Hvor mye er det greit å drikke i sommerferien, når vi har fri og det er fint vær – og barna er til stede? Det som er helt sikkert er at barn både trenger og ønsker seg voksne som er trygge og forutsigbare. Det er bakgrunnen for IOGTs kampanje «Fyll ferien».
I en undersøkelse Opinion gjennomførte på oppdrag fra IOGT i 2018, svarte 56 prosent at det drikkes for mye alkohol i sommerferien når barn er til stede. Og i undersøkelser Respons Analyse og Ipsos utførte på oppdrag fra alkovettorganisasjonen Av-og-til, kommer det fram at 7 av 10 voksne oppgir at de drakk alkohol sammen med barn sist de var i Syden. Samtidig har nesten 1 av 5 barn ønsket at foreldrene hadde drukket mindre sammen med dem på ferie.
Vi vet at barn merker endring i voksnes oppførsel lenge før de voksne selv oppfatter seg som fulle. De merker det når mamma eller pappa blir mer høylytt, mer ironisk eller tuller mer. For mange barn vil slik inkonsekvent atferd skape utrygghet.
Folkehelseinstituttet anslår at 90 000 barn er berørt negativt av voksnes alkoholbruk i hverdagen. Det er nesten 1 av 10 barn. Og det er gode grunner til å anta at dette tallet er enda høyere når det er ferie og bruken av alkohol er høyere enn ellers. Mange barn får ikke den sommeren og ferien som de har gledet seg til – rett og slett fordi de voksne rundt dem unner seg litt for mye alkohol.
Sommerferien skal være et avbrekk fra hverdagen og gi gode minner for resten av livet. Det gjelder like mye for barn som for voksne. IOGTs oppfordring til alle voksne er derfor å sette barna først i sommer:
Med ønske om en riktig god og avslappende ferie – for både små og store!
Dette leserbrevet sto bl.a. på trykk i Østlandsposten 1. juli og i Rana blad 3. juli 2019.
I 2020 prøvde vi flere nye ting i Hvit jul-kampanjen. - Jeg er helt rørt over det store engasjementet, sier Kampanjeleder Mari-Marthe Katt-Ugle.
Rusfri dag gir anledning til refleksjon rundt rus, og til å vise solidaritet med dem som lider under egen eller andres rusbruk. 8. juni markeres den for tiende gang, og årets tema er "Sommer og rus", med fokus på barna.
I fjor ble det i mange byer rapportert om fyll i gatene på 17.mai. Og folk flest er enige om at alkoholkonsumet denne dagen er et problem. I en meningsmåling Kantar har gjort på vegne av IOGT svarer 55 prosent at de er enige i at det drikkes for mye alkohol i samvær med barn på 17.mai.
Mange barn strevar med å prøve å tilpasse seg det som skjer, når vaksne rundt dei brukar alkohol. Dei kan verke upåverka og tilsynelatande ha det bra sjølv om foreldra misbrukar alkohol. Men vi veit at dette ofte kan vere ein fasade, for barna prøver å skjule dei problema som alkoholen er årsak til.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!
Nå er det snart jul igjen, i julen blir alkoholforbruket doblet, og kanskje triplet også. Og veldig ofte er det barn der. Utrygge barn, redde barn.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.