Nesten én av ti amerikanere bruker nå cannabis regelmessig. Høyest er bruken blant unge voksne, og i statene som har legalisert bruk er 30 % av unge voksne regelmessige brukere.
Denne artikkelen er en oppsummering av Actis sin artikkel som kan leses her.
I aldersgruppen 18-25 år bruker mer enn to av ti cannabis hver eneste måned.
Regelmessig cannabisbruk (bruk siste 30 dager) har økt fra 6 til 9 prosent på nasjonalt nivå. I de fem første delstatene som har legalisert har bruken nesten doblet seg i samme tidsrom, 9,8 til 16,8 prosent.
Den høyeste bruken finner vi blant unge voksne i aldersgruppen 18 til 25 år. I 2017 rapporterte 21 prosent av USAs befolkning i denne aldersgruppen at de var regelmessige brukere. I legaliseringsstatene var andelen over 30 prosent.
En stor andel av denne gruppen er under den lovlige aldersgrensen for kjøp, som er 21 år.
Den største forskjellen mellom bruk i stater som har legalisert, og landet forøvrig finner vi i aldersgruppen voksne, 26 år og eldre. Regelmessige voksne brukere er dobbelt så høy i legaliseringsstatene. Det ser dermed ut som at denne gruppen i størst grad blir påvirket av legaliseringen.
Ut i fra dette ser vi at bruken er høyere i de statene som har legalisert, og de er de unge voksne mellom 18-25 år som bruker mest.
Vil du vite mer om legalisering og dens påvirkning i USA? Actis var i Colorado i juni 2018 for å studere hvordan legaliseringen har påvirket delstaten. Rapporten kan lastes ned her.
Det er mye å tape og lite å vinne ved å legge til rette for å normalisere bruk av flere rusmidler. Dyrekjøpte erfaringer med tobakk og alkohol bør mane til stor forsiktighet.
"Jeg trengte å bli tatt for å skjønne alvoret. Ruskontrakten med politiet og hjelpen fra Møteplassen til å skaffe ny bolig og arbeidspraksis var til stor hjelp.Det hjalp meg å bryte ut av rusen og det dårlige miljøet", forteller en av de unge som bruker IOGTs Møteplassen.
Det er foreldre som lærer ungdom, fra de er små, hvordan de skal håndtere ulike situasjoner, kanskje ikke alltid bevisst.
Det finnes ikke noe som kan kalles sikker bruk av alkohol i et helseperspektiv. Det er konklusjonen i internasjonal studie.
I år er det lokalvalg, hvor vi vil sette ruspolitikken på agendaen. Vi ønsker at kommunene forvalter alkoholloven med hensyn til innbyggernes trygghet og trivsel. Vi lanserer nå en rapport om lokal ruspolitikk sammen med Actis.
Det er skuffende at Åse Michaelsen, vår folkehelseminister, avviser tiltak som kan bidra til å redusere samfunnets alkoholutfordringer.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.