31. august er den internasjonale overdosedagen – en dag for å minnes de som har mistet livet i overdose og sette fokus på forebygging av overdoser og rus-skader.
Den ble først markert av S.J. Finn i Frelsesarmeen Australia i 2001.
IOGT driver forebyggende arbeid gjennom politiske kampanjer og gjennom våre Sammensentre. Sammensentrene er lavterskeltilbud som retter seg mot rusmisbrukere. De jobber for å skape gode miljøer der rusmisbrukere kan møte, empati, forståelse for sin situasjon, og å skape rom for endring. IOGT har slike sentre i Grimstad, Haugesund, Kristiansand og Bergen. Der kommer folk sammen for å ta vare på hverandre og minnes de vi har mistet til rusen.
Den internasjonale overdosedagen markeres i mer enn 40 land, verden over. Den har også blitt markert flere steder i Norge de siste årene. IOGT deltar også i år i den felles markeringen i Oslo fredag 30. august. Arrangementet finner sted på Eidsvolls plass foran Stortinget, klokken 14:30, med appeller og musikkinnslag.
Det vil også være en markering på selve overdosedagen, som i år faller på en lørdag. Det vil bli en stille markering med nedleggelse av hvite sko, og blomster, til minne om de 52 Osloborgerne som døde av overdose i 2023. Den vil foregå på Christian Fredriks plass klokken 13:00. Etter dette er det mulig å bli med på en byvandring i regi av Gatestemmer.
Bli med på å markere en viktig dag innen norsk rusforebygging, sammen med oss i Oslo eller på et av våre Sammensentre, eller finn et arrangement nær deg.
Den 31. august hvert år markeres verdens overdosedag hvor vi minnes alle mennesker som har gått bort etter en overdose. Det er en tid for å minnes, og en tid for handling.
Det er mye å tape og lite å vinne ved å legge til rette for å normalisere bruk av flere rusmidler. Dyrekjøpte erfaringer med tobakk og alkohol bør mane til stor forsiktighet.
1. juni ble det klart at Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre og SV er enige om del 2 av rusreformen. Nå skal lovendringer som gjelder bruk og besittelse av narkotika behandles i Stortinget. IOGT forklarer hva som ligger i forslaget – og hva vi mener må følges opp.
Sønnen døde av MDMA. Nå advarer Arne Bratland mot den foreslåtte rusreformen.
Etter sønnens død valgte foreldrene å søke mer kunnskap om narkotika og bruke sin erfaring til å engasjere seg i rusforebyggende arbeid.
- Det engasjementet har lært oss at den forbudspolitikken vi har i dag har gitt gode resultater, forteller han.
Avkriminalisering av narkotika betyr at loven kan brytes uten sanksjoner. Det skaper ingen verdighet. Et bredere behandlingstilbud er et godt sted å begynne.
Lamin Frank Coker (35) var lei av at de alkoholfrie alternativene alltid var litt dårligere. Nå har han skapt det som kanskje er festivalens mest eksklusive område – helt uten alkohol.
Den ruspolitiske organisasjonen IOGT gjenvalgte sist søndag Ørnulf Thorbjørsen fra Trondheim som leder for to år, mens Elisabeth Hagen fra Elverum ble valgt til ny nestleder.
-Vi er en tradisjonsrik organisasjon som feirer 150-årsjubileum i 2027, samtidig som vi er en samfunnsaktuell ruspolitisk organisasjon i Norge i dag, sa Thorbjørnsen til landsmøtet.
FORUT er en del av IOGTs organisasjonsfamilie, og denne våren har FORUT lagt bak seg enda et hektisk og innholdsrikt halvår med kampanjer i norske barnehager og skoler.