I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Jan Tore Evensen står bak rapporten «Hvorfor drikker vi som vi gjør» som ble utgitt av IOGT i 2023 og er gjest i den nyeste episoden av podcasten vår. For å kunne jobbe godt med forebygging av alkoholproblemer og gjøre det lettere å ta rusfrie valg må vi forstå hvorfor og hvordan folk bruker alkohol.
Hør episoden i Spotify - Last ned rapporten
Forskning viser at folk drikker av flere ulike grunner, og i podcasten trekker de frem fire hovedmotiver:
Ofte fokuserer vi på de som drikker for å mestre negative følelser eller erfaringer. Denne gruppen er overrepresentert blant de som får alvorlige rusproblemer. Men grunnen til at ungdommer bruker rusmidler finner vi som oftest ikke her. Som det blir poengtert i podcast-episoden; hvis folk bare hadde negative opplevelser med alkohol, ville forebygging vært mye enklere.
For å drive effektiv forebygging må vi starte med å forstå hvorfor folk drikker.
Den canadiske forskeren Thomas Babor skriver at desto mer et rusmiddel er tilgjengelig, jo mer sannsynlig er eksperimentering og videre bruk.
Vi kan snakke om fire typer tilgjengelighet:
Podcasten understreker at forebygging ikke bare handler om lover og regler, men om å jobbe med alkoholnormer. En norm er en forventning om hvordan vi skal oppføre oss. Alkoholnormen er det i kulturen som forteller oss når, hvor, hvordan, hvorfor og med hvem en skal bruke alkohol.
Sterk&Klar er en podcast fra IOGT som gir foreldre verktøy og kunnskap om ungdom i dagens samfunn. Og også i denne episoden understrekes viktigheten av at foreldre har en åpen dialog med ungdommene sine. Det anbefales også at foreldre holder kontakten med hverandre og samarbeider om felles regler.
Mange tror det kan være en god idé å servere små mengder alkohol hjemme for å "lære" ungdom å drikke forsvarlig, men forskning viser tvert i mot fører til at ungdommen bare lærer å drikke. Ungdom som får alkohol hjemme drikker statistisk sett mer enn de som ikke får det. Det er bedre å vise ungdommen din at du håndterer livets opp og nedturer uten alkohol og at alkoholbruk ikke er noe man trenger å bruke.
I IOGT ønsker vi å gjøre det lettere for folk å ta rusfrie valg. Forebygging er en sammensatt oppgave som krever både politiske virkemidler og endringer i normer og holdninger. Ved å forstå hvorfor folk drikker, og ved å jobbe for å gjøre alkohol mindre selvfølgelig i sosiale sammenhenger, kan vi bidra til å redusere de negative konsekvensene av alkoholbruk. En viktig del av arbeidet med alkoholnormer handler om å forstå hvorfor folk drikker, og hvordan vi som samfunn kan utfordre og endre den etablerte alkoholnormen.
Last ned hele rapporten som pdf og lær mer om hva du kan gjøre for å bidra til en endring av alkoholkulturen i ditt miljø:
Du kan også bestille rapporten gratis på papir ved å sende en e-post til iogt@iogt.no
IOGT avsluttet et hektisk år med fagdager både i prosjektet Trygg ungdomstid og Sterk&Klar med fagdag i Tromsø.
Vi er søker kursholder for Sterk&klar Intro i 100% stilling for å gi flere minoritetsforeldre kunnskap om rusforebygging.
Søknadsfrist: 14.06.2024
Det er tankevekkende at toppfolkene i helse opplever det som selvfølgelig at helsebudsjettene skal dekke deres alkoholbruk.
- Kristiansand er en by for alle, sa varaordfører Erik Rostoft da IOGT inviterte til fagseminar i byen. Han påpekte at det må legges vekt på tilrettelegging av både det organiserte og uorganiserte ungdomslivet.
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
Julebordsesongen står for døren. #Metoo-kampanjen viser at seksuell trakassering er utbredt, og at det ofte skjer i arbeidsrelaterte sammenkomster der det også drikkes alkohol.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.