Er det rå profitt eller økonomisk utvikling som gjelder når Heineken ekspanderer i Afrika? Torsdag 25. april kl. 1300-1500 inviterer IOGT, FORUT, Juvente, Blå Kors og til bokbad på Kulturhuset i Oslo.
Olivier van Beemen, som er en nederlandsk gravende journalist og forfatter av boka «Heineken in Africa», blir intervjuet av NRK-profil og forfatter Joar Hoel Larsen. Samtalen vil foregå på engelsk.
Facebook-arrangement: Bokbad - Heineken i Afrika
For Heineken er hurtig økonomisk vekst i Afrika allerede en realitet: profitten selskapet tar ut fra Afrika er nesten 50 % over det globale gjennomsnittet, og i noen afrikanske land koster øl mer enn det gjør i Europa.
Heineken mener deres tilstedeværelse og aktivitet bidrar til økonomisk utvikling på kontinentet. Men stemmer dette?
Gjennom flere års arbeid i tolv afrikanske land har Van Beemen undersøkt konsekvensene av Heinekens forretning i Afrika hvor de introduserer sitt øl for et nytt og stadig voksende marked.
På FORUTS seminar med Fellesrådet for Afrika hevdet Van Beemen at Heineken har samarbeidet med totalitære regimer, diktatorer og minst en krigsforbryter. Øl-produsenten har unndratt skatt og har vært delaktig i korrupsjon i flere av landede der Heineken opererer. Heineken hevder at de forfekter en ansvarlig drikkekultur, men i realiteten har de en rekke tiltak som skal fremme økt salg – og økt konsum.
Les mer om rus som utviklingshinder på forut.no
Ifølge Verdens Helseorganisasjoner det foreløpig ikke store alkohol-problemer i de fleste av landene Heineken opererer i i Afrika. Van Beemen mener skyldes at folk ikke har kjøpekraft til å kjøpe relativt dyr øl, enda. På et spørsmål om akkurat dette fra bistandsaktuelt, svarte han:
"«det er en risiko for at økt levestandard kan ende i økt alkoholkonsum. Det er i hvert fall det industrien selv ønsker. De konkurrerer med mobiltelefonselskaper og andre som selger varer som er velstands-symboler. Statistikk fra Den afrikanske utviklingsbanken på Burundi tydeliggjør dette. Tallene som omhandler et av Afrikas absolutt fattigste land, viser at folk i gjennomsnitt bruker 17 prosent av sine tilgjengelige midler på alkohol og sigaretter, mens de bruker én prosent på kostnader til utdanning og én prosent på klær. Slike tall er ikke veldig oppløftende lesning med tanke på utvikling»
"
Tidligere har Von Beemen snakket om Heinekens virksomhet som ødeleggende for utvikling i flere av de afrikanske landene de er representert i. Deriblant gjennom markedsføring og konferanser om alkohol & helse hvor budskapet har vært at forbrukerne vil bli sterke av å drikke øl, at de vil få et bedre sexliv og at man kan leve lenger om man drikker.
Les mer: Korrupsjon, aggressiv markedsføring og samarbeid med krigsforbrytere
ADD-prosjektet er startet opp for å styrke fokuset på rus og utvikling i FORUT sitt arbeid, og prosjektet har bl.a. avslørt hvordan alkoholindustrien forsøker å utnytte dårlig alkoholpolitikk i u-land.
FNs bærekraftsmål har god helse for alle, uansett bakgrunn, som ett av de overordnede målene. Alkohol utgjør en stor utfordring for å nå dette målet.
FORUT, solidaritetsaksjon for utvikling, ble stiftet i 1981 av IOGT og våre ungdoms- og barneorgansiasjoner Juvente og Juba. Formålet er å medvirke til sosial mobilisering av fattige og undertrykte i deres kamp for bedre levekår og grunnleggende menneskerettigheter gjennom bistandstiltak, holdningsskapende virksomhet og politisk bevisstgjøring.
Gravejournalisten Olivier Van Beeman har avdekket at Heineeken sin måte å markedsføre alkohol på i Afrika undergraver utvikling og god folkehelse.
Samarbeid med diktatorer, skatteunngåelser, korrupsjon på høyt nivå, uetisk markedsføring og superprofitt på ølsalg for salg av Heineken-øl avsløres i en ny bok. Statens pensjonsfond utland har investert nær seks milliarder i Heineken-aksjer.
En ny forskningsrapport avslører at økningen i dødsfall og skader i Latin-Amerika og Karivia-regionen er et direkte resultat av målrettet markedsføring og en rekke bevisste taktikker fra den globale alkoholindustriens side.
Da vår daglige leder skal ut i permisjon er det ledig 100% vikariat som daglig leder av Nord-Karmøy Frivilligsentral IOGT fra 01.04.21 til midten av januar 2022.
Søknadsfrist: 8. feb. 2021
I 2020 prøvde vi flere nye ting i Hvit jul-kampanjen. - Jeg er helt rørt over det store engasjementet, sier Kampanjeleder Mari-Marthe Katt-Ugle.
Jula i år byr på ekstra utfordringer fordi pandemien bidrar til mer insolasjon og stengte dører. Men IOGT tilbyr samvær der vi ser muligheter for å få det til.