IOGT støtter ikke regjeringens forslag til rusreform, uttaler IOGTs generalsekretær Hanne Cecilie Widnes.
- Det vi nå trenger en både en behandlingsreform og en forebyggingsreform. Regjeringens forslag inneholder ingen av delene, mener Widnes.
Fredag 19. februar la Solberg-regjeringen frem sitt forslag til en rusreform. Hovedelementet i reformen er at ansvaret for samfunnets reaksjoner ved bruk og besittelse flyttes fra justissektoren til helsetjenesten. Narkotika er fortsatt forbudt, og politiet beholder sitt ansvar for å avdekke bruk og besittelse, men den videre oppfølgingen skal skje ved en kommunal enhet. Et videre oppfølgingsløp etter det ene møtet med enheten skal være frivillig
Økt narkotikabruk
Flere høringsinstanser, som Folkehelseinstituttet (FHI) og Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF), peker på faren for økt narkotikabruk blant unge, om man gjennomfører en sanksjonsfri modell.
Tynt forskningsgrunnlag for reformen
- Forskningsgrunnlaget er på ingen måter så klart som det regjeringen og rusreformutvalget hevder. Å sammenligne situasjonen i Norge med andre land hvor både holdningene til narkotika har vært mer liberale og bruken høyere er også vanskelig, sier Widnes.
Rusavhengige må få hjelp
- Vi er enige i at rusavhengige og mennesker som sliter med rusproblemer ikke skal straffes, men få hjelp. Det er det bred enighet om blant alle parter på rusfeltet. Men Helseministeren burde samtidig bidratt til å slå hull på myten som er skapt om at misbrukere i dag straffes fremfor å hjelpes. Dagens narkotikalovgivning står ikke i veien for at rusavhengige får tilbud om behandling, men derimot er det er store mangler i behandlingstilbudet. Det ligger ingen penger i reformforslaget til å øke kapasiteten i behandlingsapparatet. Tilbudet rustes dermed ikke til å ta imot de som eventuelt skulle bli motivert til behandling etter møte med nemnda.
Sterk bekymring for konsekvensene
Widnes understreker at IOGT hovedbekymringer fortsatt er de samme som i høringsuttalelsen til rusreformen:
- KrF advarer selv mot sin egen regjerings rusreform. Vi er mange flere en KrF-toppene som nå frykter for hva konsekvensene kan bli dersom Stortinget skulle vedta å drive et slikt sjansespill med ungdommen vår som dette reformforslaget legger opp til, legger hun til.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
- Vi er bekymret. På samme måte som veldig mange foreldre og folk som jobber med unge mennesker, sa IOGTs generalsekretær, Cecilie Widnes i en samtale om rusreformen på God morgen Norge på Tv2.
– Rusreformen blir absolutt ikke et skritt på veien til legalisering – snarere tvert imot, sa Helse- og omsorgsminister Bent Høie da han ble intervjuet i Aksent nr 1 2020.
– I sin iver etter å prøve ut nye ting forstår ikke alltid ungdom konsekvensene av valgene de tar. Da trenger de at noen trygge og kompetente voksne forteller dem konsekvensene, og da er oppfølgingssamtaler med politiet eller annet hjelpeapparat et godt utgangspunkt, sier AnneTherese Buer, leder for IOGTs ungdomstiltak Møteplassen til Haugesunds avis.
- Vi er enige om at foreldrene må mer på banen, men vi må huske at det er mange foreldre som gjør alt de kan for å hjelpe sine barn, men likevel ikke får det til, sa Frankeh Yaya Colley fra Sterk&Klar Intro til statsminister Erna Solberg på Groruddalstingets folkemøte denne uken.
Foreldre over hele landet er bekymret for hvordan rusreformen vil slå ut for muligheten til å fange opp unge med rusproblemer. Det er på tide å gi politikerne tydelig beskjed.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.