Det er ikke tillatt å drikke alkohol langs skisporene i Holmenkollen, da dette er å anse som offentlig sted. Likevel har dette vært en utfordring.
Femmila i Holmenkollen har tradisjon som en folkefest og aktivitetsdag for barn og voksne. De senere årene har det blitt rapportert om høy alkoholbruk blant publikum både på skiarenaen og ute i løypene. Dette ble pekt på som en viktig forklaring til slåssing og aggressiv stemning rundt arrangementet.
Skistjernen Marit Bjørgen uttalte til Dagbladet 12.mars 2018 at ”Jeg ville ikke tatt med meg Marius opp dit, slik det er nå. Det er ikke så barnevennlig. Det har gått litt for langt.” Den svenske utøveren Moa Lundgren sa til Expressen i 2024 at det luktet alkohol og noe søtt i sporet, og uttalte at slikt ikke hører hjemme på en idrettsarena.
Også publikum reagerer. Småbarnsfar Christian Kjeldali skrev i et leserinnlegg i Aftenposten 13. mars 2018 at ”…når jeg og min datter på to år havner midt i et inferno av fyll, slåssing og aggressiv stemning forsvinner min idrettsglede”. Fyllekaoset kunne vært forebygget.
Alkohollovens bestemmelser om drikking på offentligplass gjelder også her. Ifølge Næringsetaten i Oslo kommune er det forbudt å drikke alkohol i løypenettet, både på arenaområdet og utenfor området for inngangsbillett. God informasjon om dette forbudet i forkant av arrangementet både fra arrangør, politi og kommunen ville skapt andre forventnigner og bedre rammer rundt skifesten.
Enda mer effektivt hadde det vært om politiet hadde prioritert å bruke ressurser på å håndheve forbudet. Skifestivalen kunne sendt et tydelig signal om at dette er en rusfri familiefest ved å la være å søke om alkoholservering i tilknytning til arrangementet. Og Oslo kommune kunne tatt ansvar ved å ha en klar linje på at det ikke gis skjenkebevilling til familiearrangementer.
"Hovedregelen etter § 8-9 er at det er forbudt å drikke alkoholdig drikk på de steder som er nevnt i bestemmelsens første ledd nummer 1 til 6. I henhold til nr. 4 er det forbudt å drikke alkoholdig drikk på "annet sted der offentlige møter, fester, utstillinger eller andre tilstelninger finner sted".
Dette innebærer at så lenge det arrangeres tilstelninger som er åpent for allmennheten, vil det foreligge et drikkeforbud, uavhengig av stedets karakter og hvor tilstelningen finner sted. I henhold til nr. 5 er det forbudt å drikke alkoholholdig drikk på "gate, torg, vei, i park eller på annen offentlig plass". Dette innebærer at drikkeforbudet gjelder alle offentlige steder utendørs.
Det er vår oppfatning at arrangementet i Holmenkollen enten omfattes av nummer 4 eller 5. Områdene i tilknytning til løypenettet hvor det kreves billett for å få adgang vil være omfattet av drikkeforbudet som oppstilles i første ledd nummer 4. Områdene hvor det ikke kreves inngangsbillett vil være omfattet av drikkeforbudet som oppstilles i første ledd nummer 5.”
Erlend Kim Fossen, Jurist i Næringsetaten Oslo kommune
(uttalelse fra 2018)
Mer enn halvparten, 55 prosent, av de spurte sier at de er ganske enig eller helt enig i dagens lovgivning, og kun 27 prosent er ganske uenig eller helt uenig i dagens forbud mot alkoholbruk på offentlig plass.
I Undersøkelsen ble folk spurt hva de tror vil skje dersom et forbud oppheves, og det er en tydelig bekymring for økt alkoholbruk på offentlig plass dersom en liberalisering skulle skje.
IOGT i Norge mener at parker, strender og annen offentlig plass skal være arenaer der alle kan være trygge og trives, inkludert barn og ungdom.
Det offentlige rom, som parker, strender og plasser, veier og løyper, er viktige fellesarenaer for både nytte og rekreasjon. De aller fleste vil være enige i at disse områdene skal være trygge og tilgjengelige for alle.
IOGT spurte våren 2025 seks politidistrikt om hvordan de håndhever dagens regulering. Den generelle tilbakemeldingen fra er at politiet reagerer og håndhever forbudet, og at det kommer an på situasjonen for hvilken reaksjonsform som blir gjennomført.
Denne helgen samles Arbeiderpartiet til landsmøte – og blant forslagene de skal ta stilling til er et programforslag om en liberalisering av alkoholloven som kan få store konsekvenser for hvordan vi bruker våre felles uteområder.