Valget nærmer seg, og 31. august stiller partiene med noen av sine toppkandidater fra Oslo til debatt om ruspolitikk.
I forrige nummer av Aksent kunne vi lese at de fleste partiene ønsker å beholde hovedlinjene i alkoholpolitikken. Og på vår ruspolitiske debatt i Bergen i juni ga de fleste toppkandidatene derfra uttrykk for at de er enige om at taxfree-ordningen ikke bør fortsette som nå, selv om det er litt uenighet om hva som bør gjøres.
Dette og flere andre ruspolitiske spørsmål vil bli tema når vi samler politikere til debatt om morgendagens ruspolitikk på Håndtverkeren konferansesenter torsdag 31. august.
"Gjennom en ansvarlig og restriktiv alkoholpolitikk kan vi forebygge mange av problemene som ellers oppstår når mennesker bruker rusmidler
"
I IOGT er vi opptatt av ruspolitikk, og særlig alkoholpolitikk. Rusmidler skaper problemer for mennesker hver dag, og vi ønsker at samfunnet skal forebygge problemene, og tilby god behandling for de menneskene som blir avhengige av rusmidler. På iogt.no/meninger kan du lese mer om hvilke alkoholpolitiske saker IOGT særlig er opptatt av.
Vi har tatt en liten gjennomgang av partiprogrammene og sett på hva de skriver der om ruspolitikken fremover. Ikke alle partier prioriterer ruspolitikken like høyt, og har mer generelle punkter i programmene, slik at det kan være vanskelig å vite med sikkerhet hva de vil stemme i konkrete saker. Dette er selvsagt bare noen deler av programmet, så om du ønsker å være forberede deg godt før debatten bør du gå inn på partienes nettsider og lese hele.
|
Arbeiderpartiet: Ja. Vil innholdsmerke alkoholholdig drikke. Sørge for at det på alle arbeisplasser er retningslinjer for alkoholbruk. |
|
Høyre: Ja. Men vil gi kommunene større handlingsrom i spørsmål om skjenketider og utsalgssteder og tillate pils i park. |
|
Fremskrittspartiet: Nei. Vil oppheve monopolet, likebehandle kiosk og dagligvare ved tildeling av salgsbevilling og redusere aldersgrensen for kjøp av sprit til 18 år. Ønsker også å redusere avgiftne til nivået hos våre naboland, og fjerne regulering av åpnings-, salgs- og skjenketider. |
|
Senterpartiet: Ja. Vil arbeide for en ny nasjonal alkoholpolitisk strategi. Vil at skjenking til mindreårige og overstadig berusede personer må føre til automatisk tap av skjenkebevilling for en periode. |
|
Kristlig folkeparti: Ja. Ønsker en nasjonal alkoholstrategi. Vil redusere maksimal skjenketid til kl. 02.00 og evaluere nasjonalt prikk-system for skjenkekontroll. Rusfrihet skal være forutsetning for offentlig støtte til idrettsarrangementer. |
|
Venstre: Ja. Men vil åpne for at også produsenter av lokalt produsert sterkøl kan selge sine produkter utenfor Vinmonopolet. |
|
Sosialistisk venstreparti: Ja. Men vil at alkoholavgiften skal differensieres mellom butikkutsalg og skjenkestedre for å "flytte alkoholkonsum inn i kontrollerte omgivelser". Vil at oljefondet trekkes ut av alkoholselskaper. |
|
Miljøpartiet de grønne: Ja. Vil arbeide aktivt for rusfrie arrangementer. |
|
Rødt: Ja. |
Debatten 31. august gjennomføres i regi av vårt prosjekt Trygge lokalsamfunn. Enten du er ute på byen eller hjemme hos deg selv skal du kunne føle deg trygg. IOGT jobber aktivt for en mer ansvarlig alkoholpolitikk i kommunene og nasjonalt.
Etter at vi hadde sparket i gang landsmøtet med en ruspolitisk debatt var det særlig politikk og verving som stod i fokus på årets landsmøte.
Ungdom drikk mindre. Fleire vel å ikkje drikke. Korleis nyttar vi dette i det førebyggende arbeidet?
Hvordan kan en best forebygge alkohol- og rusmisbruk? Hva kan lokalmiljøet gjøre for å sørge for et effektivt og godt rusforebyggende arbeid i sine lokalsamfunn? I dag er vi på plass i Skien og kjører debatt.
På våre fagdager samles politikere, fagfolk og representanter for frivillige organisasjoner til ruspolitisk oppdatering og gjennomgang av utfordringene i sitt lokalsamfunn.
18,5 prosent av kjøpsforsøkene endte med at Juvente sine kontrollører fikk kjøpt alkohol i årets sesong av skjenkekontrollen.
26. mars arrangerte IOGT politisk debatt i Molde. Tema var rusforebygging for de unge. IOGTs politiske rådgiver oppfordret til å øke midlene til forebyggingsarbeidet.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.