Marcus Eriksen, fylkesleder KrFU ,Ingvild Halderaker, politisk rådgiver IOGT Norge
22. august 2022
Vi unner også studenter å stifte nye bekjentskaper i Oslo sine flotte parker, men vi unner dem også en fadderuke preget av mer enn bare alkohol og press.
I en fadderuke med et allerede overveldende drikkepress ønsker Mihaljo Samardzic og Oslo Unge Høyre å gi studentene enda en arena for å drikke – parken. Dette er ikke riktig signal å sende studenter og resten av byen vår.
En undersøkelse gjort av organisasjonen Blåkors viser at over halvparten av studentene som ble spurt syns det drikkes for mye alkohol i fadderuka, og 1 av 5 som ikke deltar i fadderuka oppgir at alkoholbruken er bakgrunnen.
Å åpne opp enda en arena for alkohol i en fadderuke som allerede er preget av en usunn alkoholkultur med et drikkepress mange kjenner på, er ikke inkluderende. Studentene trenger arenaer som også ikke er åpne for alkohol.
Samardzic trekker frem at viktigheten av å skåne barn og unge er et merkelig argument, noe det ikke er. Det hevdes også at studentene nyter alkoholen på tider av døgnet hvor de unge ikke er til stede. Her er det nødvendig å tenke på at fadderarrangementer preget av alkohol kan pågå hele døgnet, ikke bare sent på kvelden.
Uansett når på døgnet drikkingen hadde fått innpass så krysser man en grense. Felleskapet har et felles ansvar for at det offentlige rom er et trygt og inkluderende sted for alle, uansett når på døgnet eller hvilke samfunnsgrupper det er snakk om.
En undersøkelse gjennomført for IOGT utført av opinion i 2018 viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig sted. Tallet er enda høyere hos de under 30 år, der er det 1 av 4. Alle skal kunne ferdes trygt i det offentlige rom, det er noe vi som samfunn må verne om. Parken er for alle.
Vi unner også studenter å stifte nye bekjentskaper i Oslo sine flotte parker, men vi unner dem også en fadderuke preget av mer enn bare alkohol og press.
Innlegget sto bl.a. på trykk i Sagene avis 19. august 2022
Samarbeidet mellom interesseorganisasjoner for legalisering av rusmidler og enkelte norske politikere har vært oppsiktsvekkende, skriver Hanne Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT i Vårt land 24.februar.
IOGTs foreldreundersøkelse 2024 ble lansert på Sterk&Klars fagdag i Oslo 19. mars. Spørreundersøkelsen har spurt foreldre til ungdommer mellom 12 og 17 år om hva de tenker, mener og er bekymret for når det gjelder sin egen ungdom og alkohol.
I IOGTs arbeid for å forebygge rusproblemer blant unge, henvender vi oss til foreldrene fordi forskning viser at omsorgsfulle, grensesettende og samarbeidende foreldre er det beste for å tilrettelegge for en rusfri ungdomstid.
Rådmannen i Karmøy har foreslått å kutte 750.000 kroner i støtte til IOGTs tiltak Møteplassen i Kopervik. Nå har en av ungdommene som har fått god hjelp gjennom Møteplassen skrevet brev til rådmannen.
56 % mener det generelt drikkes for mye alkohol i sommerferien når barn er tilstede.
IOGT avsluttet et hektisk år med fagdager både i prosjektet Trygg ungdomstid og Sterk&Klar med fagdag i Tromsø.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.