09. juni 2025
Under et engasjert debattmøte i Trondheim sto forebygging i sentrum da fagpersoner og politikere møttes for å diskutere en ruspolitikk som faktisk virker.
Dagen hadde allerede fått et historisk bakteppe: Samme morgen ble regjeringen og deler av opposisjonen enige om "del 2" av rusreformen – et kompromiss der narkotika fortsatt skal være forbudt, men der reaksjoner for mindre brudd skal bli mildere og mer differensierte.
Regjeringens forslag innebærer at voksne som tas for mindre brudd på narkotikalovgivningen, kan få forenklet forelegg uten at det registreres på rullebladet. Ungdom under 18 skal ikke bøtelegges, men henvises til rådgivende enheter – og denne henvisningskompetansen skal deles mellom flere instanser, ikke bare politiet.
– Vi visste ikke at møtet vårt skulle treffe en så høyaktuell politisk nerve, åpnet ordstyrer Ingvar Midthun, til daglig politisk rådgiver i IOGT Norge.
Politistasjonssjef i Trondheim, Arve Nordtvedt, ga et tydelig bilde av hvordan politiets rolle i rusarbeidet har endret seg siden 2021:
– Etter Solberg-regjeringens forslag om å gå "fra straff til hjelp", har det blitt mindre bruk av tvangsmidler og færre henvisninger til kommunale tiltak. Det har skapt usikkerhet i politiet om vår rolle i det forebyggende arbeidet og henvisningene av ungdom til kommunale rusenheter har gått kraftig ned, sa han.
Katrin Øien fra KORUS midt løftet frem behovet for evidensbasert forebygging og ga forsamlingen en "quick guide" til hva som faktisk fungerer
Katrin Øien fra KORUS midt løftet frem behovet for evidensbasert forebygging, og ga forsamlingen en "quick guide" til hva som faktisk fungerer:
– Altfor mange forebyggende tiltak i dag mangler dokumentert effekt. Vi må gjøre mer av det som faktisk virker, sa Øien.
Debatten mellom politikerne viste tydelige skillelinjer. KrFs Majen Helen Sævik advarte mot å åpne for legalisering eller avkriminalisering:
– Som politi så må jeg jo ha tro på at en lov har en forebyggende effekt, at den har en allmenn preventiv effekt og at det er normdannende, uttalte politistasjonssjefen.
– Ingen planlegger å bli rusavhengig. Det starter ofte med nysgjerrighet og eksperimentering. Vi ser en økning i bruk av både kokain og cannabis blant unge – det er en alvorlig utvikling, sa hun.
FrPs Bente Tømmerdal la vekt på ansvar og tydelige rammer:
– Forebygging handler ikke om å slippe taket, men om å gripe tidlig inn. Ungdom trenger fritidsaktiviteter, voksne som bryr seg og tydelige grenser, sa hun.
Representantene fra MDG og Venstre, Jonas Ali Ghanizaden og Andreas Asphaug, mente på sin side at dagens politiske enighet kun er et nødvendig skritt på veien mot en mer human og liberal ruspolitikk.
– Den som bruker rusmidler skader først og fremst seg selv – det skal møtes med hjelp, ikke straff, sa Ghanizaden.
– Som politi så må jeg jo ha tro på at en lov har en forebyggende effekt, at den har en allmenn preventiv effekt og at det er normdannende, uttalte politistasjonssjefen. Og sa videre
– Derfor tror jeg det er viktig at samfunnet er tydelig på at narkotikamisbruk er uønsket og at det bør være straffbart fortsatt. Og det er også et uttalt mål at politiets forebyggende innsats skal være kunnskapsbasert, og da gjerne evidensbasert.
Det skal nå settes i verk forskningsprosjekter på Politiskolen med intensjonen om å skaffe mer kunnskap om hva som virker i forhold til forebygging.
Selv om det var politisk uenighet om virkemidler, samlet panelet seg bak budskapet fra Katrin Øien: Forebygging må skje tidlig, systematisk og kunnskapsbasert – og krever samarbeid mellom tjenester.
Selv om det var politisk uenighet om virkemidler, samlet panelet seg bak budskapet fra Katrin Øien: Forebygging må skje tidlig, systematisk og kunnskapsbasert – og krever samarbeid mellom tjenester.
– Vi skal ikke synse, vi skal ikke tro. Det skal ikke være fordomsbasert, og det skal heller ikke være stigmatiserende. Det skal være vitenskap, oppsummerte Ingvar Midthun.
IOGTs høringsinnspill til forslaget om å gjennomføre rusreformen. IOGT er opptatt av at mennesker med rusproblemer skal få hjelp, men vi mener at det lar seg gjøre uten å svekke dagens forebyggende lovverk.
Det er foreldre som lærer ungdom, fra de er små, hvordan de skal håndtere ulike situasjoner, kanskje ikke alltid bevisst.
Svar til Ole Thomas Lundes innlegg i Varden 20. des: Lunde ønsker økt utbredelse av narkotikabruk som julegave. Det er et sært og egoistisk ønske når vi vet at nettopp i jula rammer rusbruk mange familier og barn spesielt.
9. september er det valg, og nye kommunestyre vil bli dannet for de fire neste årene. En av de viktigste oppgavene til de folkevalgte bør være å gjøre vedtak som sikrer gode lokalsamfunn med friske innbyggere. Det betyr blant annet at det må være lett å ta sunne valg.
IOGT avsluttet et hektisk år med fagdager både i prosjektet Trygg ungdomstid og Sterk&Klar med fagdag i Tromsø.
IOGT vil styrke det det som fungerer og øke ressursene til behandling og forebygging. Vi ønsker ikke en sanksjonsløs modell for avkriminalisering av bruk og besittelse av alle narkotiske stoffer for alle grupper, Les vårt høringssvar til den foreslåtte rusreformen.
Lamin Frank Coker (35) var lei av at de alkoholfrie alternativene alltid var litt dårligere. Nå har han skapt det som kanskje er festivalens mest eksklusive område – helt uten alkohol.
Den ruspolitiske organisasjonen IOGT gjenvalgte sist søndag Ørnulf Thorbjørsen fra Trondheim som leder for to år, mens Elisabeth Hagen fra Elverum ble valgt til ny nestleder.
-Vi er en tradisjonsrik organisasjon som feirer 150-årsjubileum i 2027, samtidig som vi er en samfunnsaktuell ruspolitisk organisasjon i Norge i dag, sa Thorbjørnsen til landsmøtet.
FORUT er en del av IOGTs organisasjonsfamilie, og denne våren har FORUT lagt bak seg enda et hektisk og innholdsrikt halvår med kampanjer i norske barnehager og skoler.