I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Jan Tore Evensen står bak rapporten «Hvorfor drikker vi som vi gjør» som ble utgitt av IOGT i 2023 og er gjest i den nyeste episoden av podcasten vår. For å kunne jobbe godt med forebygging av alkoholproblemer og gjøre det lettere å ta rusfrie valg må vi forstå hvorfor og hvordan folk bruker alkohol.
Hør episoden i Spotify - Last ned rapporten
Last ned hele rapporten som pdf og lær mer om hva du kan gjøre for å bidra til en endring av alkoholkulturen i ditt miljø:
Hvorfor drikker vi som vi gjør - rapport 2023 (pdf)
Forskning viser at folk drikker av flere ulike grunner, og i podcasten trekker de frem fire hovedmotiver:
Ofte fokuserer vi på de som drikker for å mestre negative følelser eller erfaringer. Denne gruppen er overrepresentert blant de som får alvorlige rusproblemer. Men grunnen til at ungdommer bruker rusmidler finner vi som oftest ikke her. Som det blir poengtert i podcast-episoden; hvis folk bare hadde negative opplevelser med alkohol, ville forebygging vært mye enklere.
For å drive effektiv forebygging må vi starte med å forstå hvorfor folk drikker.
Den canadiske forskeren Thomas Babor skriver at desto mer et rusmiddel er tilgjengelig, jo mer sannsynlig er eksperimentering og videre bruk.
Vi kan snakke om fire typer tilgjengelighet:
Sterk&Klar er en podcast fra IOGT som gir foreldre verktøy og kunnskap om ungdom i dagens samfunn.
Du finner den der du hører på podcast.
Podcasten understreker at forebygging ikke bare handler om lover og regler, men om å jobbe med alkoholnormer. En norm er en forventning om hvordan vi skal oppføre oss. Alkoholnormen er det i kulturen som forteller oss når, hvor, hvordan, hvorfor og med hvem en skal bruke alkohol.
Sterk&Klar er en podcast fra IOGT som gir foreldre verktøy og kunnskap om ungdom i dagens samfunn. Og også i denne episoden understrekes viktigheten av at foreldre har en åpen dialog med ungdommene sine. Det anbefales også at foreldre holder kontakten med hverandre og samarbeider om felles regler.
Mange tror det kan være en god idé å servere små mengder alkohol hjemme for å "lære" ungdom å drikke forsvarlig, men forskning viser tvert i mot fører til at ungdommen bare lærer å drikke. Ungdom som får alkohol hjemme drikker statistisk sett mer enn de som ikke får det. Det er bedre å vise ungdommen din at du håndterer livets opp og nedturer uten alkohol og at alkoholbruk ikke er noe man trenger å bruke.
I IOGT ønsker vi å gjøre det lettere for folk å ta rusfrie valg. Forebygging er en sammensatt oppgave som krever både politiske virkemidler og endringer i normer og holdninger. Ved å forstå hvorfor folk drikker, og ved å jobbe for å gjøre alkohol mindre selvfølgelig i sosiale sammenhenger, kan vi bidra til å redusere de negative konsekvensene av alkoholbruk. En viktig del av arbeidet med alkoholnormer handler om å forstå hvorfor folk drikker, og hvordan vi som samfunn kan utfordre og endre den etablerte alkoholnormen.
Last ned hele rapporten som pdf og lær mer om hva du kan gjøre for å bidra til en endring av alkoholkulturen i ditt miljø:
Du kan også bestille rapporten gratis på papir ved å sende en e-post til iogt@iogt.no
IOGT Region Midt-Norge har dei siste vekene stått på standar ulike stadar i regionen. I tillegg til at regionstyret sine medlemar står på stand, har også lokale iogt-medlemar stått på standar.
"Det som ikke skjedde". Mina Gerhardsen holdt foredrag om forebygging i Larvik.
Det skrives og menes mye forskjellig om cannabis. En kunnskapsoppsummering av myter og fakta er nå samlet i et hefte og kan lastes ned.
Det er mye å tape og lite å vinne ved å legge til rette for å normalisere bruk av flere rusmidler. Dyrekjøpte erfaringer med tobakk og alkohol bør mane til stor forsiktighet.
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
IOGT har i mange år jobbet for at parker og offentlige rom skal være rusfrie og trygge for alle. I 2018 utarbeidet vi rapporten "Parken for alle" der vi dokumenterte stor støtte i befolkningen for å beholde forbudet mot alkohol på offentlig plass.
Torggata 1, 4. etg. Oslo
19 år gamle Ola døde i en rusrelatert ulykke. På IOGTs debattmøte i Kristiansand lørdag 29.mars stilte Rune Erling Pedersen, Olas far spørsmålet: "Er dette Olas problem, eller et samfunnsproblem?"
Hva er en verdig og virkningsfull behandling for medmennesker som sliter med rusproblemer? Det var tema da lege Stig Asplin holdt foredrag i IOGT i Lørenskog 20.mars 2025.
64 % mener alkoholforbudet langs skisporene i Holmenkollen Skifestival må håndheves bedre. IOGTs undersøkelse viser at 51% opplever alkoholbruken så problematisk at de ikke ville tatt med barn inn i området.