IOGT var med på å stifte Matsentralen Norge i 2013 for å bekjempe matsvinn og gi måltider til vanskeligstilte. Nå har arbeidet vunnet miljøpris.
Matsentralen gjør et viktig sosialt arbeid, og IOGT har vært sentral i oppbyggingen. IOGT har i mange år drevet matlager, og var med på å starte Matsentralen Norge i 2013, sammen med Blå Kors, Frelsesarmeen, Evangeliesenteret og Kirkens Bymisjon.
I dag er IOGT et av fem hovedmedlemmer i Matsentralen Oslo, og sitter i styret.
Nå har arbeidet blitt tildelt «Årets håndtrykk» av Storebrand, en bærekraftpris til aktører som jobber for å løse klodens klimautfordringer.
– Matsentralen gir mat, mennesker og miljø en ny sjanse. Prispengene betyr at vi sparer 125 tonn mat fra å havne i søpla og i stedet ender som 250 000 måltider til mennesker i en vanskelig situasjon. Samtidig sparer vi miljøet hele 375 tonn CO2-utslipp, sier styreleder i Matsentralen Norge Cristiano Aubert.
I år blir det omfordelt mat tilsvarende fire millioner måltider, og neste år er det forventet nærmere seks millioner måltider.
Matsentralen finnes i Oslo, Tromsø, Bodø, Bergen og Trondheim, og det blir åpnet filialer på Sørlandet og i Vestfold og Rogaland.
Filialen på Sørlandet vil ligge i Grimstad, og er opprinnelig IOGTs matlager.
Bilde: Storebrand
Nordre Skøyen Hovedgård, Oslo
Sammensenteret i Kristiansand
8.mars 1877 stiftet skipper Carl Reynolds Losje Første Norske i Porsgrunn. Den er nå Porsgrunns nest eldste forening. Derfra vokste IOGT raskt og vi hadde på det meste over 100 000 medlemmer i IOGT og i barnearbeidet vårt.
Ny forskningsrapport om helsegevinster og samfunnseffekter av redusert alkoholbruk viser at små reduksjoner i totalforbruket kan ha stor effekt – både for enkeltpersoner og for samfunnet.
Enestående familier har sikret videre drift med ny millionbevilgning. Aktivitetstilbudet fortsetter å skape trygge møteplasser for voksne som ofte er alene med barna sine.