Nesten én av ti amerikanere bruker nå cannabis regelmessig. Høyest er bruken blant unge voksne, og i statene som har legalisert bruk er 30 % av unge voksne regelmessige brukere.
Denne artikkelen er en oppsummering av Actis sin artikkel som kan leses her.
I aldersgruppen 18-25 år bruker mer enn to av ti cannabis hver eneste måned.
Regelmessig cannabisbruk (bruk siste 30 dager) har økt fra 6 til 9 prosent på nasjonalt nivå. I de fem første delstatene som har legalisert har bruken nesten doblet seg i samme tidsrom, 9,8 til 16,8 prosent.
Den høyeste bruken finner vi blant unge voksne i aldersgruppen 18 til 25 år. I 2017 rapporterte 21 prosent av USAs befolkning i denne aldersgruppen at de var regelmessige brukere. I legaliseringsstatene var andelen over 30 prosent.
En stor andel av denne gruppen er under den lovlige aldersgrensen for kjøp, som er 21 år.
Den største forskjellen mellom bruk i stater som har legalisert, og landet forøvrig finner vi i aldersgruppen voksne, 26 år og eldre. Regelmessige voksne brukere er dobbelt så høy i legaliseringsstatene. Det ser dermed ut som at denne gruppen i størst grad blir påvirket av legaliseringen.
Ut i fra dette ser vi at bruken er høyere i de statene som har legalisert, og de er de unge voksne mellom 18-25 år som bruker mest.
Vil du vite mer om legalisering og dens påvirkning i USA? Actis var i Colorado i juni 2018 for å studere hvordan legaliseringen har påvirket delstaten. Rapporten kan lastes ned her.
Forskning viser at tidlig stengetid gir mindre vold og lengre skjenketid har vist seg å gi økt vold (også når den har vært så lang at det har ført til redusert ansamling av folk ute i byen).
Sterk&Klar støtter og styrker de voksne i deres rolle som ungdomsforeldre og viktige rollemodeller. .
- Vi er enige om at foreldrene må mer på banen, men vi må huske at det er mange foreldre som gjør alt de kan for å hjelpe sine barn, men likevel ikke får det til, sa Frankeh Yaya Colley fra Sterk&Klar Intro til statsminister Erna Solberg på Groruddalstingets folkemøte denne uken.
Hvordan er unges helse, trivsel og opplevelse av trygghet i Sarpsborg? Både foresatte, skolen, politiet, helsetjenesten, kultur- og fritidstilbudet, lokalmiljøet og ikke minst politikerne er alle viktige aktører i det forebyggende arbeidet.
I Bodø får mange mindreårige kjøpt alkohol i butikkene. Politikerne lover å øke kontroller og oppfølging for å stramme inn på dette. Ungdommene selv ønsker flere møteplasser og god undervisning om alkohol og rus. Foreldresamarbeid, som f.eks Sterk&Klar, løftes også frem som en viktig forebyggingsfaktor. Er det tomt snakk, eller vil politikerne satse på forebygging?
Hvordan kan en best forebygge alkohol- og rusmisbruk? Hva kan lokalmiljøet gjøre for å sørge for et effektivt og godt rusforebyggende arbeid i sine lokalsamfunn? I dag er vi på plass i Skien og kjører debatt.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.