Matservering er vanligvis bare en del av tilbudet til Sammensentrene våre, men i disse tider blir det enda viktigere. Senteret i Haugesund har fått mat fra flere stengte restauranter, og daglig leder Hilde Louise Hansen deler ut matposer og take away fra garasjen.
Selv om dørene er stengt jobber ansatte og frivillige på spreng for å holde oppe et tilbud til rusmisbrukere som vanligvis kommer på Sammen-sentrene.
- Jeg er imponert over jobben som gjøres der ute, sier Grethe Reinhardtsen, nyansatt fagsjef for IOGTs sosiale arbeid - Folk har snudd seg rundt, og i en vanskelig situasjon prioriterer de nå å få mat ut til brukerne, sier hun.
Corona-viruset har snudd opp ned på arbeidshverdagen til de fleste her i landet. Alle IOGTs Sammen-sentra er stengt, men ansatte og frivillige forsøker fortsatt å gi hjelp til noen av de som sliter aller mest akkurat nå.
Nyansatt fagsjef for det sosiale arbeidet, Grethe Reinhardtsen, gikk rett i karantene etter å ha vært på konferanse i Dublin, men holder kontakten fra hjemmekontoret sitt. - Jeg er imponert over jobben som gjøres der ute, sier hun. - Folk har snudd seg rundt, og i en vanskelig situasjon prioriterer de nå å få mat ut til brukerne. De står på for folk som trenger noen rundt seg. Tilbakemeldingene vi får fra de som oppsøker oss er også svært positive.
Les også: IOGT driver seks lavterskel aktivitetssentra for medmennesker med store rusproblemer.
Hun tror at det er mange som er redde nå, men kanskje ikke klarer å gi uttrykk for det. – For mange av de som kommer til sentrene våre er det først og fremst rusen som står i sentrum. De følger kanskje ikke så mye med på nyhetene, og når alt endres rundt de risikerer de å miste noen av rutinene i hverdagen som er så viktige, som for eksempel å få i seg nok mat. Det at IOGT klarer å holde noe av sin virksomhet åpent gir de en fast plass de kan komme til og mennesker de kan snakke med. Det hjelper kanskje også litt for å døyve noe av den redselen som folk går med.
Reidun serverer lapskaus, smørbrød i matpakke, brus og kaffe i en liten kiosk på sammensenteret i Kristiansand.
Ute på sentrene løser man utfordringene på ulike måter. I Sandefjord var Eline Trøen rask til å finne en løsning hvor mat ble servert gjennom et vindu, og man har også etablert et godt samarbeid med kommunen som sørger for matleveranser. Slik kan brukerne på sentret få en varm middag.
I Kristiansand har man etablert en liten kiosk, mens daglig leder Hervor Julsrud er ute og inviterer brukere opp hvor får suppe, kaffe, kake og en matpose.
Daglig leder på Sammensenteret i Kristiansand, Hervor Julsrud, er ute og inviterer brukere til å komme innom den provisoriske kiosken der de nå kan få mat og kaffe.
Prosjektleder Olaf Lande befinner seg på Gran Canaria, men har holdt kontakten med de hjemme, ikke minst senteret i Grimstad. Her er de nå i ferd med å etablere kontakt med miljøtjenesten i kommunen og holder kontakten med brukermiljøet i byen på ulike måter.
Sikkerhet og smittevern er viktig i disse dager. Ingen frivillige over 65 får delta, mens alle andre holder avstand. – Vi følger de retningslinjene vi har fått fra kommunen, sier daglig leder Sissel Østrem i Bergen. På grunn av karantene har arbeidet denne uken ligget nede, men neste uke åpnes dørene igjen, selv om ingen får komme inn på selve senteret. – Det blir til at vi får ta en prat i døra og levere ut matpakker og kaffe. Fortsatt kan vi også hjelpe til med enkle ting som kontakt med NAV. Jeg har også kontakt med folk på SMS og telefon, forteller. Østrem.
Matservering er vanligvis bare en del av tilbudet til sentrene, men i disse tider blir det enda viktigere. I Haugesund er det T3 som er det sentrale møtestedet for personer i rusmiljøet.
– Vi må holde oss friske nå, sier daglig leder Hilde Louise Hansen, som leverer ut mat sammen med Jørn Hansen, som vanligvis jobber for IOGT med ANTA-kurs og fengselsarbeid.
Flere stengte restauranter har kommet med mat til Sammensenteret T3 i Haugesund som deler ut matposer og Take away fra garasjen.
– Godt kosthold er viktig også for å forebygge overdoser, mener hun. - Vi pakker matposer og gir ut take-away. Folk er rause i denne tiden. Flere av restaurantene som har måttet stenge dørene har kommet med maten til senteret. Noen dager har de hatt opp til 70 besøkende utenfor senteret. Vanligvis har de nærmere 20 frivillige tilgjengelig, men med noen i karantene og andre som er blitt bedt om å holde seg borte fordi de er i risikogruppa, er det nå først og fremst Hilde og Jørn som står for arbeidet.
Grethe Reinhardtsen mener at skillelinjene mellom brukere på senteret, frivillige og ansatte forsvinner litt i denne tiden. – Det er noe vi må ta med oss når dette er over, tenker hun. – Selv om vi sier at vi ikke skal gjøre det blir det lett at vi i hverdagen tenker vi og dem. Men nå er dette noe vi står sammen om uansett hvilke roller vi har ellers.
Mange år med rus har i perioder gjort livene til Eigil og Jostein til et helvete. På IOGTs T3-senter i Haugesund har de blitt møtt med respekt og anerkjennelse. I dag lever gutta en rusfri tilværelse og bruker musikk som terapi.
Første halvår ble annerledes for IOGTs sammen-sentre enn det som var planlagt. En stund var det usikkert om ett eller flere sentre måtte stenges.
Dei fleste har fått med seg at alkohol ikkje er eigna korkje medisinsk eller sosialt i kampen mot korona. Mykje har endra seg i synet på alkohol som medisin sidan spanskesjuka 1918-19.
Selv om vi ikke kan ha aktiviteter som før kan vi fortsatt holde kontakt med folk som trenger oss. Miljøarbeider Mona Svartås i IOGT er en av mange som stiller opp.
IOGT mener myndighetene burde gi tydeligere anbefalinger om å unngå alkohol og at hensynet til barn og helse bør gå foran hensynet til alkoholnæringen. Her er 5 gode grunner til av vi bør være spesielt restriktive når det gjelder alkohol i disse dager.
Gjennom ANTA-programmet får mennesker som sliter med avhengighet verktøy og motivasjon for å leve et liv som ikke er styrt av misbruk. Mange har mistet viktige møteplasser nå, og vi trapper opp tilbudet med nettbaserte foredrag og samtalegrupper.
Oslo, Torggata 1. 4. etg IOGT-huset
Takket være den fantastisk innsats fra våre medlemmer nådde vi ikke bare vårt ambisiøse vervemål på 700 nye medlemmer – vi overgikk det med god margin! I løpet av 2024 vervet vi hele 883 nye medlemmer
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol
IOGT advarte mot legalisering og løftet frem forebygging som det viktigste tiltaket da vi i dag la frem våre innspill til Norges prioriteringer i møte i FNs narkotikakommisjon!