- Den store majoriteten i Norge bruker ikke narkotika, ønsker ikke å bruke narkotika og vil ikke at ungene skal bruke narkotika, understreker Widnes.
- Vi er bekymret. På samme måte som veldig mange foreldre og folk som jobber med unge mennesker, sa IOGTs generalsekretær, Cecilie Widnes i en samtale om rusreformen på God morgen Norge på Tv2.
- Idag har vi ganske lav bruk i Norge av narkotiske stoffer. Cannabis, som er mest utbredt, brukes i ganske liten grad. Den store majoriteten bruker ikke. Den store majoriteten ønsker et forbud. Og det skal jo fortsatt ære forbudt å bruke og besitte. Men vi er bekymret for at det vil oppleves som lovlig nå, sier Widnes.
I den foreslåtte rusreformen legges det opp til at dersom det avdekkes at du bruker eller besitter cannabis eller andre narkotiske stoffer, skal du henvises til en rådgivende enhet. Men det får ingen følger for de som er er over 18 år dersom de ikke møter opp der.
For de som er under 18 år, er det lagt opp til litt tettere oppfølging, hvor helsehjelp er en mulighet.
- Men der ligger det også for liten grad av rammer rundt en forpliktende oppfølging for de unge, mener Widnes.
Hun mener at foreldrene burde involveres i større grad enn det er lagt opp til, og at de må få støtte og hjelp til å stå i det.
- Vi vet at det betyr mye på den måten det praktiseres i dag, med blant annet disse ruskontraktene unge går inn i. Det finnes noen ytre rammer. Det ligger et ris bak speilet, som vi vet er en del av motivasjonen for unge til å slutte å eksperimentere med narkotiske stoffer, forklarer hun.
Hun mener vi har en god praksis idag, der de som er under 18 år og blir tatt for bruk får et tilbud om påtaleunlatelse mot at de inngår en ruskontrakt.
- Der det fungerer godt (og det burde fungere bedre mange steder), har du rammen rundt. Du skal oppfylle ruskontrakten. Det vil si at du skal ikke bruke narkotiske stoffer. Også får du hjelp. Foreldrene involveres, og du skal få hjelp og støtte til å komme ut av det og til å få en motivasjon for å slutte, forklarer IOGTs generalsekretær til TV2.
- Vi ser at det er en stor hjelp for de som allerede er et stykke ute å kjøre. Ikke minst for ungdom som har begynt å eksperimentere - før de kommer dit at det blir et problem.
Politiet og de som jobber med ungdom idag forteller at ungdom, mye på bakgrunn av denne rusreformen og at vi snakker om avkriminalisering, oppfatter at det er i ferd med å bli lov. Vi er bekymret for oppfatningen som er ute i befolkningen. Jeg er ikke så trygg på at den vil bli så veldig annerledes. Når unge mennesker snakker seg imellom, får de kunnskap om at det får egentlig ingen alvorlige konsekvenser dersom de tester ut dette.
- Den store majoriteten i Norge bruker ikke narkotika, ønsker ikke å bruke narkotika og vil ikke at ungene skal bruke narkotika, understreker Widnes til slutt.
KLP kutter ut investeringene i selskaper som driver med spill og alkohol. Nå bør også Oljefondet bør gjøre det samme, sier Ida Oleanna Hagen, generalsekretær i IOGTs bistandsorganisasjon FORUT.
Forslaget går lenger enn hva en har gjort i andre europeiske land. Narkotika skal fortsatt være forbudt, men det vil i praksis bli konsekvensfritt å kjøpe, bruke og besitte brukerdoser med narkotika. Vi er redde forslaget vil føre til at flere unge vil bruke narkotika.
– Rusreformen blir absolutt ikke et skritt på veien til legalisering – snarere tvert imot, sa Helse- og omsorgsminister Bent Høie da han ble intervjuet i Aksent nr 1 2020.
- Vi er enige om at foreldrene må mer på banen, men vi må huske at det er mange foreldre som gjør alt de kan for å hjelpe sine barn, men likevel ikke får det til, sa Frankeh Yaya Colley fra Sterk&Klar Intro til statsminister Erna Solberg på Groruddalstingets folkemøte denne uken.
Hvordan er unges helse, trivsel og opplevelse av trygghet i Sarpsborg? Både foresatte, skolen, politiet, helsetjenesten, kultur- og fritidstilbudet, lokalmiljøet og ikke minst politikerne er alle viktige aktører i det forebyggende arbeidet.
Foreldre over hele landet er bekymret for hvordan rusreformen vil slå ut for muligheten til å fange opp unge med rusproblemer. Det er på tide å gi politikerne tydelig beskjed.
Nett
Torsdag 10.april la regjeringen fram del to av rusreformen, med et klart budskap mot avkriminalisering eller legalisering av narkotika. Samtidig vil regjeringen forsterke hjelpetilbudet, spesielt for unge rusmiddelbrukere som trenger og ønsker slik hjelp.
Oljefondet eier aksjer for 138 milliarder kroner i alkoholselskaper som driver aggressiv markedsføring og svekker muligheten for forsvarlig alkoholpolitikk i afrikanske land.
IOGT Lørenskog og Skårer menighet samlet mer enn 50 personer til åpent møte om rus og lokalt forebyggingsarbeid 2.april 2025. Det ble et møte med stor vekt på hva slags engasjement som er nødvendig for å redusere lokale rusproblemer blant unge.