16. januar 2023
Irland får innføre lov om helseinformasjon og advarslar på alkohol. Også norske forbrukarar bør få slik kunnskap, så dei kan ta gode helseval, meiner IOGT.
9. januar i år konkluderte Europakommisjonen at dei ikkje har grunn til å gå i mot Irland sitt initiativ, som betyr at Irland no kan iverksette lovgjevinga si. Irland var ein pioner når det gjaldt passiv røyking og forbud mot røyking innandørs, og dei har også no tatt leiarposisjon for helseadvarsler på alkohol.
Noreg har lenge diskutert å innføre helseinformasjon og advarslar på alkohol. Lenge har ein vore usikker på korleis dette vil bli møtt av EU grunna den indre marknaden.
– No er dette ikkje lenger usikkert, og IOGT meiner at no er det viktig at Noreg følger opp med våre eigne initiativ for å innføre helseinformasjon på alkohol – særskilt med informasjon om auka kreftrisiko, seier generalsekretær i IOGT, Cecilie Widnes.
Helsedirektoratet har fått i oppgåve av helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) å vurdere korleis vi kan få ein slik merking av alkohol også i Noreg. Det kunne vi lese på Altinget i forrige veke.
– At Kjerkol no tek aksjon og ber Helsedirektoratet om et forslag til alkoholmerking er et skritt i riktig retning. Men vi fryktar at det er lenge igjen til den dagen norske forbrukarar i praksis kan sjå kva alkoholproduktet dei betalar for inneheld og hva det inneber av helserisiko, sier Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis
Alkohol gir økt helserisiko allerede fra første glass. Alkohol er eit rusmiddel som treffer praktisk talt alle organ i kroppen, og har ingen positive effekter, ein ikke også kan oppnå på tryggare måter.
Nesten én av ti amerikanere bruker nå cannabis regelmessig. Høyest er bruken blant unge voksne, og i statene som har legalisert bruk er 30 % av unge voksne regelmessige brukere.
Etter at vi hadde sparket i gang landsmøtet med en ruspolitisk debatt var det særlig politikk og verving som stod i fokus på årets landsmøte.
Julebordsesongen står for døren. #Metoo-kampanjen viser at seksuell trakassering er utbredt, og at det ofte skjer i arbeidsrelaterte sammenkomster der det også drikkes alkohol.
«Den sunne livsstil» har vorte ein av vår tids store trendar. Det er det grunn til å gle seg over. Det gjev også grunn til å tru at det etter kvart skal vekse fram ei erkjenning av at ein sunn livsstil også er ein rusfri livsstil.
Nett
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.
I Arbeiderpartiets nye partiprogram går partiet inn for at kommunene skal kunne tillate alkohol i avgrensede parker. IOGT viser til en fersk rapport og advarer mot konsekvensene for våre felles uteområder.