Nå er det et år siden Rita Nilsen kom inn i IOGT med sine ANTA-kurs. Rundt 300 mennesker har så langt fått hjelp til å leve et liv som ikke er styrt av misbruk.
Rita Nilsen har utviklet og holdt ANTA-kurs i Oslo i over 20 år. Nå jobber hun i IOGT for å gi et tilbud til mennesker med en avhengighetsproblematikk også i resten av landet. Det siste året har hun og IOGTs erfaringskonsulent, Jørn Hansen, holdt kurs i Haugesund, Grimstad, Sandefjord, Oslo, Tromsø, Sandnes, Bodø, Finnmark, Karmøy, Lillestrøm, Sarpsborg og Bergen. I tillegg har IOGT etablert et tilbud til innsatte i Ila fengsel, Ravnaberget kvinnefengsel, Saneid fengsel og Haugesund fengsel. Og også i Åna overgangsbolig og flere avdelinger av kriminalomsorgens friomsorgskontorer for alternativ straffegjennomføring, på rusinstitusjoner og tilrettelagte videregående skoler.
ANTA står for Alkohol, Narkotika, Tabletter og andre Avhengigheter, forteller Rita. Kursets formål er å hjelpe deltakerne til selvstendighet og personlig ansvar.
For å delta på kursene må du ha en avhengighet i bunn og et misbruk som har tatt hånd over livet.
- De fleste deltakerne er mellom 20 og 40 år, og har hatt mange forsøk bak seg i både døgnbehandling, poliklinisk og fengsel, forteller Rita. De fleste er blandingsmisbrukere, og hadde en veldig tidlig rusdebut og ofte har de mistet nesten alt.
"- Det jeg har erfart igjennom snart 20 år er at mange klarer seg bedre i lengre perioder av gangen, og for hver periode med avhold får de jobbet mer med det som ligger av bakenforliggende årsaker, sier Rita.
"
Men kurset er ikke bare for rusmisbrukere. - Vi har fokus på avhengighet og misbruk, og mange har også fått hjelp med andre typer misbruk, sier Rita. - De som opplever at feks. gambling, mat, shopping eller annet har tatt overhånd er også velkommen på kurs, understreker hun. Og forteller at hun har gode erfaringer med å ha folk med ulike former for avhengighet på samme kurs.
- Det jeg har erfart igjennom snart 20 år er at mange klarer seg bedre i lengre perioder av gangen, og for hver periode med avhold får de jobbet mer med det som ligger av bakenforliggende årsaker, sier Rita.
Mange har klart å slutte helt med rus, og kommer seg ut i utdanning eller jobb. Ikke minst blir de bedre i stand til å forebygge tilbakefall. Vi ser også på årsaken til hvorfor de en gang i fortiden begynte å misbruke alkohol, narkotika og medikamenter.
Kursene varer som regel en uke, men noen ganger tilbyr vi også kortere eller lengre kurs. Etter kurset driver kursdeltakerne selv en Supportgruppe etter et fast opplegg. Man kan delta i denne så lenge det er behov. Vi har flere slike grupper i gang rundt om i landet.
Vi har vært opptatt av å knytte ANTA-kurset sammen de andre aktivitetene IOGT har. - Rusavhengige har behov for å være noe annet enn rusavhengige, sier Rita.
- Derfor er det positivt at IOGT har tilbud om mange ulike aktiviteter som er rusfrie og som alle kan være med på uavhengig av bakgrunn.
Flere av deltakerne på ANTA-kurs har valgt å melde seg inn i IOGT og deltar på politiske seminarer, er frivillige i IOGTs kampanjer eller andre sosiale arrangementer.
Når vi kan holder vi kursene i IOGT-hus for å skape en tilknytning til organisasjonen og gjøre det enkelt å komme tilbake på annen aktivitet for de som ønsker å bli en del av IOGTs rusfrie nettverk.
Les også: Hva kan jeg gjøre i IOGT?
Flere steder i landet har IOGT et kafé-tilbud der alle kan komme innom og få seg en hyggelig prat over en kaffekopp. IOGT Concordia på Lillestrøm har hatt lørdagskafé i mange år. Nå har de også fått Kafé Klar på tirsdager og torsdager. Her tilbys et hyggelig sosialt miljø, kaffe, te og litt å bite i, og i tillegg kan de som vil få akupunktur etter NADA-protokollen hver time. Kafeen er rusfri og drives av IOGT og folk med tidligere ruserfaring. Den er åpen for alle uansett bakgrunn og tilknytning, enten du trenger å prate med noen, ønsker å engasjere deg i ruspolitikk, bygge et nettverk, bli en del av et rusfritt miljø, eller bare vil ha en kopp kaffe og en liten pust i bakken på byturen din er du hjertelig velkommen innom. IOGTere flere steder i landet har latt seg inspirere og Kafé Klar har nylig åpnet på onsdager i Sandnes og torsdager i Sarpsborg.
2. november invitrerer IOGT til samling for pårørende i Haugesund. Det setter Marianne Meinich Jensen pris på. - Jeg satt hjemme i 11 år, og visste ikke min arme råd. Jeg gjorde alt. Jeg sto på 24/7. Hadde ingen plasser å gå. Ingen å snakke med, sier hun til TV-Haugaland
Det neste vi trenger nå er en NOU som ser på helheten i tilbudet vi gir til folk med rusproblemer. Nå som vi uansett står overfor en stor rusreform har vi en gylden anledning! sier Sverre Nesvåg.
Jula i år byr på ekstra utfordringer fordi pandemien bidrar til mer insolasjon og stengte dører. Men IOGT tilbyr samvær der vi ser muligheter for å få det til.
Lørdager kl. 12-15 i Pellygata 70 i Sarpsborg
Et hyggelig sosialt samlingspunkt der alle kan føle seg velkommen. Det selges enkel mat og drikke til en billig penge.
Lørdager kl. 11.30-14.00
I vinterhalvåret er det lørdagskafé hver lørdag, med vafler, kaffe og en hyggelig prat.
Sesongstart lørdag 28.september kl 11.30 - 14.00
Vi er glade for å kunne tilby lærings- og motivasjonskurset ANTA til flere i samarbeid med prosjektleder Rita Nilsen.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.