31. august er den internasjonale overdosedagen – en dag for å minnes de som har mistet livet i overdose og sette fokus på forebygging av overdoser og rus-skader.
Den ble først markert av S.J. Finn i Frelsesarmeen Australia i 2001.
IOGT driver forebyggende arbeid gjennom politiske kampanjer og gjennom våre Sammensentre. Sammensentrene er lavterskeltilbud som retter seg mot rusmisbrukere. De jobber for å skape gode miljøer der rusmisbrukere kan møte, empati, forståelse for sin situasjon, og å skape rom for endring. IOGT har slike sentre i Grimstad, Haugesund, Kristiansand og Bergen. Der kommer folk sammen for å ta vare på hverandre og minnes de vi har mistet til rusen.
Den internasjonale overdosedagen markeres i mer enn 40 land, verden over. Den har også blitt markert flere steder i Norge de siste årene. IOGT deltar også i år i den felles markeringen i Oslo fredag 30. august. Arrangementet finner sted på Eidsvolls plass foran Stortinget, klokken 14:30, med appeller og musikkinnslag.
Det vil også være en markering på selve overdosedagen, som i år faller på en lørdag. Det vil bli en stille markering med nedleggelse av hvite sko, og blomster, til minne om de 52 Osloborgerne som døde av overdose i 2023. Den vil foregå på Christian Fredriks plass klokken 13:00. Etter dette er det mulig å bli med på en byvandring i regi av Gatestemmer.
Bli med på å markere en viktig dag innen norsk rusforebygging, sammen med oss i Oslo eller på et av våre Sammensentre, eller finn et arrangement nær deg.
Sønnen døde av MDMA. Nå advarer Arne Bratland mot den foreslåtte rusreformen.
Etter sønnens død valgte foreldrene å søke mer kunnskap om narkotika og bruke sin erfaring til å engasjere seg i rusforebyggende arbeid.
- Det engasjementet har lært oss at den forbudspolitikken vi har i dag har gitt gode resultater, forteller han.
Avkriminalisering av narkotika betyr at loven kan brytes uten sanksjoner. Det skaper ingen verdighet. Et bredere behandlingstilbud er et godt sted å begynne.
Det er økende oppmerksomhet om kokain for tida. Mye tyder på at bruken har økt en del, særlig de siste par åra. Noen oppgir at det er kokain tilgjengelig til alle over alt, andre rapporterer om omfattende bruk i utelivet.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.