IOGT inviterte til debatt om ruspolitikken i Haugesund og Karmøy den 28. aug, og Haugesund avis intervjuet koordinator Jørn Hansen før møtet.
Artikkelen i Haugesund avis ligger bak betalingsmur her: – Ungdommer kjøper dop på Snapchat
– Det er politikernes jobb å legge til rette for rusfrie arenaer. Vår jobb i IOGT er å være en vaktbikkje og passe på at de gjør det de skal, sier Hansen til avisa, og forteller at han er nysgjerrig på politikernes meninger og hva de legger i rusforebygging.
Han forventer ikke de store uenighetene blant poltikerne om hva som bør gjøres, men sier det handler om prioriteringer.
– På lang sikt er det mest samfunnsøkonomisk å bruke penger på ungdommene. Klarer en å holde en ungdom borte fra kriminalomsorgen sparer en samfunnet for masse penger, sier han
Han forteller at han håper at også mange foreldre kommer på møtet. - det er ikke politikerne som skal oppdra ungene våre, det er foreldrenes jobb. sier han.
De fleste ungdommer har venner, god helse, trives på skolen og i sine lokalmiljø. Dessverre kommer det også frem av Ungdataundersøkelsen fra 2018 at mange unge sliter, både fysisk og psykisk. Cannabisbruken øker og flere, enn for noen år siden, begår regelbrudd. Forskerne spør seg derfor om «skikkelighetstrenden» vi har sett blant de unge over en periode, nå er på vei til å snu, heter det i omtalen av arrangementet.
Les også: IOGTs krav til politikerne: Det skal være lett for ungdom å ta rusfrie valg!
– Vi ønsker å bruke foreldre som forebyggende tiltak. Om ungdommene vet at foreldrene snakker sammen og vet hva ungdommene holder på med, blir det vanskeligere å skjule noe, sier han til avisen.
I Haugesund avis trekker Jørn frem flere viktige tiltak kommunen har for å ta vare på ungdom, og understreker at Haugesund kommer ganske bra ut i ungdataundersøkelsen. Men han mener det er viktig å likevel holde presset oppe, og at det er særlig viktig at alle er oppmerksom på farene rundt cannabisbruk.
Les også: Er cannabis farligere enn alkohol - myter og fakta om cannabis
– Cannabisen som er på markedet nå er så sterk at «gammelgutta» som har røyket hele livet sier at det der greiene skal de aldri prøve igjen. Vi som foreldre må forholde oss til virkeligheten, sier han til avisa, og fortsetter:
– I min tid gikk vi gradene fra alkohol, til hasj og tyngre stoffer. Nå debuterer ungdommene tidligere og hopper rett på hva det måtte være. De bestiller dop på Snapchat eller over internett uten at foreldrene har peiling på hva «snopet» de får i postkassen egentlig er. Ungdommenes verden er på sosiale medier, og de blir påvirka. Det er viktig at vi som voksne vet hvordan vi kan ta en time out i hverdagen, ungdommene er det viktigste vi har.
https://www.h-avis.no/rusbruk/ungdom/sentrum/ungdommer-kjoper-dop-pa-snapchat/s/5-62-860795
Nå er IOGT sin podkast som gir kunnskap om ungdom i dagens samfunn og nyttige verktøy til foreldre lansert
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
Det er ikke et uttrykk for solidaritet å bygge opp under den stadig mektigere cannabisindustrien, skriver generalsekretær Hanne Cecilie Widnes i IOGT i Klassekampen 4.juli.
Både Ungdomspanelet i Møre og Romsdal og den ruspolitiske organisasjonen IOGT har merket seg en endring i alkoholbruk og holdninger hos ungdommer i fylket. De inviterte derfor politikerne i Molde til debatt om ungdom og alkoholforebygging 28. november.
Alkohol er ei lovleg vare. Alkohol er ei spesiell vare. Denne væska kan medføre avhengigheit. Det er det ikkje alle væsker som kan. Tenk på vatn eller jus til dømes. Viss alkoholen var ei nyoppfinning anno 2022, trur du ho ville ha vorte godkjent som ei salsvare? Eller ville ein ha tenkt at det er kanskje best at ho ikkje vert selt?
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.