Myter og fakta om alkohol og covid-19

Alkohol fungerer godt om du vil desinfisere hendene, men drikker du den svekker du immunforsvaret, øker sjansen for akutte pusteproblemer og hemmer tilfriskning om du er syk.  

 Dette blogginnlegget er skrevet av Maik Dünnbier på Movendi international sin blogg LifestylePreventionWell-being og oversatt til norsk av IOGT i Norge.

Alkoholmyter dreper

Minst 44 personer døde av alkoholforgitning i Iran fordi de trodde at alkohol dreper coronaviruset. For å beskytte seg mot COVID-19 drakk de store mengder hjemmebrent. Enda flere er innlagt på sykehus og behandles på akuttmottakene i følge USA Today.

Covid-19 har spredd seg raskt og er blitt erklært en pandemi av WHO (Verdens helseorganisasjon). Feilinformasjon, myter og rykter har dessverre gjort kampen mot viruset vanskeligere.

Slik eksempelet med alkoholforgiftningen i Iran og mytene rundt hva som kan kurere corona illustrerer, er det utrolig viktig for folkehelsen at alle får korrekt informasjon. WHO slåss ikke bare mot viruset, en har også tatt opp kampen mot en gigantisk informasjonsepedemi – en overflod av informasjon (mer og mindre riktig) som gjør det vanskelig for folk rundt om i verden å finne pålitelige kilder og informasjon når de trenger det. .

Desinfiser hendene med alkohol, ikke drikk den.

Misvisende og til og med skadelig informasjon spres raskt i sosiale media. WHO har samarbeidet med Facebook, Twitter, Pinterest og TikTok for å stoppe spredningen av «fake news» og forsøker å være i forkant ved å dele viktige råd. Utbruddet og tiltakene gjør at mange blir både redde og stresset om dagen.

WHO har laget en kampanje spesielt rettet mot helsearbeidere som bl.a. setter fokus på skadelige strategier, og rådene er nyttige også for andre.

Ta vare på deg selv i denne vanskelige situasjonen.

  • Sørg for å få nok hvile og pauser i løpet av arbeidstiden og mellom skift.
  • Spis nok og sunn mat.
  • Vær i fysisk aktivitet
  • Hold kontakt med familie og venner.

Unngå å bruke tobakk, alkohol og andre rusmidler som en måte å gjøre hverdagen enklere. Det kan skade din mentale og fysiske helse.

WHO har laget en kampanje spesielt rettet mot helsearbeidere som bl.a. setter fokus på skadelige mestringsstrategier, og rådene er nyttige også for andre.

WHO har en hel side kalt "myteknusere", der de avkrefter de største misforståelsene rundt coronaviruset og hva som hjelper mot viruset.

De skriver for eksempel:

Å spraye alkohol eller klorin over hele kroppen vil ikke drepe de virusene som allerede er kommet inn I kroppen din. Slik spraying kan være skadelig for klær eller slimhinner (eks. Øyne, munn)

Både alkohol og klorin kan være nyttige for å desinvisere overflater, men følg anbefalt bruk.

Innvortes bruk alkohol er skadelig, ikke nyttig.

Den ENESTE rollen alkohol bør ha er å bidra til hygiene. Å jevnlig og grundig vaske hendene med alkoholbasert håndvask eller å vaske dem med såpe og vann er det viktigste vi gjør for å beskytte oss. Å vaske overflater som brukes ofte er også viktig, og alkohol-baserte midler er nyttig her også. Andre beskyttlsestiltak vi bør benytte er oppsummert i denne YouTube videoen.

Alkohol svekker immunforsvaret

Å avkrefte myten om at det å drikke alkohol skulle beskytte mot coronavirus og at det å drikke alkohol kan være en god måte å håndtere stress og angst forårsaket av alt som skjer nå på grunn av pandemien er viktig.

Det er imidlertid også et annet viktig punkt til vi bør fokusere på i disse pandemi-tider: Alkohol svekker immunforsvaret.

Det er ekstra viktig for alle som i risikogruppen. Men det betyr også noe for alle andre som vil – og bør – prøve å holde seg så friske som mulig.

Alkohol øker risikoen for luftveisproblemer

Forskere har i lang tid visst at alkoholbruk henger sammen med negative helseeffekter for immunsystemet. Noen av sammenhengene som er spesielt viktig i tilknytning til coronavirus-pandemien er

  • Økt mottakelighet for lungebetennelse,
  • Større sjanse for akutte pusteproblemer og
  • Langsommere og mindre fullstendig tilfriskning fra infeksjoner på grunn av alkoholbruk.

Det er viktig å få med seg at man ikke trenger å drikke ofte eller mye for at alkoholen skal ha negative konsekvenser for immunforsvaret. Hver gang du drikker svekkes immunforsvaret.  

Alkohol forstyrrer immunforsvaret på komplekse måter og påvirker dermed kroppens evne til å forsvare seg mot infeksjoner. Alkoholens samlede effekter på både medfødt og tilpasset immunitet svekker kroppens evne til å forsvare seg mot infeksjoner og andre helseproblemer.

Forskere har funnet ut at «alkohol endrer antall og relative forekomster av mikrober i tarmenes mikrobiome, et omfattende samfunn av mikroorganismer i tarmen som hjelper til med normal tarmfunksjon. Disse organismene påvirker modning og funksjon av immunforsvaret.»

I tillegg til lungebetennelse kan alkoholbruk knyttes til andre lungesykdommer, som for eksempel tuberkulose. Alkohol forstyrrer ciliærfunksjonen i de øvre luftveiene, svekker immuncellene og epitelvevets barriærefunksjon i de nedre luftveiene.

Alkohol forverrer lungeskader

Ofte blir ikke den alkoholprovoserte lungeskaden oppdaget før et nytt tilfelle, for eksempel en luftveisinfeksjon, fører til mer alvorlige lungeskader enn det man kan se hos folk som ikke bruker alkohol.

I 2008 fant en WHO-ledet ekspertgruppemøte etter omfattende gjennomgang av de siste fakta at det er bevist en årsakssammenheng mellom stor alkoholbruk og/eller alkoholproblemer og forekomsten av aktiv tuberkulose og forverring av sykdommens forløp.

Tuberkulose er en potensielt alvorlig infeksjonssykdom som hovedsakelig påvirker lungene. WHO sier at en tredjedel av verdens befolkning har latent tuberkulose, som betyr at de har blitt smittet av tuberkulose men (ennå) ikke er blitt syke. Alkohol er en hovedrisikofaktor og grunn til denne smittsomme lungesykdommen, i følge WHOs Global Alcohol Status Report 2018.

Les også: Ikke bruk alkohol for helsas skyld. 

Derfor er det ekstra viktig å være forsiktig med alkohol nå

Alkoholholbruk er aldri sunt eller trygt. Men når vi har å gjøre med en slik pandemi er forståelsen for alkoholens skadelige effekter på immunforsvaret og dermed kroppens kapasitet til forsvare seg mot infeksjoner og holde oss friske ekstra viktig.  

Dette er en sannhet som burde deles i sosiale media (etter at du har tørket av telefonen eller pceen din og vasket hendene ordentlig).

Slik styrker du immunforsvaret

Forskning viser at følgende livsstilsvalg kan bidra til å styrke immunforsvaret:

  • Slutte å røyke
  • Unngå alkoholbruk
  • Unngå stress
  • Ha en sunn livsstil, med sunn mat, trening, nok søvn og sosial kontakt (også den typen som er mulig å ha på avstand hjelper). 
20.00-21.00 14. januar 2025

Teams

Nyheter

IOGT deltok på Stortingets høring på forslaget til ny forebyggings- og behandlingsreform. Der ba vi om et styrket fagmiljø og utvikling av alkoholpolitikk som forebyggende innsats.

21. oktober annonserte Helse Sør-Øst (HSØ) omsider resultatet av anbudsprosessen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) – til stor forferdelse for et samla rusmiddelfelt som oppfatta konklusjonene til HSØ som reine raseringa av feltet.

Kva er fleip og kva er fakta i kunnskapsformidlinga på rusfeltet? Det var overskrifta då leiar av IOGT Midt-Norge, Per Arne Lillebø, kalla inn til inspirasjonsseminar på Rica Parken Hotel i Ålesund fredag 29. november.