Matsentralen Norge har vunnet miljøpris

IOGT var med på å stifte Matsentralen Norge i 2013 for å bekjempe matsvinn og gi måltider til vanskeligstilte. Nå har arbeidet vunnet miljøpris.

Matsentralen gjør et viktig sosialt arbeid, og IOGT har vært sentral i oppbyggingen. IOGT har i mange år drevet matlager, og var med på å starte Matsentralen Norge i 2013, sammen med Blå Kors, Frelsesarmeen, Evangeliesenteret og Kirkens Bymisjon.

I dag er IOGT et av fem hovedmedlemmer i Matsentralen Oslo, og sitter i styret.

Nå har arbeidet blitt tildelt «Årets håndtrykk» av Storebrand, en bærekraftpris til aktører som jobber for å løse klodens klimautfordringer.

– Matsentralen gir mat, mennesker og miljø en ny sjanse. Prispengene betyr at vi sparer 125 tonn mat fra å havne i søpla og i stedet ender som 250 000 måltider til mennesker i en vanskelig situasjon. Samtidig sparer vi miljøet hele 375 tonn CO2-utslipp, sier styreleder i Matsentralen Norge Cristiano Aubert.

I år blir det omfordelt mat tilsvarende fire millioner måltider, og neste år er det forventet nærmere seks millioner måltider.

Matsentralen finnes i Oslo, Tromsø, Bodø, Bergen og Trondheim, og det blir åpnet filialer på Sørlandet og i Vestfold og Rogaland.

Filialen på Sørlandet vil ligge i Grimstad, og er opprinnelig IOGTs matlager.

Bilde: Storebrand

Nyheter

Vi trenger din mening om IOGTs nettmøte-tilbud. Vi trekker tre vinnere blant de som svarer på undersøkelsen, som får velge mellom hengekøye eller universalgavekort.

Start undersøkelsen

Regjeringen foreslår kutt i internasjonal innsats mot alkoholskader, psykisk uhelse og andre ikke-smittsomme sykdommer. IOGTs bistandsorganisasjon, Forut, reagerer kraftig.

Den 27. mai vedtok WHO en ny global handlingsplan for å redusere alkoholskader. Øystein Bakke, seniorrådgiver i Forut forteller hva den inneholder og hvordan den skal brukes.