Barn trives best med edru voksne! IOGT oppfordrer voksne til å velge alkoholfritt på 17. mai. – Mange skjønner ikke hvor stor påvirkning fulle foreldre har på barna, sier psykiater.
- IOGTs ønske for nasjonaldagen er at voksne er bevisst sitt ansvar som trygge voksne og gode rollemodeller, og bidrar til at dagen blir hyggelig for både store og små, sier generalsekretær og trebarnsmor Cecilie Widnes.
I 2015 svarte 1,4 millioner nordmenn at de har opplevd fulle voksne sammen med barn på 17. mai. Og vi vet fra tidligere undersøkelser at barn merker endringer i voksnes oppførsel lenge før voksne oppfatter seg som beruset.
– Mange skjønner ikke hvor stor påvirkning fulle foreldre har på barna. Hvis en krise oppstår og alkoholpåvirkede foreldre gjør noe dumt, kan det ha alvorlige konsekvenser, sier barne- og ungdomspsykiater Paul Joachim Thorsen på Haukeland universitetssykehus til Tv2.
Det er mange mennesker og mye som skjer på 17. mai. Dagen kan være stressende for både små og store. De små trenger trygge voksne for å regulere sine egne følelser i stressende situasjoner, forklarer psykiateren. Barna ser på de voksne for å finne ut om situasjonen er farlig eller ikke. Det er særlig øynene og stemmen til omsorgspersonene som er med på å bekrefte at situasjonen er trygg.
– Alkohol endrer både på øyne, mimikk, språk og stemme. Det er forferdelig skremmende for barn. Blir ikke barna beroliget gjennom en voksen, går de i konstant press og er aktivert, sier han til TV 2.
Det er heller ikke mye alkohol som skal til før den voksnes evne til å tolke barnas signaler blir dårligere.
- Uro og mas kan være en forsvarsmekanisme hos barn. De forsøker å regulere ned utryggheten gjennom å ta kontroll på eksterne ting, påpeker barnepsykologen til TV2.
Det er jo fort gjort å feiltolke slik oppførsel, selv i edru tilstand, og vi risikerer å bli sinte på barnet fordi de reagerer på en utrygghet vi selv har vært med å skape.
I denne videoen forteller svenske barn hva de merker, og hvordan de opplever voksnes drikking. På spørsmålet om hvor mye det er greit at voksne drikker svarer de fleste barna at 0, 1 eller 2 glass.
Saken fortsetter etter videoen.
Ikke alle barn tar skade av å se voksne drikke et glass champagne eller to på 17. mai. Men det er ikke lett å vite på forhånd hvilke barn som ikke tåler det. Psykiateren forteller at det alltid er en økning i akuttinnleggelser på barne- og ungdomspsykiatrisk i dagene etter 17. mai, og at det er spesielt ille når nasjonaldagen kommer opp mot en helg.
Barn er født med ulik sårbarhet. Og selv om foreldre kjenner sine egne barns historier og grenser ganske godt, er det ikke alltid lett å vite hva de egentlig føler. Det er i alle fall umulig å vite hvilke historier og sårbarheter alle de andre barna rundt deg har med seg.
– Vi kan rulle terningen og håpe på flaks, men med barna våre sin helse og psykiske trygghet, mener jeg det ikke er et område vi skal gamble med, sier Thorsen til TV2.
IOGT oppfordrer voksne til å sette barna først på 17. mai og velge en alkoholfri feiring!
I 2020 prøvde vi flere nye ting i Hvit jul-kampanjen. - Jeg er helt rørt over det store engasjementet, sier Kampanjeleder Mari-Marthe Katt-Ugle.
Rusfri dag gir anledning til refleksjon rundt rus, og til å vise solidaritet med dem som lider under egen eller andres rusbruk. 8. juni markeres den for tiende gang, og årets tema er "Sommer og rus", med fokus på barna.
IOGT Grenland støtter opp om 8. juni som Rusfri dag, og oppfordrer flest mulig til å bli med og markere dagen, skriver Per Skaugset i IOGT Grenland i dette leserinnlegget som stod på trykk i Porsgrunns dagblad 8. juni.
- Snart vert det stabilt varmare i vêret får vi tru. Då er det å håpe at born og vaksne kan vere i sommarfint samvær både ute og inne. Dette skriv Per-Arne Lillebø, Hjørdis Almelid Vikenes i avisa Vestlandsnytt. Dei er engasjerte i kampanjen "Fyll ferien".
Hvor mye er det greit å drikke i sommerferien, når vi har fri og det er fint vær – og barna er til stede? Det som er helt sikkert er at barn både trenger og ønsker seg voksne som er trygge og forutsigbare. Det er bakgrunnen for IOGTs kampanje «Fyll ferien».
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.