16. januar 2023
Irland får innføre lov om helseinformasjon og advarslar på alkohol. Også norske forbrukarar bør få slik kunnskap, så dei kan ta gode helseval, meiner IOGT.
9. januar i år konkluderte Europakommisjonen at dei ikkje har grunn til å gå i mot Irland sitt initiativ, som betyr at Irland no kan iverksette lovgjevinga si. Irland var ein pioner når det gjaldt passiv røyking og forbud mot røyking innandørs, og dei har også no tatt leiarposisjon for helseadvarsler på alkohol.
Noreg har lenge diskutert å innføre helseinformasjon og advarslar på alkohol. Lenge har ein vore usikker på korleis dette vil bli møtt av EU grunna den indre marknaden.
– No er dette ikkje lenger usikkert, og IOGT meiner at no er det viktig at Noreg følger opp med våre eigne initiativ for å innføre helseinformasjon på alkohol – særskilt med informasjon om auka kreftrisiko, seier generalsekretær i IOGT, Cecilie Widnes.
Helsedirektoratet har fått i oppgåve av helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) å vurdere korleis vi kan få ein slik merking av alkohol også i Noreg. Det kunne vi lese på Altinget i forrige veke.
– At Kjerkol no tek aksjon og ber Helsedirektoratet om et forslag til alkoholmerking er et skritt i riktig retning. Men vi fryktar at det er lenge igjen til den dagen norske forbrukarar i praksis kan sjå kva alkoholproduktet dei betalar for inneheld og hva det inneber av helserisiko, sier Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis
Vi søker nå etter en politisk rådgiver som vil være med på å sette agendaen i ruspolitikken og skape forståelse for viktigheten av å gjøre forebygging til jobb nummer en.
Søknadsfrist: 20.05.24
Barn og unge har rett til en trygg og rusfri oppvekst. Det kan kommunepolitikerne legge til rette for, ved å satse på de unge og på forebygging.
Det var politisk enighet om å jobbe sammen om en god ruspolitisk handlingsplan for nye Tønsberg kommune da IOGT inviterte til politisk debatt 14. november.
Både Ungdomspanelet i Møre og Romsdal og den ruspolitiske organisasjonen IOGT har merket seg en endring i alkoholbruk og holdninger hos ungdommer i fylket. De inviterte derfor politikerne i Molde til debatt om ungdom og alkoholforebygging 28. november.
Ungdom drikk mindre. Fleire vel å ikkje drikke. Korleis nyttar vi dette i det førebyggende arbeidet?
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.
Nå kan du skrive under på Hvit jul 2024. Ved å skrive under og velge alkoholfritt med barn tilstede, påvirker du holdninger og bidrar til en tryggere jul for enda flere barn.