Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
Helsedirektoratet har presentert en rapport med tiltak som kan virke positivt på folkehelsa. Ett av tiltakene de anbefaler, er å vurdere et forbud mot salg av 3-liters vinkartonger. Det antydes at vi kan spare så mange som 30 menneskeliv i året ved å gjennomføre dette tiltaket.
Forslaget ble møtt med blank avvisning fra de største regjeringspartiene Høyre og FrP, samt latterliggjøring og harme i media og den offentlige debatten. Det er synd, både for folkehelsa og for en kunnskapsbasert rus- og folkehelsepolitikk, at såpass mange avviser faglige råd.
Stortingsflertallet har vedtatt å redusere den skadelige alkoholbruken med 10 prosent innen 2025. Det var også Helsedepartementet som bestilte fagrapporten fra Helsedirektoratet. Det er bekymringsverdig at regjeringen velger å se bort fra faglige råd, som de attpåtil har bestilt selv, i forbindelse med folkehelsemeldingen som kommer denne våren.
I kjølvannet av debatten om pappvin, har tørrlagte nordmenn stått frem og fortalt hvordan pappvinen gjorde det enklere for dem å drikke. Det er mer sosialt akseptert å ha en vinkartong i bokhylla, enn å ha en åpnet spritflaske stående. Den store vinkartongen skjuler også hvor mye du drikker, både for omverden og ikke minst for deg selv. Flere har også pekt på kjønnsdimensjonen her – kvinner drikker mer, de drikker mye vin og kartongene gjør alkoholmisbruket lettere å skjule.
Vi vet at totalforbruket av alkohol har steget jevnt de siste 50-60 åra, fra ca. 3 liter pr person til nesten 7 liter pr. person over 15 år. I fjor ble det solgt 67 millioner liter vin på Vinmonopolet. 42 prosent av dette var pappvin.
Det er verdt å nevne at erfaringer fra andre land viser at det har betydning om vin blir solgt i 1-liters, 2-liters- eller 3-literskartongar, på samme måte som det har betydning for matinntaket om vi spiser fra små eller store tallerkener.
Verdens helseorganisasjon og forskningen er klar på hvilke virkemidler som reduserer alkoholbruken. Det handler om å regulere pris og tilgjengelighet, samt reklameforbud mot alkohol. Et forbud mot 3-literskartonger er et virkemiddel som kan bidra til å redusere tilgjengeligheten.
IOGT ser frem til regjeringen legger frem både folkehelsemeldingen og en alkoholstrategi med konkrete tiltak for å få ned den skadelige alkoholbruken. Vi håper at alle gode og faglig funderte råd blir tatt i betraktning. Det er nødvendig, for folkehelsa og for dem som blir mest skadelidende av en liberal alkoholpolitikk.
Flere studier tyder på en sammenheng mellom salgstider salgsdager og alkoholforbruk og problemer, men det er begrenset forskning på dette området.
Sammen med Actis har vi samlet de ti viktigste tingene du bør kunne om hasj og marihuana.
Barn lærer av sine foreldre, og venner påvirker hverandre. Alle vokser vi inn i en måte å bruke rusmidler på som er vanlig i det miljøet vi er en del av. Alkoholvaner smitter.
16.-20. november 2020 var The 8th European Awareness Week on Alcohol-Related Harm. Målet med uken er å øke bevisstheten rundt alkoholrelaterte skader i Europa og viktigheten av en samordnet alkoholpolitikk.
IOGT i Norge lanserte 10. juli en rapport på Dagsrevyen som viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig plass. IOGT ber politiet gjøre mer for å redusere drikking av alkoholbruk i parker og på strender.
56 % mener det generelt drikkes for mye alkohol i sommerferien når barn er tilstede.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.