Van Beeman har avdekket at Heineeken sin måte å markedsføre alkohol på i Afrika undergraver utvikling og god folkehelse.
Samarbeid med diktatorer, skatteunngåelser, korrupsjon på høyt nivå, uetisk markedsføring og superprofitt på ølsalg for salg av Heineken-øl avsløres i en ny bok. Statens pensjonsfond utland har investert nær seks milliarder i Heineken-aksjer.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
Rusforskningen er tydelig på at det er en sammenheng mellom den skadelige bruken av rusmidler og totalforbruket. Derfor ønsker vi å fremheve viktigheten av tiltak som retter seg mot hele befolkningen.
Nett
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.