Sammen med andre organisasjoner driver IOGT lokale dag- og aktivitetssentra for medmennesker med store rusproblemer
Sammen med andre organisasjoner driver IOGT lokale dag- og aktivitetssentra for medmennesker med store rusproblemer. Våre Sammensentere er åpne for alle.
De frivillige organisasjonene har en viktig rolle å spille innen russektoren. Arbeidet kan bli enda mer effektivt når de ulike organisasjonene samarbeider. Vi samarbeider også nært med kommuner og næringsliv. Våre Sammensentre finner du i Haugesund, Kristiansand, Sandefjord, Grimstad og Bergen.
En hovedtanke i prosjektet er at sentrene vi starter opp skal gi et tilbud ikke bare om mat, klær, varme og sosiale fellesskap, men at det også skal være et lavterskel helsetilbud i tilknytning til sentrene. Gruppen vi henvender oss til i dette prosjektet, har et behov for helsepleie som det ordinære helseapparatet ikke bestandig kan gi.
Målet for Sammen-prosjektet er å skape en modell for mobilisering av frivillige krefter på rusfeltet innenfor områdene lavterskel helse, omsorg og ettervern. Metoden er å opprette dag- og aktivitetssenter for tyngre misbrukere, samt utvikle samtalearenaer hvor man kan koordinere ulike former for lokale forebyggende tiltak.
IOGT har tatt et hovedansvar i forhold til å holde i trådene sentralt i “Sammen”. Lokalt er det åpent for alle organisasjoner som ønsker å bidra. De lokale tiltakene som er tilsluttet prosjektet er selvstyrte, men yter fordeler av koordinering, andres erfaringer og felles tiltak som for eksempel lager for utdeling av mat og klær. De må også slutte seg til hovedpunktene i konseptet for slike sentra.
Sammen-sentrene organiserer utdeling av mat og sørger daglig for forsyninger til ca 300 mennesker. Fra matlageret i Grimstad ble det i fjor sendt ut rundt 100 tonn med mat til sentrene rundt om i landet.
Mange år med rus har i perioder gjort livene til Eigil og Jostein til et helvete. På IOGTs T3-senter i Haugesund har de blitt møtt med respekt og anerkjennelse. I dag lever gutta en rusfri tilværelse og bruker musikk som terapi.
Første halvår ble annerledes for IOGTs sammen-sentre enn det som var planlagt. En stund var det usikkert om ett eller flere sentre måtte stenges.
Selv om dørene er stengt jobber ansatte og frivillige på spreng for å holde oppe et tilbud til rusmisbrukere som vanligvis kommer på Sammen-sentrene.
Mandag og onsdag, kl 12 til kl 17 I Strandgata 104
Velkommen til en kopp kaffe, en god prat og hyggelig selskap.
Onsdager kl. 12.00-16.00 i IOGT-huset i Sandnes, Storgata 64
Velkommen til en kopp kaffe/te og god og enkel mat i et hyggelig sosialt miljø.
Olaf Lande har gått av som prosjektleder i Sammen-prosjektet, men akter ikke å legge inn årene når det gjelder engasjementet for arbeidet som drives.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.