Per Arne Lillebø, styreleder i IOGT region Midt-Norge , John Almenningen, styremedlem i IOGT region Midt-Norge
Alkohol tek livet av fleire enn aids, tuberkulose og vald til saman. Kvart tjuande dødsfall i verda har samanheng med alkohol, og mange får helseproblem og redeusert livskvalitet på grunn av drikking av alkohol.
Dette går fram av ein rapport som Verdas helseorganisasjon (WHO) kom med hausten 2018. Det er ein rapport på 476 sider, og i siste nummer av Syskenbandet, utgjeve av IOGT, har generalsekretær i legeforeninga Geir Riise ein artikkel om rapporten.
Fyllekjøring drep kvart år 370 000 menneske i trafikken. Altfor mange menneske og samfunnet lir av konsekvensane av alkoholbruk. Det gjeld vald, skade, mentale problem og sjukdomar som kreft og hjerneslag. WHO ber difor medlemsland kome med kreative løysingar for å redusere alkoholbruken.
Det vert nemnd høgare avgifter, kontroll med utestadar og reklameforbod. Vi veit at slike tiltak verkar. Alkoholpolitikken vår har verka til at forbruket i Noreg er mindre enn i mange andre land. Det er all grunn til å ta vare på ein restriktiv alkoholpolitikk som regulerer tilgangen til alkohol. Dette er naudsynt med omsyn til folkehelsa.
I fjor haust kom det óg ein forskingsartikkel frå The Guardian. Artikkelen syner at alkohol er den viktigaste globale årsak til funksjonshemming hjå personar mellom 15 og 49 år. I den aldersgruppa er alkohol og årsak til 20 prosent av dødsfalla. Studien syner at 27 prosent av kreftdødelegheita hjå kvinner og 19 prosent av kreftdødeligheten hjå menn over 50 år har samanheng med alkohol.
Stadig meir helseforsking tek utgangspunkt i dei mange alkoholrelaterte helse- og sosiale skadar. Internasjonalt er det fokusert på at alkoholkonsumet må reduseres for å unngå skadar og sjukdom. WHO vil sette alkoholproblema på dagsorden i alle land.
Frivillige organisasjonar har ei viktig rolle, fordi deira innsats fører til breiare mobilisering og innsats. IOGT er ein internasjonal organisasjon med aktivitet i mange land. Organisasjonen gjev informasjon om alkoholproblema og arbeider for å redusere alkoholkonsumet. IOGT viser og ansvar og solidaritet med dei som strevar med alkoholforbruket sitt. Det å vere med i eit arbeid som kan vere til hjelp for mange, er eit privilegium
Leserbrevet har stått på trykk bl.a. i Dagen, Vikenbladet, Vestlandsnytt, Romsdals budstikke, Brønnøysund avis, Avisa Sør-Trøndelag og Helgelendingen.
I IOGTs arbeid for å forebygge rusproblemer blant unge, henvender vi oss til foreldrene fordi forskning viser at omsorgsfulle, grensesettende og samarbeidende foreldre er det beste for å tilrettelegge for en rusfri ungdomstid.
IOGT har alltid hatt et fokus på fredsarbeid og demokratispørsmål i tillegg til de ruspolitiske spørsmålene.
Svar til Ole Thomas Lundes innlegg i Varden 20. des: Lunde ønsker økt utbredelse av narkotikabruk som julegave. Det er et sært og egoistisk ønske når vi vet at nettopp i jula rammer rusbruk mange familier og barn spesielt.
Allerede i løpet av det første døgnet etter at programmet for Sterk&Klars fagdag på Sola ble lagt ut, strømmet påmeldingene inn, og arrangementet ble fulltegnet på bare ti dager!
56 % mener det generelt drikkes for mye alkohol i sommerferien når barn er tilstede.
Gode opplevelser gjør oss sterk i møte med livets utfordringer. Jula er en tid for å skape gode minner. Det er barnas høytid, og derfor også en tid da voksne har særlig grunn til å ta hensyn.
Scandicparken i Ålesund
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!