Nesten én av ti amerikanere bruker nå cannabis regelmessig. Høyest er bruken blant unge voksne, og i statene som har legalisert bruk er 30 % av unge voksne regelmessige brukere.
Denne artikkelen er en oppsummering av Actis sin artikkel som kan leses her.
I aldersgruppen 18-25 år bruker mer enn to av ti cannabis hver eneste måned.
Regelmessig cannabisbruk (bruk siste 30 dager) har økt fra 6 til 9 prosent på nasjonalt nivå. I de fem første delstatene som har legalisert har bruken nesten doblet seg i samme tidsrom, 9,8 til 16,8 prosent.
Den høyeste bruken finner vi blant unge voksne i aldersgruppen 18 til 25 år. I 2017 rapporterte 21 prosent av USAs befolkning i denne aldersgruppen at de var regelmessige brukere. I legaliseringsstatene var andelen over 30 prosent.
En stor andel av denne gruppen er under den lovlige aldersgrensen for kjøp, som er 21 år.
Den største forskjellen mellom bruk i stater som har legalisert, og landet forøvrig finner vi i aldersgruppen voksne, 26 år og eldre. Regelmessige voksne brukere er dobbelt så høy i legaliseringsstatene. Det ser dermed ut som at denne gruppen i størst grad blir påvirket av legaliseringen.
Ut i fra dette ser vi at bruken er høyere i de statene som har legalisert, og de er de unge voksne mellom 18-25 år som bruker mest.
Vil du vite mer om legalisering og dens påvirkning i USA? Actis var i Colorado i juni 2018 for å studere hvordan legaliseringen har påvirket delstaten. Rapporten kan lastes ned her.
Regjeringen foreslår kutt i internasjonal innsats mot alkoholskader, psykisk uhelse og andre ikke-smittsomme sykdommer. IOGTs bistandsorganisasjon, Forut, reagerer kraftig.
ADD-prosjektet er startet opp for å styrke fokuset på rus og utvikling i FORUT sitt arbeid, og prosjektet har bl.a. avslørt hvordan alkoholindustrien forsøker å utnytte dårlig alkoholpolitikk i u-land.
En undersøkelse fra 2016 viste at rundt 20 % av drikkeepisodene forekom i jobbrelaterte sammenhenger, primært i forbindelse med fester, mens drikking i selve arbeidstiden var uvanlig
Korona-pandemien har fått regjeringer, myndigheter og forskere verden over til å gå sammen for å redde menneskeliv. Hva har alkoholbruken betydd for smittespredning, belastningen på helsevesenet og befolkningens psykiske helse?
En svensk undersøkelse konkluderte med at det er 13 ganger så stor risiko for vold ved inntak av alkohol.
FNs bærekraftsmål har god helse for alle, uansett bakgrunn, som ett av de overordnede målene. Alkohol utgjør en stor utfordring for å nå dette målet.
IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.
21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.
Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.