Både Ungdomspanelet i Møre og Romsdal og den ruspolitiske organisasjonen IOGT har merket seg en endring i alkoholbruk og holdninger hos ungdommer i fylket. De inviterte derfor politikerne i Molde til debatt om ungdom og alkoholforebygging 28. november.
Til tross for at kommunepolitikerne hadde vært opptatt med møter og opplæring hele arbeidsdagen, stilte fem av partiene opp til debatt. De var samstemte om at dette er et viktig tema som må belyses og ageres på. For Ungdatatall viser en økning, på landsbasis, fra 12,1% til 12,7% av ungdomsskoleelever som har vært alkoholberuset det siste året. En økning finner vi også i Cannabisbruk. Det har også skjedd en holdningsendring der flere ungdommer enn tidligere mener det gir status å ruse seg. Ungdomspanelet har fanget opp endringene, som de også ser gjenspeiles lokalt.
Innlegg ved nestleder av Ungdomspanelet Ole August Iversen. Foto: Ole Stensby
Heldigvis er det mange av kommunens ungdommer som hverken drikker eller bruker Cannabis. Det må løftes frem og støttes opp under. Gode fritidstilbud og attraktive rusfrie arenaer er viktig for forebygging av alkoholbruk. Det var derfor naturlig at debatten tok opp Ungdomskvartalet. Kvartalet, eller lokalet, som politikerne har vedtatt, men som så ble utsatt. Her har bl.a. Ungdomsrådet i Molde vært involvert i prosessen, utformet ønsker og støttet opp om det omfattende tilbudet som skulle være tilgjengelig i kvartalet. Politikerne viser bred enighet om behov for et nytt sted for ungdommene, men veien dit har de ikke en umiddelbar løsning på.
Selv om Molde forhåpentligvis får på plass et større møtested for tenåringene, så må kommunen tenke større. Den nye kommunen dekker et stort område og kollektivtilbudet er ikke bra nok. Et ungdomskvartal eller hus i Molde er ikke lett tilgjengelig for de fra Nesset og Midtsund. En økning i kollektivtilbudet vil være viktig for dem, ble det påpekt fra publikum. Politikerne ble utfordret på å legge press på dette. Det samme gjaldt det å tenke lokale tilbud for ungdom der de bor.
Politikerne i debatten var lydhøre for innspill og svarte så godt de kunne på hvordan forebygging skal satses på. Likevel var det vanskelig for dem å være konkrete. Som Venstres representant påpekte så er ikke forebygging lovpålagt. Da havner det fort bak alle de lovpålagte tingene som skole, barnehage og helse i kommunens budsjett.
Krf sier de jobber på for å realisere fritidskortet som har vært et prøveprosjekt i noen av landets kommuner, og MDG påpekte at involvering av foreldre i det rusforebyggende arbeidet kan styrkes. Et ungdomskvartal eller sted for ungdommene i Molde sentrum skal det jobbes videre med, lover politikerne. Både Ungdomspanelet og IOGT opplever at politikerne fra alle de fem partiene ønsker å skape trygge, gode lokalsamfunn for ungdommene. Likevel gjenstår det å se hvordan de prioriterer videre. Klarere de å sette i gang mer forebyggende arbeide for ungdom i kommunen?
Politikerne i nye Molde kommune er opptatt av alkoholforebygging hos ungdom. Fra venstre: Rødt v/Joachim Pedersen, MDG v/Knut Iversen Foseide, Krf v/Knut Ståle Morsund, Venstre v/Frank Petter Stenløs og FrP v/Simon Sandnes.
Foto: Ole August Iversen
SHOT-undersøkelsen viser økt narkotikabruk blant studenter, og sterkere støtte til legalisering. Med litt over 60 000 deltakende studenter er Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHot) Norges største undersøkelse om studenters helsesituasjon.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
Også i Ørsta utarbeides det i disse tider en ny alkoholpolitisk handlingsplan og IOGT har sendt inn høringssvar.
Høyres forslag til parti- program vil bidra til en mer utrygg hverdag for mange barn og unge. Programkomiteen foreslo bl.a. å fjerne dagens forbud mot å drikke alkohol på offentlig sted, samt tillate alkoholservering på internasjonale mesterskap og i eliteklubber.
No er jula 2023 attom. No er nyårsfeiringa i Noreg attom. Då kan det kanskje vere litt lurt å entre ettertanken si verd.
I januar 1884 hadde IOGT Losje Skjærgaarden sitt første møte i Herøy. Det var 6 år etter at IOGT Norge var starta. Møtevirksomheten i Herøy stansa opp etter få år. Men i 1895 vakna Losje Skjærgaarden opp til nytt liv i Sandnessjøen og har siden hatt jevnlig møtevirksomhet. Aktiviteten ellers har vært noe varierende.
Nett
Denne helgen samles Arbeiderpartiet til landsmøte – og blant forslagene de skal ta stilling til er et programforslag om en liberalisering av alkoholloven som kan få store konsekvenser for hvordan vi bruker våre felles uteområder.
19 år gamle Ola døde i en rusrelatert ulykke. På IOGTs debattmøte i Kristiansand lørdag 29.mars stilte Rune Erling Pedersen, Olas far spørsmålet: "Er dette Olas problem, eller et samfunnsproblem?"
Hva er en verdig og virkningsfull behandling for medmennesker som sliter med rusproblemer? Det var tema da lege Stig Asplin holdt foredrag i IOGT i Lørenskog 20.mars 2025.