Rusfri dag

Rusfri dag  gir anledning til refleksjon rundt rus, og til å vise solidaritet med dem som lider under egen eller andres rusbruk. 8. juni markeres den for tiende gang, og årets tema er "Sommer og rus", med fokus på barna.

Det er Frelsesarmeen som har tatt initiativ til Rusfri dag-kampanjen. Dagen markeres for tiende gang i år, og mange organisasjoner og enkeltpersoner støtter opp om kampanjen. I tillegg til IOGT er bl.a. Actis, Fagrådet for rusfeltet, Blå Kors, Av-Og-Til, DNT Edru livsstil og Norges KFUK-KFUM blant støttespillerne. 

Les også: Foreldreoppropet mot narkotika: Bekymret for at den foreslåtte rusreformen vil gi økt narktoikabruk blant ungdom. 

Bekymret for barna

Mange barn har lenge hatt det vanskelig når skolene har vært stengt. En god del får heller ikke den sommeren og ferien som de har gledet seg til fordi voksne rundt dem unner seg for mye alkohol. 

Årlig lider over 90 000 barn under foreldres alkoholbruk, og i ferier opplever 3 av 10 barn at foreldrene drikker mer enn ellers. 

– Vi er bekymret for barn og ungdom som opplever ulike former for utrygghet på hjemmebane, forteller Elin Herikstad, leder for Velferd og utvikling i Frelsesarmeen.

Les også: Ditt valg betyr noe for andre. Alkoholvaner smitter. 

– Hjelpetelefonene for barn og unge melder om stor økning mens skolene var stengt, og at alvorlighetsgraden har økt på innholdet i henvendelsene. Frelsesarmeen er derfor bekymret for barn i familier som har utfordringer knyttet til rus, sier Herikstad.

For noen barn er skole og fritidsaktiviteter et fristed eller pusterom fra hjemmeforholdene. I lang tid var skole og barnehager stengt, og mange av fritidsaktivitetene er fortsatt ikke i gang som før.

– Vi ser også at mange av de utfordringene som familiene har til vanlig, har forsterket seg i den tiden vi er og har vært inne i. Det kan være knyttet opp mot økonomi, trangboddhet, lite nettverk eller sykdom, forteller hun.

Rusfri dag 8. juni

  • Rusfri dag (8. juni) er en kampanje som Frelsesarmeen har tatt initiativ til. I år markeres den for tiende gang.
  • Kampanjen er en markering i solidaritet med dem som lider under egen eller andres rusbruk.
  • Temaet for kampanjen i år er "Sommer og rus", med fokus på barna. Mange barn trenger at vi oppfordrer til refleksjon over voksnes rusbruk – og til fravær av skade og utrygghet.
  • Over 90 000 barn lider årlig av foreldres rusbruk.
  • Nesten 3 av 10 barn opplever at foreldrene drikker mer i ferien enn ellers i året.
  • På en uke i sommerferien drikker nordmenn totalt 300 000 liter mer enn ellers i året. 

Markeres kun digitalt i år

I motsetning til tidligere år hvor Frelsesarmeen sammen med samarbeidspartnere har vært ute på gater og torg og delt ut flyere og rusfri drikke, vil dagen i år kun markeres digitalt av smittevernhensyn. I år deles derfor kampanjen på sosiale medier, både på selve dagen og i forkant, med blant annet en egen film, et Facebook-arrangement og andre poster som omhandler temaet.

Nytt av året er at man kan ta i bruk et eget profilbildefilter på Facebook og et filter på Snapchat hvor det står "Jeg støtter Rusfri dag 8. juni". Slik kan man, helt risikofritt, ønske venner, kjente og ukjente, en god Rusfri dag – og en god sommer for både voksne, ungdommer og barn. 

Meld deg på Facebook-arrangementet for å vise din solidaritet, og del gjerne videoen.

Facebookarrangement

Få ramme på profilbildet ditt på Facebook

Nyheter

IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.

21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.

Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.