04. januar 2019
Taxfree-ordningen bidrar til å svekke politiske mål både på klima- og på folkehelseområdet og undergraver Vinmonopolets samfunnsoppdrag.
Dette er vårt tilsvar til dette leserinnlegget fra Samferdselspolitisk talsmann fra Frp, Morten Stordalen,som er bekymret for om norske flyplasser kan driftes uten taxfree-næringen, og at Vinmonopolet ikke vil kunne gi tilsvarende inntekter. Vi mener at han overvurderer risikoen og undervurderer gevinsten.
Regionale flyplasser
Politikernes viktigste argument for å beholde dagens taxfree-ordning, er at den bidrar til finansiering av de regionale flyplassene i Norge. Men det å gi Vinmonopolet enerett til alkoholsalg vil sannsynligvis ikke påvirke flyplassenes økonomi. Ifølge regjeringens ferske utredning om overføring av taxfreesalget til Vinmonopolet, garanterer Vinmonopolet at selskapet skal kunne tilføre lufthavnene i Norge de samme inntektene som i dag. Og i tillegg gå med overskudd. Avinor forsøker å skape usikkerhet om tallene, men med noen tvilsomme påstander. Blant annet mener selskapet, som er skapt for å drive med flyplassdrift, at det skal få bedre innkjøpsavtaler enn Vinmonopolet.
Det er også interessant at Vin- og brennevinleverandørenes forening i utredningen estimerer at en overføring til Vinmonopolet vil gi 130-150 nye arbeidsplasser i Norge. Det vil gi økte inntekter til staten i form av skatter og avgifter.
Klimautfordring
Taxfree-ordningen bidrar til å svekke politiske mål både på klima- og på folkehelseområdet. Deler av overskuddet fra taxfreeordningen er med på å finansiere flyplassene i Norge og holde flyplassavgiftene nede. Slik blir flyreiser billigere enn de ellers ville ha vært, noe som øker antall flyreiser og dermed utslippene fra flytrafikken. Taxfreeordningen blir en ordning som premierer folk som flyr mye, selv om alle vet at flytrafikken må begrenses.
Skadeforebygging
Det er også problematisk at ordningen bidrar til økt alkoholkonsum. Norge har en god tradisjon for å føre en ansvarlig alkoholpolitikk med mål om å forebygge skader fra alkoholbruk. Regulert pris, tilgjengelighet og reklameforbud er bærebjelkene i norsk alkoholpolitikk. Taxfreeordningen undergraver dette ved å gjøre alkohol billigere og mer tilgjengelig. Derfor bør den avvikles. Men inntil det er mulig å få med politikerne på en så ansvarlig avgjørelse, er overføring til Vinmonopolet bedre enn dagens ordning.
EU har gitt Norge lov til å ha monopol med begrunnelse i folkehelsehensyn. Vi står i fare for å miste monopolordningen dersom større deler av alkoholsalget skjer i andre kanaler, som gjennom taxfreeordningen. Alkohol fra taxfree utgjør en betydelig mengde av alkoholomsetningen i Norge, og den har økt kraftig de siste årene. I ytterste konsekvens kan salgsforskyvningen bort fra Vinmonopolet true polet.
Styrke Vinmonopolet
Å overføre taxfreesalget til Vinmonopolet vil styrke polets legitimitet og samfunnsoppdrag, øke andelen alkohol solgt i monopolordningen. Det mener vi er gode argumenter for å flytte taxfreeordningen til Vinmonopolet.
Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT Norge
Ungdom drikk mindre. Fleire vel å ikkje drikke. Korleis nyttar vi dette i det førebyggende arbeidet?
Antallet skjenkesteder har økt fra rundt 2500 i 1980 til i underkant av 7500 i 2014. Salgbevilgninger har gått noe ned, men det skyldes strukturendringer i bransjen.
Forskning viser at tidlig stengetid gir mindre vold og lengre skjenketid har vist seg å gi økt vold (også når den har vært så lang at det har ført til redusert ansamling av folk ute i byen).
Hvordan skal du feire verdens alkoholfrie dag den 3. oktober? Hva med å gi litt tid til noen du er glad i? Inviter på middag. Ta en kopp kaffe med noen venner. Ring en du ikke har snakket med på en stund. Gjør noe hyggelig og alkoholfritt. Vær tilstede!
Utelivet skal være for alle, men utrygghet som følge av overskjenking og vold gjør at mange ikke får de positive opplevelsene de ønsker når de er ute på byen.
I Bodø får mange mindreårige kjøpt alkohol i butikkene. Politikerne lover å øke kontroller og oppfølging for å stramme inn på dette. Ungdommene selv ønsker flere møteplasser og god undervisning om alkohol og rus. Foreldresamarbeid, som f.eks Sterk&Klar, løftes også frem som en viktig forebyggingsfaktor. Er det tomt snakk, eller vil politikerne satse på forebygging?
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.