Allerede i løpet av det første døgnet etter at programmet for Sterk&Klars fagdag på Sola ble lagt ut, strømmet påmeldingene inn, og arrangementet ble fulltegnet på bare ti dager!
Fagdagen, som retter seg mot folk i skole- og forebyggingssektoren, er svært populær. Temaet denne gangen er "Sårbar ungdom - utfordringer og muligheter". Blant deltakerne er det både representanter fra skoler som allerede bruker Sterk&Klar, og nye ansikter som blir kjent med programmet for første gang. Kanskje inspirerer denne fagdagen til videre samarbeid. Til våren blir det en ny fagdag i Oslo, og denne vil også bli strømmet slik at flere kan delta digitalt.
Les mer om fagdagen i Sola
Sterk&Klar er et foreldreprogram som hjelper foreldre å bli bedre rustet til å snakke med ungdommene sine om alkohol og sette grenser. Forskning viser at foreldre er de viktigste forebyggerne, spesielt i ungdomsårene når mange tar sine første valg rundt alkohol. Programmet gir foreldre verktøy og kunnskap om ungdom i dagens samfunn. Vi tar opp temaer som foreldrerollen, forebygging, rus og psykisk helse og legger til rette for samarbeid mellom foreldre om felles regler.
At foreldre må involveres i forebyggende arbeid er en av de sakene IOGT jobber for politisk, og Sterk&Klar-programmet vårt er en god støtte for kommuner som er usikre på hvordan de skal gjøre det.
Sterk&Klar setter fokus på foreldresamarbeid gjennom treff der foreldre kan diskutere utfordringer og finne løsninger sammen. Nytt av året er også et foredrag rettet mot barneskoler, som har vist seg å være svært etterspurt. I 2024 har hele 8 nye ungdomsskoler og 6 barneskoler blitt en del av Sterk&Klar-familien.
Programmet kan implementeres på skoler gjennom kontrakter med FAU og rektor, eller kommunen ved SLT-koordinator hvis flere skoler deltar. Er du ikke rektor, SLT-koordinator eller i FAU? Da kan du bidra ved å tipse dem om programmet! Vi hjelper gjerne til med kontakt – send oss en e-post på sterkogklar@iogt.no.
Les også: Få det første foredraget gratis - slik bestiller du Sterk&Klar-foredrag
For å se hvor foreldremøtene finner sted, kan du sjekke kalenderen på nettsiden: sterkogklar.no.
I Rogaland støttes programmet av Stiftelsen Promenaden, noe som gjør at mange skoler i regionen deltar. Også enkelte IOGT-lag har hjulpet skoler i sine områder med finansiering. Sterk&Klar-programmet koster skolene 15 000 kroner per klassetrinn for hele skoleperioden, noe som kan være utfordrende i en presset skoleøkonomi. Du kan bidra ved å hjelpe med å finne finansiering, slik at det blir enklere for skolene å bli med. Din innsats kan bidra til at flere foreldre får de verktøyene de trenger for å støtte ungdommene sine.
Sterk&Klar er et viktig program som styrker foreldre og skoler i det rusforebyggende arbeidet. Ved å engasjere deg, kan du være med på å spre budskapet og bidra til at enda flere får nytte av programmet!
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Det er bred enighet om at arbeidsplassen skal være en rusfri sone. Den samme enigheten har vi ikke når det gjelder aktiviteter og arrangementer i jobbsammenheng, som for eksempel seminarer, julebord og fredagspils. Dette er typiske gråsoner som skaper usikkerhet og er utfordrende på flere måter.
Trygg ungdomstid er IOGTs politiske arbeid. Vi har mange frivillige som hjelper hverandre å jobbe politisk for å forebygge alkoholproblemer der de bor. Bli med!
Konsekvensen av Rusreformutvalgets forslag er at du som forelder/foresatt ikke skal ha rett til innsyn i din ungdoms rusmiddelbruk, og kartleggingen av denne, dersom ungdommen er over 16 år. Du kan kobles av oppfølgingen etter én obligatorisk rådgivende samtale. Etter det blir det opp til ungdommen din å bestemme hvor mye du skal få vite om det som skjer.
I IOGTs arbeid for å forebygge rusproblemer blant unge, henvender vi oss til foreldrene fordi forskning viser at omsorgsfulle, grensesettende og samarbeidende foreldre er det beste for å tilrettelegge for en rusfri ungdomstid.
56 % mener det generelt drikkes for mye alkohol i sommerferien når barn er tilstede.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.