10. april 2025
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.
Målet var å rette oppmerksomheten på hva slags rusutfordringer som finnes lokalt, og utfordre lokalpolitikere og andre på et viktig tema. Det var også lagt til rette for en god start på møtet med en minikonsert med Trond Granlund Trio.
Ordfører Amine Mabel Andresen (H) var tydelig på at rusbruk blant ungdom i Lørenskog er en utfordring, samtidig som kommunen også har flere forebyggende tiltak for denne målgruppa.
Ordfører Amine Mabel Andresen (H) var tydelig på at rusbruk blant ungdom i Lørenskog er en utfordring, samtidig som kommunen også har flere forebyggende tiltak for denne målgruppa.
-Rusbruk påvirker både enkeltmennesker, familier og nærmiljøet, og det er viktig at vi møter dette med tiltak som reduserer skadevirkninger av både lovlige og ulovlige rusmidler, understreket ordføreren.
Hun trakk fram behovet for god hjelp til de som trenger det, godt informasjonsarbeid for både ungdom og foresatte, og ikke minst et lovverk med reguleringer og et klart nei til avkriminalisering av rusmidler som i dag er forbudt.
-Min holdning er at vi fortsatt må ha et forbud mot blant annet cannabis, fordi dette fungerer som en døråpner. For mange stopper det ikke opp med enkeltopplevelser, det ender med nye veier inn i en rusbruk som kan bli veldig skadelig, sa hun.
-Vi må ha et spesielt fokus på rusbruk og rustrender blant ungdom, slik at vi stadig kan utvikle og forbedre vårt forebyggende arbeid i tråd med det som skjer i ungdomsmiljøene, sa Amine Mabel Andresen.
Hun viste også til lokale kartlegginger og Ungdata-undersøkelser som viser at alkoholforbruket blant ungdom i Lørenskog har gått betydelig ned siden nittitallet, samtidig som nye rusmidler er tatt i bruk.
-Samtidig skal vi vite at det tross alt er et lite mindretall som oppgir at de har prøvd cannabis i vår kommune, sa ordføreren. Hun mener vi skal være fornøyde med dette, men samtidig legge stor vekt på betydningen det kommunale forebyggingsarbeidet har i ungdomsmiljøet og i familiene til de unge.
-Vi må være tidlig inne i skolen med holdningsskapende arbeid, bruke utekontakten aktivt i ungdomsmiljøet og unngå stigmatisering. Vi må søke dialog med ungdommene våre, slik at de også er trygge på at de kan varsle og be om hjelp når det er nødvendig, understreket ordføreren.
Arne Bratland fortalte de frammøtte om sønnen Håkon som testet MDMA på en klassetur til England for noen år siden. Det endte med en overdose, og sønnen som døde på sykehus noen dager senere, 21 år gammel.
-En forferdelig opplevelse og et sjokk for oss foreldre som trodde vi hadde full oversikt, sa Arne.
Han fortalte videre om hvordan han og kona har holdt flere hundre foredrag etter at de mistet sønnen sin, som et bidrag med informasjon som forhåpentligvis kan hjelpe foresatte til mer og bedre kontakt med sine unge om rus.
-Vi som foreldre trodde vi visste det vi trengte, men vi visste altfor lite. Min oppfordring til alle ungdomsforeldre er derfor at de må engasjere seg og ta narko-praten hjemme. Samtidig må foreldre og andre voksne også skaffe seg oppdatert kunnskap, som finnes lett tilgengelig på mange nettsider.
Suhur Said fra ungdomsrådet i Lørenskog snakket om ruspress og at det er enkelt å skaffe rusmidler for ungdom.
-Det er mye sosialt press blant unge, og derfor mener jeg at god informasjon og forebyggende arbeid må inn i begynnelsen av ungdomsskolen, og ikke bare i det siste året før videregående, sa Sahur.
Inga Marit Bakken er SLT koordinator i Lørenskog. Hun er opptatt av at godt forebyggende arbeid handler om at mange ulike miljøer kjenner til hverandre og samarbeider.
-Da jeg begynte i kommunen for 16 år siden var det mye fyll, mens nå er dette endret til at det er mange flere ulike typer rusmidler i bruk. Da må vi forstå dette, og arbeide ut fra denne nye virkeligheten, understreket Inga Marit.
-Det er også grunnen til at vi tar i bruk bevisstgjøringssamtaler med ungdom, der vi gjennom samtaler og refleksjon sammen med de unge skal skape et grunnlag for bedre egenvalg i livet.
-Da må vi forstå hva som ligger bakenfor de rusvalgene ungdommene tar, og trekke det med i slike samtaler der målet er endring og forbedringer i livet for den enkelte, fortalte Inga Marit.
Elisabeth Tanev er aktiv lokalpolitiker og leder i Lørenskog Venstre. Hun tok ordet og forklarte at hun er uenig med eget parti i spørsmålet og legalisering av cannabis.
- Jeg er uenig med mitt moderparti om at vi skal legalisere det som i dag er ulovlige rusmidler, og mine holdninger er preget av at jeg mistet en ungdomskjæreste for flere tiår siden.
-Den gangen forsto jeg ikke hans rusproblem, men det var så omfattende og alvorlig at den endte med et overdosedødsfall, fortalte lokalpolitikeren.
Elisabeth Tanev understreket også at det skjer mye godt forebyggende aktivitetsarbeid blant unge i Lørenskog, men at det alltid er behov for mer våkenhet og mer engasjement blant voksne.
Fra salen ble det også understreket at alle foreldre må forstå mer av sine egne ungdommer og andres ungdommer, fordi det er en viktig helhet for et engasjement mot rusbruken blant unge.
-Vi må alltid huske forbilderollen vi voksne har, sa en engasjert far i salen.
Han understreket at samtaler om rus med ungdommer også må handle om alkohol.
-Jeg føler av og til at vi bagatelliserer alkohol, og kanskje skjer det fordi det er et lovlig rusmiddel som mange foreldre selv bruker, undret vedkommende.
Vidar Bøe i IOGT Lørenskog avsluttet møtet med å takke både bidragsytere og tilhørere i det åpne møtet.
-Takk for en fin og nyansert debatt. Det er viktig at vi lytter til hverandre, og er åpne for alle inntrykk og erfaringer for at vi skal lykkes med en best mulig lokal ruspolitikk der dialog og tillit hører med, understreket han.
- Tilhørighet og tilstedeværelse er nøkkelordene for en slik debatt, og vi må ikke la dette gå i vranglås som foreldre og voksne, sa Vidar til avslutning av det lokale møtet i Skårer kirke.
Det var lagt til rette for en god start på møtet med en minikonsert med Trond Granlund Trio.
Det neste vi trenger nå er en NOU som ser på helheten i tilbudet vi gir til folk med rusproblemer. Nå som vi uansett står overfor en stor rusreform har vi en gylden anledning! sier Sverre Nesvåg.
Hva er en verdig og virkningsfull behandling for medmennesker som sliter med rusproblemer? Det var tema da lege Stig Asplin holdt foredrag i IOGT i Lørenskog 20.mars 2025.
Faktasamling. 11 punkter som beskriver hva som er farlig med cannabis, og hvorfor et forbud er viktig for å begrense cannabisskadene i samfunnet.
ADD-prosjektet er startet opp for å styrke fokuset på rus og utvikling i FORUT sitt arbeid, og prosjektet har bl.a. avslørt hvordan alkoholindustrien forsøker å utnytte dårlig alkoholpolitikk i u-land.
Mange år med rus har i perioder gjort livene til Eigil og Jostein til et helvete. På IOGTs T3-senter i Haugesund har de blitt møtt med respekt og anerkjennelse. I dag lever gutta en rusfri tilværelse og bruker musikk som terapi.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
Nett
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.
I Arbeiderpartiets nye partiprogram går partiet inn for at kommunene skal kunne tillate alkohol i avgrensede parker. IOGT viser til en fersk rapport og advarer mot konsekvensene for våre felles uteområder.