Alkoholfritt Oljefond

Vi forventer at Stortingets medlemmer vil ta et større etisk ansvar enn det Etikkutvalget legger opp til i sin rapport.

Avkastning for enhver pris?

I fattige land skaper manglende alkohollovgivning og produsentenes aggressive markedsføring store samfunnsproblemer – med Statens Pensjonsfond utland (Oljefondet) som investor. I 2019 hadde Oljefondet investert hele 116 milliarder kroner i globale alkoholselskaper.

Les også: Fattigdom fører ikke direkte til avhengighet, men øker tilbøyeligheten til å misbruke rusmidler.

Alkohol er en uetisk investering

Alkohol er en trussel mot FNs bærekraftsmål. Det er en risikofaktor tett knyttet til alt fra sykdom og fattigdom til ulikhet og vold. I tillegg er globale alkoholprodusenter en aktiv pådriver for å svekke reguleringene for å styrke folkehelse – både globalt og på nasjonalt nivå. Alkoholprodusenter opererer videre på en problematisk måte i jakten på profitt i fattige land. Denne profitten har gode vilkår i sårbare stater som enten mangler eller ikke håndhever lovgivning som regulerer omsetning og bruk av alkohol. Produsentene er også aktive globalt, og Norge møter dermed motstand for vår egen politikk i møte med industriens representanter på den globale arenaen.

Vi har tidligere dokumentert at store globale bryggerier har jobbet systematisk med å diktere alkoholpolitiske lovverk i mange land i det sørlige Afrika. Der ser vi dessverre nå en politikk som fremmer økonomiske interesserer fremfor folkehelse. Å investere våre felles verdier i globale alkoholselskaper er derfor høyst uetisk. Vi mener at Oljefondet må trekke sine investeringer ut av alkohol på samme måte som for tobakk.

Les også: Hvorfor har vi lansert kampanjen Oljefondets alkoholproblem?

 

Etikkutvalgets rapport 

I april 2019 satte Regjeringen ned et utvalg (Etikkutvalget) som skulle vurdere de etiske retningslinjene for Oljefondet. Etikkutvalget kom med sin rapport i juni 2020. Til tross for solid kunnskap om alkohol som et etisk problematisk produkt og alkoholselskaper som aktivt jobber for å svekke reguleringer for folkehelse, er ikke dette reflektert i Etikkutvalgets rapport. Det er skuffende lesing, og en tapt mulighet for Norge til å følge opp etiske investeringer og bidra positivt til global helse. Vi har gode eksempler på at dette er mulig sist da Norges største pensjonsselskap KLP trakk sine investeringer ut av alkohol.

Les også: Etikkutvalget må følge KLPs eksempel.

Vi forventer at Stortingets medlemmer vil ta et større etisk ansvar enn det Etikkutvalget legger opp til i sin rapport, og at alkohol ikke lenger er en vare vi ønsker å investere våre felles verdier i.

Kronikken stod på trykk i Klassekampen 22. oktober.

18.00 7. juni - 15.00 9. juni 2024

Åsane folkehøgskole i Bergen

17.00-19.00 16. juni 2024

Røde Kors konferansesenter i Hausmannsgate 5 i Oslo

Nyheter

IOGTs foreldreundersøkelse 2024 ble lansert på Sterk&klars fagdag i Oslo 19. mars. Spørreundersøkelsen har spurt foreldre til ungdommer mellom 12 og 17 år om hva de tenker, mener og er bekymret for når det gjelder sin egen ungdom og alkohol. 

Nå er IOGT sin podkast som gir kunnskap om ungdom i dagens samfunn og nyttige verktøy til foreldre lansert

Bli med på fem spennende dager tur i rusfritt fellesskap 4.-9. september 2024. En tur full av god mat, severdigheter, besøk til småprodusenter, kulturopplevelser med blant annet besøk til Pompei og landsbyfesten Festa del’Uva – og selvsagt hyggelig samvær.