Korona-pandemien har fått regjeringer, myndigheter og forskere verden over til å gå sammen for å redde menneskeliv. Hva har alkoholbruken betydd for smittespredning, belastningen på helsevesenet og befolkningens psykiske helse?
Alkoholbruken har blitt håndtert på ulike måter i denne perioden. Noen land har vært raske med å minske tilgjengeligheten, mens andre har sett alkohol som en mulig redning for den lokale økonomien.
Den åttende rapporten i den svenske rapportserien "Alkoholen og samfunnet" handler om alkoholens rolle i spredningen av smittespredning og utbruddet av covid-19.
Rapporten beskriver effekten av alkohol på immunforsvaret og viktigheten av alkohol for spredning av infeksjon –men også hvordan angst, sosial isolasjon og arbeidsledighet har påvirket forbruket og måten alkoholindustrien og verdens regjeringer har handlet på.
Rapporten er skrevet av en gruppe av noen av verdens ledende alkoholforskere. Movendi international er en av flere organisasjoner som initierte rapporten Alkohol og Koronapandemien.
Det er også mulig å bestille en trykt versjon av rapporten her.
Per Leimar, politisk rådgiver i IOGT-NTO presenterte rapporten i vårt IOGT-Webinar 15. februar 2021
Dei fleste har fått med seg at alkohol ikkje er eigna korkje medisinsk eller sosialt i kampen mot korona. Mykje har endra seg i synet på alkohol som medisin sidan spanskesjuka 1918-19.
IOGT mener myndighetene burde gi tydeligere anbefalinger om å unngå alkohol og at hensynet til barn og helse bør gå foran hensynet til alkoholnæringen. Her er 5 gode grunner til av vi bør være spesielt restriktive når det gjelder alkohol i disse dager.
Alkohol fungerer godt om du vil desinfisere hendene, men drikker du den svekker du immunforsvaret, øker sjansen for akutte pusteproblemer og hemmer tilfriskning om du er syk.
Selv om vi ikke kan ha aktiviteter som før kan vi fortsatt holde kontakt med folk som trenger oss. Miljøarbeider Mona Svartås i IOGT er en av mange som stiller opp.
Gjennom ANTA-programmet får mennesker som sliter med avhengighet verktøy og motivasjon for å leve et liv som ikke er styrt av misbruk. Mange har mistet viktige møteplasser nå, og vi trapper opp tilbudet med nettbaserte foredrag og samtalegrupper.
22. juli er World brain day, og i år er fokuset på hjernehelse og forebygging. Det er en fin anledning til å lære mer om hvordan hjernen påvirkes av alkoholbruk.