På IOGTs politiske seminar hadde vi fokus på hvordan samfunnet kunne gjøre det lettere for unge å ta rusfrie valg. Ungdom trenger gode alkoholfrie fritidsarenaer. Det er et problem at alkoholbruk gjør mange kulturopplevelser og også politisk aktivitet utilgjengelig for ungdom.
Ungdom er ei særlig utsatt gruppe når det gjelder alkohol og andre illegale rusmidler. Derfor har IOGT valgt å ha fokus på denne gruppen når det gjelder forebyggende arbeid, både politisk og gjennom forebyggingsprogrammet vårt Sterk&Klar og ungdomstiltaket Møteplassen på Karmøy. Helgen 18-20 mars arrangerte IOGT helgeseminar for å gi oss selv og andre interesserte faglig påfyll i dette viktige arbeidet.
Over 50 personer fra hele landet deltok i løpet av helgen og tok med seg oppdaterte tall, gode historier og masse inspirasjon tilbake til sine lokallag og eget arbeid i distriktene.
Seminaret besto av interne arrangementer for IOGT-medlemmer fredag og søndag, mens lørdagen var et åpent fagseminar med åtte forskjellige foredragsholdere, inkludert en direkte videohilsen fra Barne- og familieminister Kjersti Toppe der hun fortalte om regjeringens arbeid med en forebyggings- og behandlingsreform.
Enkelte av foredragene er tilgjengelig digitalt på vår Youtubekanal
Daglig leder i Norges Konsertarrangører Tone Østerdal bidro også til stort engasjement blant de fremmøtte med sitt innlegg om hvordan voksnes behov og krav om tilgang på alkohol ekskluderer ungdom fra både konserter og politiske møter. Dette ble også tatt opp av politisk rådgiver i IOGT Ingvild Halderaker, som fortalte om egne opplevelser rundt det å være ung politiker som blir ekskludert fra arrangementer fordi de voksne drikker øl.
- Vi jobber for at alle skal ha tilgang på gode konsertopplevelser, sa Tone Østerdal i sitt foredrag. Ungdommer er storforbrukere av konserter og potensielt fremtidige arrangører. De er en viktig investering. Vi må gjøre alt vi kan for at ungdommene skal få en positiv erfaring med konserter. Dessuten har unge samme krav på et godt kulturtilbud som det voksne har.
Tone fortalte videre at dette er nok dessverre ikke realiteten. Gjennomsnittet av konserter som arrangeres går med underskudd og er derfor avhengig av salg i bar eller offentlige støtteordninger. Men det er mange gode eksempler, som Yngling og Uflakks.
- Dessuten er det viktig at både de unge selv og voksne rundt dem jobber for å skape flere rusfrie konserter og arrangementer der ungdommer kan delta på lik linje med andre. Om vi vil ha mer av dette må flest mulig gå på de konsertene som arrangeres, skrive om det i avisa og ta kontakt med politkere for å snakke om dette, oppfordret Tone Østerdal, som avsluttet med at de som ønsker å jobbe med dette eller har noen gode ideer gjerne må ta kontakt med henne og Norges Konsertarrangører.
IOGT vil fortsette å jobbe for at flest mulig ungdommer får en trygg og rusfri oppvekst. Det er flere spennende prosjekter på gang, med blant annet etableringen av et lokalpolitisk nettverk, samarbeid med Morningbeat – som arrangerer rusfrie raveparties – og det er planer for minst én konsert i Oslo i oktober i forbindelse med verdens alkoholfrie dag.
Juvente er dessuten godt i gang med å sette i gang egne prosjekter, som vil føre til et mer åpent og rusfritt uteliv hvor alle kan delta uten at alkohol eller andre rusmidler skal stå i veien for at alle skal ha positive og gode opplevelser med konserter og uteliv.
Er du interessert i å jobbe for en trygg ungdomstid der du bor kan du ta kontakt med svend.arne.hokstad@iogt.no for å bli med i IOGTs lokalpolitike nettverk.
|
|
|
|
|
|
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
I Norge er det forbudt å drikke alkohol på offentlig plass. De fleste land i Europa har lignende reguleringer.
I Bodø får mange mindreårige kjøpt alkohol i butikkene. Politikerne lover å øke kontroller og oppfølging for å stramme inn på dette. Ungdommene selv ønsker flere møteplasser og god undervisning om alkohol og rus. Foreldresamarbeid, som f.eks Sterk&Klar, løftes også frem som en viktig forebyggingsfaktor. Er det tomt snakk, eller vil politikerne satse på forebygging?
26. mars arrangerte IOGT politisk debatt i Molde. Tema var rusforebygging for de unge. IOGTs politiske rådgiver oppfordret til å øke midlene til forebyggingsarbeidet.
I 2018 ble det kartlagt en økning i cannabisbruk blant unge. Vi må fortsette å jobbe forebyggende med foreldre på laget for å få ned dette.
Forebygging må være mål nummer en. Forbruket må ned. Det er den klare oppfordringen til de som nå jobber med partiprogrammene for neste stortingsperiode fra IOGTerne som har skrevet dette innlegget, som stod på trykk i Telemarksavisa.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.