Selv om dørene er stengt jobber ansatte og frivillige på spreng for å holde oppe et tilbud til rusmisbrukere som vanligvis kommer på Sammen-sentrene.
Corona-viruset har snudd opp ned på arbeidshverdagen til de fleste her i landet. Alle IOGTs Sammen-sentra er stengt, men ansatte og frivillige forsøker fortsatt å gi hjelp til noen av de som sliter aller mest akkurat nå.
Nyansatt fagsjef for det sosiale arbeidet, Grethe Reinhardtsen, gikk rett i karantene etter å ha vært på konferanse i Dublin, men holder kontakten fra hjemmekontoret sitt. - Jeg er imponert over jobben som gjøres der ute, sier hun. - Folk har snudd seg rundt, og i en vanskelig situasjon prioriterer de nå å få mat ut til brukerne. De står på for folk som trenger noen rundt seg. Tilbakemeldingene vi får fra de som oppsøker oss er også svært positive.
Les også: IOGT driver seks lavterskel aktivitetssentra for medmennesker med store rusproblemer.
Hun tror at det er mange som er redde nå, men kanskje ikke klarer å gi uttrykk for det. – For mange av de som kommer til sentrene våre er det først og fremst rusen som står i sentrum. De følger kanskje ikke så mye med på nyhetene, og når alt endres rundt de risikerer de å miste noen av rutinene i hverdagen som er så viktige, som for eksempel å få i seg nok mat. Det at IOGT klarer å holde noe av sin virksomhet åpent gir de en fast plass de kan komme til og mennesker de kan snakke med. Det hjelper kanskje også litt for å døyve noe av den redselen som folk går med.
Ute på sentrene løser man utfordringene på ulike måter. I Sandefjord var Eline Trøen rask til å finne en løsning hvor mat ble servert gjennom et vindu, og man har også etablert et godt samarbeid med kommunen som sørger for matleveranser. Slik kan brukerne på sentret få en varm middag.
I Kristiansand har man etablert en liten kiosk, mens daglig leder Hervor Julsrud er ute og inviterer brukere opp hvor får suppe, kaffe, kake og en matpose.
Prosjektleder Olaf Lande befinner seg på Gran Canaria, men har holdt kontakten med de hjemme, ikke minst senteret i Grimstad. Her er de nå i ferd med å etablere kontakt med miljøtjenesten i kommunen og holder kontakten med brukermiljøet i byen på ulike måter.
Sikkerhet og smittevern er viktig i disse dager. Ingen frivillige over 65 får delta, mens alle andre holder avstand. – Vi følger de retningslinjene vi har fått fra kommunen, sier daglig leder Sissel Østrem i Bergen. På grunn av karantene har arbeidet denne uken ligget nede, men neste uke åpnes dørene igjen, selv om ingen får komme inn på selve senteret. – Det blir til at vi får ta en prat i døra og levere ut matpakker og kaffe. Fortsatt kan vi også hjelpe til med enkle ting som kontakt med NAV. Jeg har også kontakt med folk på SMS og telefon, forteller. Østrem.
Matservering er vanligvis bare en del av tilbudet til sentrene, men i disse tider blir det enda viktigere. I Haugesund er det T3 som er det sentrale møtestedet for personer i rusmiljøet.
– Vi må holde oss friske nå, sier daglig leder Hilde Louise Hansen, som leverer ut mat sammen med Jørn Hansen, som vanligvis jobber for IOGT med ANTA-kurs og fengselsarbeid.
– Godt kosthold er viktig også for å forebygge overdoser, mener hun. - Vi pakker matposer og gir ut take-away. Folk er rause i denne tiden. Flere av restaurantene som har måttet stenge dørene har kommet med maten til senteret. Noen dager har de hatt opp til 70 besøkende utenfor senteret. Vanligvis har de nærmere 20 frivillige tilgjengelig, men med noen i karantene og andre som er blitt bedt om å holde seg borte fordi de er i risikogruppa, er det nå først og fremst Hilde og Jørn som står for arbeidet.
Grethe Reinhardtsen mener at skillelinjene mellom brukere på senteret, frivillige og ansatte forsvinner litt i denne tiden. – Det er noe vi må ta med oss når dette er over, tenker hun. – Selv om vi sier at vi ikke skal gjøre det blir det lett at vi i hverdagen tenker vi og dem. Men nå er dette noe vi står sammen om uansett hvilke roller vi har ellers.
Tlf:
E-post: sammen.grimstad@iogt.no
Sammensenteret i Grimstad
Smith Petersens gate 5
4878 Grimstad
Kontaktperson: Heidi Yasmin Tharaldsen
Adresse: Breidablikkgata 178, Pb.655, 5502 Haugesund
(Krysset Breidablikkgata/Skjoldavegen)
Telefon: 40 34 75 46
E-post: hilde.louise.hansen@iogt.no
Telefon: 45206527
E-post: robin.suckow@iogt.no
Post- og besøksadresse:
Skippergata 67, 4614 Kristiansand
Kontaktperson:
Robin Suckow
ALLE skal kunne leve frie og meningsfulle liv uten at rus skal stå i veien - også mennesker med utviklingshemning. Denne gruppen har lett for å bli kasteballer mellom forskjellige instanser og det er lite kunnskap om hvor mye rus det er blant dem og i hvilken grad det fører til problemer
Det viser den ferske rapporten «Alkohol og koronapandemi». IOGT ber om at hensynet til barn og unge må prioriteres foran andre hensyn i alkoholpolitikken også under Korona pandemien.
Scandicparken i Ålesund
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.
I en fersk episode av "Sterk og Klar"-podcasten blir det diskutert hvorfor folk velger å drikke alkohol, og hvordan vi best kan forebygge alkoholbruk, spesielt blant unge.
Vil du bidra til at flere barn får en trygg og alkoholfri jul? Å hjelpe til med gjennomføringen av Hvit jul-kampanjen er både er meningsfullt og trivelig, og vi trenger deg som frivillig!