Øyvind Strand Endal
10. april 2025
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
Alkoholindustrien har pekt ut den unge befolkningen i Afrika som sitt viktigste vekstmarked.
– Vi kan ikke bruke milliarder på bistand for å bedre folks liv – samtidig som vi investerer i og tjener på selskaper som forverrer situasjonen. Dette er dobbeltmoral i praksis, sier generalsekretær i IOGTs bistandsorganisasjo, FORUT, Ida Oleanna Hagen.
10. april lanserer bistandsorganisasjonen FORUT en fersk rapport fra Universitetet i Stirling som dokumenterer 61 eksempler på alkoholindustriens aktiviteter i seks afrikanske land.
Rapporten viser at:
– Oljefondet må gå i aktiv eierskapsdialog med alkoholselskapene vi har investert i, for å stanse aggressiv markedsføring og uansvarlig myndighetskontakt i afrikanske land, sier Hagen.
Hvis dette ikke er mulig, så har Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet, uttalt at de vil redusere antallet selskaper fondet er investert i, og trekke seg ut av selskaper med høy etisk og finansiell risiko.
Alkoholindustrien, slik den opererer i lavinntektsland, oppfyller begge kriteriene mener FORUT.
– Alkoholindustriens praksis i Afrika er høy risiko; for menneskerettigheter, utvikling, folkehelse og Norges omdømme, sier Hagen.
Lanseringen av rapporten er et ledd i kampanjen Oljefondets alkoholproblem, et samarbeid mellom FORUT, IOGT i Norge, Juvente og Juba.
Er du enig i at oljefondet bør ut av alkoholindustrien?
Rike land og fond subsidierer alkoholindustriens jakt på profitt i fattige land. Det fører til konflikt mellom økonomiske interesser og folkehelsa, viser den nye rapporten “The Sobering Truth: Incentivizing Alcohol Death and Disability”.
Vi stiller Erna Solberg og Siv Jensen til veggs i Uganda i en ny kampanje. Vi når ikke FNs bærekraftsmål ved å fortsette å investere i alkoholindustrien som utgjør en direkte trussel mot folkehelsa og hindrer utvikling i fattige land i Sør.
Regjeringen foreslår kutt i internasjonal innsats mot alkoholskader, psykisk uhelse og andre ikke-smittsomme sykdommer. IOGTs bistandsorganisasjon, Forut, reagerer kraftig.
ADD-prosjektet er startet opp for å styrke fokuset på rus og utvikling i FORUT sitt arbeid, og prosjektet har bl.a. avslørt hvordan alkoholindustrien forsøker å utnytte dårlig alkoholpolitikk i u-land.
FNs bærekraftsmål har god helse for alle, uansett bakgrunn, som ett av de overordnede målene. Alkohol utgjør en stor utfordring for å nå dette målet.
Vi forventer at Stortingets medlemmer vil ta et større etisk ansvar enn det Etikkutvalget legger opp til i sin rapport.
Nett
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.
I Arbeiderpartiets nye partiprogram går partiet inn for at kommunene skal kunne tillate alkohol i avgrensede parker. IOGT viser til en fersk rapport og advarer mot konsekvensene for våre felles uteområder.