03. februar 2025
Verdens Helseorganisasjon sitt Europakontor (WHO Europe) har lansert en ny rapport som peker på Vinmonopolet som et av de viktige virkemidlene for å redusere forbruk og skader fra alkohol
Rapporten Nordic alcohol monopolies: understanding their role in a comprehensive alcohol policy and public health significance, fremhever monopolordningen for alkohol brukt i de nordiske landene som et tiltak andre EU-land kan lære av.
Rapporten viser at land med statlige monopoler har lavere alkoholkonsum per innbygger sammenlignet med EU-gjennomsnittet og har generelt lavere forekomst av alkoholrelaterte skader, som leversykdom, kreft og hjerte- og karsykdommer, samt skader og drukningsulykker.
I motsetning til kommersielle alkoholsalgsmodeller, begrenser de nordiske monopolene alkoholtilgjengeligheten og minimerer kommersiell innflytelse ved å forhindre at dagligvarebutikker og private aktører selger sterkere alkoholholdige drikker.
De statseide monopolene – ÁTVR på Island (med Vínbúðin som utsalgssted for alkohol), Systembolaget i Sverige, Alko i Finland, Rúsdrekkasøla Landsins på Færøyene og Vinmonopolet i Norge – har alle en klar misjon: å beskytte folkehelsen fremfor profitt.
– Verdens Helseorganisasjon viser med denne rapporten av Vinmonopolet og de andre monopolordningene i Norden er tiltak som virker og som forebygger og reduserer skader. Rapporten ber norske politikere opprettholde monopolet, sier Hanne Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT i Norge.
Rapporten peker på utfordringen med nylige lovgivningsinitiativ i flere nordiske land, som er en potensiell dreining mot privatisering av alkoholutsalg. Rapporten mener dette kan reversere tiår med folkehelsegevinster.
I Finland har for eksempel nylige politiske endringer tillatt salg av en betydelig andel alkoholholdige drikkevarer utenfor monopolbutikkene, og det pågår en høring om å tillate hjemlevering av alkohol. I Sverige utfordrer en ny rettssak monopolordningens enerett til netthandel, samtidig som foreslåtte lover kan tillate gårdssalg av alkoholholdige drikker.
– WHO/Europa understreker at en utvidelse av alkoholtilgjengeligheten kan snu de positive folkehelseindikatorene som de nordiske landene har oppnådd gjennom tiår med kontrollert alkoholsalg, konkluderer Dr. Ferreira-Borges, regional rådgiver for alkohol, illegale rusmidler og fengselshelse i WHO/Europa.
Alkoholmonopol er i samsvar med WHOs tre anbefalte best buys for alkoholpolitikk – effektive, gjennomførbare og kostnadseffektive strategier – som inkluderer økte avgifter/høyere priser, begrenset tilgjengelighet og restriksjoner på reklame. Disse har konsekvent vist seg å være de mest effektive tiltakene for å redusere alkoholrelaterte skader på bred skala.
I rapporten oppfordrer WHO Europa regjeringene i regionen til å prioritere helse over profitt og motstå presset for privatisering, som truer med å demontere en globalt anerkjent modell for å redusere alkoholrelaterte skader og beskytte folkehelsen.
Les hele rapporten her:
En del av IOGTs gode arbeid er å målbære avholdssaken i lokalpolitikken. I forbindelse med Ålesund kommunes høring om ny forskift om åpningstider for serveringssteder og sals- og skjenketider 2024-2028 sendte IOGT inn et godt begrunnet høringssvar som publiseres her i sin helhet.
Høyres forslag til parti- program vil bidra til en mer utrygg hverdag for mange barn og unge. Programkomiteen foreslo bl.a. å fjerne dagens forbud mot å drikke alkohol på offentlig sted, samt tillate alkoholservering på internasjonale mesterskap og i eliteklubber.
No er jula 2023 attom. No er nyårsfeiringa i Noreg attom. Då kan det kanskje vere litt lurt å entre ettertanken si verd.
Den politiske avdelingen på kontoret er nå godt i gang med å engasjere seg og påvirke lokal alkoholpolitikk.
IOGT Region Sør-Norge deltar på Arendalsuka med, stand, quiz, foredrag og sosialt samvær. Ta med deg venner og kjente og kom innom standen, eller bli med på arrangementene på IOGT-huset.
Helse- og omsorgsdepartementet sendte i vår et forslag til ny forskrift om utmåling av overtredelsesgebyr etter alkoholloven på høring. IOGT støtter forslaget.
Nett
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.