04. januar 2019
Taxfree-ordningen bidrar til å svekke politiske mål både på klima- og på folkehelseområdet og undergraver Vinmonopolets samfunnsoppdrag.
Dette er vårt tilsvar til dette leserinnlegget fra Samferdselspolitisk talsmann fra Frp, Morten Stordalen,som er bekymret for om norske flyplasser kan driftes uten taxfree-næringen, og at Vinmonopolet ikke vil kunne gi tilsvarende inntekter. Vi mener at han overvurderer risikoen og undervurderer gevinsten.
Regionale flyplasser
Politikernes viktigste argument for å beholde dagens taxfree-ordning, er at den bidrar til finansiering av de regionale flyplassene i Norge. Men det å gi Vinmonopolet enerett til alkoholsalg vil sannsynligvis ikke påvirke flyplassenes økonomi. Ifølge regjeringens ferske utredning om overføring av taxfreesalget til Vinmonopolet, garanterer Vinmonopolet at selskapet skal kunne tilføre lufthavnene i Norge de samme inntektene som i dag. Og i tillegg gå med overskudd. Avinor forsøker å skape usikkerhet om tallene, men med noen tvilsomme påstander. Blant annet mener selskapet, som er skapt for å drive med flyplassdrift, at det skal få bedre innkjøpsavtaler enn Vinmonopolet.
Det er også interessant at Vin- og brennevinleverandørenes forening i utredningen estimerer at en overføring til Vinmonopolet vil gi 130-150 nye arbeidsplasser i Norge. Det vil gi økte inntekter til staten i form av skatter og avgifter.
Klimautfordring
Taxfree-ordningen bidrar til å svekke politiske mål både på klima- og på folkehelseområdet. Deler av overskuddet fra taxfreeordningen er med på å finansiere flyplassene i Norge og holde flyplassavgiftene nede. Slik blir flyreiser billigere enn de ellers ville ha vært, noe som øker antall flyreiser og dermed utslippene fra flytrafikken. Taxfreeordningen blir en ordning som premierer folk som flyr mye, selv om alle vet at flytrafikken må begrenses.
Skadeforebygging
Det er også problematisk at ordningen bidrar til økt alkoholkonsum. Norge har en god tradisjon for å føre en ansvarlig alkoholpolitikk med mål om å forebygge skader fra alkoholbruk. Regulert pris, tilgjengelighet og reklameforbud er bærebjelkene i norsk alkoholpolitikk. Taxfreeordningen undergraver dette ved å gjøre alkohol billigere og mer tilgjengelig. Derfor bør den avvikles. Men inntil det er mulig å få med politikerne på en så ansvarlig avgjørelse, er overføring til Vinmonopolet bedre enn dagens ordning.
EU har gitt Norge lov til å ha monopol med begrunnelse i folkehelsehensyn. Vi står i fare for å miste monopolordningen dersom større deler av alkoholsalget skjer i andre kanaler, som gjennom taxfreeordningen. Alkohol fra taxfree utgjør en betydelig mengde av alkoholomsetningen i Norge, og den har økt kraftig de siste årene. I ytterste konsekvens kan salgsforskyvningen bort fra Vinmonopolet true polet.
Styrke Vinmonopolet
Å overføre taxfreesalget til Vinmonopolet vil styrke polets legitimitet og samfunnsoppdrag, øke andelen alkohol solgt i monopolordningen. Det mener vi er gode argumenter for å flytte taxfreeordningen til Vinmonopolet.
Cecilie Widnes, generalsekretær i IOGT Norge
96,8 prosent av tiltak alkoholindustrien hevder vil redusere skadelig drikking har ingen vitenskapelig støtte.
IOGT i Norge lanserte 10. juli en rapport på Dagsrevyen som viser at 1 av 5 har hatt ubehagelige opplevelser knyttet til drikking på offentlig plass. IOGT ber politiet gjøre mer for å redusere drikking av alkoholbruk i parker og på strender.
- Kristiansand er en by for alle, sa varaordfører Erik Rostoft da IOGT inviterte til fagseminar i byen. Han påpekte at det må legges vekt på tilrettelegging av både det organiserte og uorganiserte ungdomslivet.
Julebordsesongen står for døren. #Metoo-kampanjen viser at seksuell trakassering er utbredt, og at det ofte skjer i arbeidsrelaterte sammenkomster der det også drikkes alkohol.
Det er mye å tape og lite å vinne ved å legge til rette for å normalisere bruk av flere rusmidler. Dyrekjøpte erfaringer med tobakk og alkohol bør mane til stor forsiktighet.
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
Sola Strandhotell
Oslo. Torggata 1. 4.erg. IOGT-huset.
Regjeringen kutter i helsebistanden i forslaget til statsbudsjett for 2025. - Nå er ikke tidspunktet for å kutte i innsatsen for å nå god helse for alle, et av de viktigste av FNs bærekraftsmål, sier Ståle Stavrum, utenlandssjef i FORUT.
Forebygging må være mål nummer en. Forbruket må ned. Det er den klare oppfordringen til de som nå jobber med partiprogrammene for neste stortingsperiode fra IOGTerne som har skrevet dette innlegget, som stod på trykk i Telemarksavisa.
Avkriminalisering av narkotika betyr at loven kan brytes uten sanksjoner. Det skaper ingen verdighet. Et bredere behandlingstilbud er et godt sted å begynne.